Het zit er weer op, de Rally Sweden is afgelopen. Voor het eerst in al die jaren kregen de coureurs te maken met een andere ondergrond dan ze gewend zijn in Zweden. In plaats van sneeuw, was het dit keer gravel, ijs, modder én sneeuw. Dit kostte ze de nodige hoofdbrekens. Het weer en de conditie van de special stages moest goed in de gaten gehouden worden, om de juiste banden en rijstijl te kunnen kiezen.

Sebastian Ogier en Julien Ingrassia zetten handtekeningen. Sommige fans laten het doosje met een modelauto tekenen.

Lampen, vooral veel lampen.

De opening is een feest! Prins Carl Philip houdt een praatje en rijdt mee als navigator, er is vuurwerk en vooral veel spektakel.

Het servicepark op het vliegveld van Torsby. Het vliegveldje is gesloten voor de rally. Passagiers die geboekt hebben worden met een taxi naar het vliegveld van Hagfors gebracht voor hun vlucht.

Op het servicepark is genoeg te beleven. Coureurs die nog even handtekeningen uitdelen, auto’s die binnenkomen, hardwerkende monteurs etc.

Sebastién Ogier neemt een bocht tijdens de Torsby Sprint

Met vier wielen van de grond.

De Fin Esapekka Lappi in zijn Ford Fiesta tijdens de Torsby Sprint

Dit gaat nog goed, de komende bocht moet ruim genomen worden (SS 6 Finnskogen 2).

Een hele scherpe bocht (SS 6 Finnskogen 2).

Op weg naar Torsby keek ik in de spiegel … onwillekeurig trap je het gas dan iets verder in … (de auto’s moeten natuurlijk weer terug naar het servicepark)

Vandaag was de SS 18 Likenäs 2 Wolf Power Stage. De Power Stage is altijd de laatste stage van de rally en er zijn extra punten te verzamelen voor de vijf beste teams ongeacht wat hun positie is in de rally. De Power Stage werd gewonnen door de Fin Rovanperä, de nummers twee tot en met vijf waren Thierry Neuville, Sebastién Ogier, Ott Tänak en Esapekka Lappi. Zijn kregen achtereenvolgens vier, drie, twee en een punt voor het WRC klassement.

Uiteindelijk is de Sweden Rally gewonnen door de Brit Elfyn Evans in zijn Toyota Yaris. Vanaf de eerste dag stond hij aan kop en heeft die plek niet meer afgestaan. De regerend wereldkampioen Ott Tänak werd tweede in zijn Hyundai i20 en zijn teamgenoot Kalle Rovanperä werd derde. Kalle Rovanperä versloeg hiermee de zesvoudig wereldkampioen Sébastian Ogier. Dit is de tweede WRC rally van het seizoen en op dit moment staat de Brit op de eerste plaats. Het hele circus vertrekt nu naar Mexico voor de Rally Guanajuato Mexico van 12 t/m 15 maart.

De Rally Sweden is een uniek evenement. Zelfs als je de WRC niet volgt is het leuk om te zien waartoe coureurs en auto’s in staat zijn en bij een wandeling over het servicepark sta je verbaasd over wat er allemaal bij komt kijken. De slogan Closer to Rally is helemaal waar, je ziet de auto’s de teams en alles eromheen van heel dichtbij. In februari 2021 is er weer een Sweden Rally in Värmland.