Gisteren was het mooi zomerweer en besloten we naar Kristinehamn te gaan om over een aantal eilandjes in het meer Vänern te wandelen. Onze rugzak was gevuld met zwemkleding, handdoeken, drinken en een lunch. Nadat we de auto geparkeerd hadden zijn we naar de steiger waar het bootje naar Vålön vertrok gewandeld. Toen we aan kwamen wandelen zagen we het bootje in de verte al liggen. Even flink doorstappen dan redden we het misschien net. Helaas, het bootje vertrok zonder ons.

Het bootje naar Vålön dat we net gemist hadden.

Volgens de tijdtabel op de steiger zou het bootje er over twintig minuten weer zijn. We zochten een bankje op de steiger en keken naar alles wat voorbij kwam varen. We waren niet de enigen voor de overtocht, langzaamaan kwamen er meer mensen die naar Vålön wilden. Aan de spullen die ze bij zich hadden was te zien dat het badgasten waren die een mooie dag op het eiland wilden doorbrengen.

Niet veel later kwam het bootje weer terug en werden we begroet door een vrolijke schipper. De man had tijd voor een praatje en een grapje, zorgde voor de kaartjes en vertrok op tijd volgens het schema. 10 minuten later legden we aan op Vålön en konden we van boord. Onze medepassagiers wandelden richting het zandstrand een eindje verderop en installeerden zich daar. Een klein groepje wandelde door en ging op weg naar het volgende zandstrand.

Uitgestapt op Vålön

Wij keken even op de kaart voor de route die wij over de eilandjes wilden nemen en gingen ook op pad. Onderweg passeerden we de eerste twee zandstrandjes, hoe verder we wandelden hoe stiller het werd. We liepen een vaak een eindje van het water in de schaduw van de bomen. Onderweg passeerden zagen we enkele plaatsen met steigers waar plezierbootjes aangemeerd waren en op sommige plekken lagen mensen op rotsen te zonnen. Nadat we de brug tussen Vålön en Kalvön gepasseerd hadden zochten we een rustig plekje aan het water. Het was genieten, lunchen met onze voeten frisse water en een schitterend uitzicht.

Een van de zandstrandjes die we passeerden.

Onderweg in de schaduw van de bomen.

De brug naar Kalvön.

Vanaf de brug

Lunch

Een van de steigers met plezierbootjes.

Op weg naar Siberrön

Raststuga op Sibberön met keukentje, en twee stapelbedden.

Onderweg

Na de lunch zijn we doorgewandeld naar het laatste eiland op onze tocht, Sibberön. Hier was echt helemaal niemand. Op het eiland staat een raststuga, waar je mag overnachten (je moet wel zelf je slaapzak en je slaapmatras meenemen). Vanaf hier was er geen pad meer te vinden en ook de markeringen hielden op. Op de terugweg hebben we een strand opgezocht voor een verkoelende duik.

Even zwemmen.

Wachten op het bootje.

Toen het tijd was om te vertrekken zijn we naar de steiger gelopen en zagen dat er al een grote groep mensen stond te wachten. Aangezien het bootje iets meer dan 20 passagiers kon meenemen betekende dat, dat we een extra rondje moesten wachten. Op zich heeft dat wel zijn charme, die kleinschaligheid, gewoon één klein bootje laten pendelen tussen Kristinehamn en Vålön. De schipper vertelde op de terugweg dat hij vandaag iets meer dan 125 passagiers naar Vålön had gebracht.

Een bezoek aan Vålön is zeer de moeite waard, of je nu wilt zwemmen, wandelen of allebei. Op Vålön zijn er geen faciliteiten, afgezien van een hier een daar een toilet (zo’n hutje met een grote ton eronder) en een prullenbak. Er zijn geen kleedhokjes, winkeltjes of wat dan ook. Alles wat je op zo’n dag nodig hebt moet je zelf meenemen. De wandeling vanaf de steiger op Vålön naar de raststuga is ongeveer 3,5 kilometer. Een retourtje voor volwassenen kost 60 kr, kinderen tot 19 jaar(!) zijn gratis.

Hem62 schrijft reisgidsen over Zweden met verhalen, toeristische tips en wandelingen. Onze reisgidsen over Värmland en Dalarna zijn te bestellen in onze webshop.

Laat het mij weten wanneer er
Marga

Prachtige plaatjes van een geweldig Zweden.