Een paar dagen geleden kregen we de tip dat de räkmacka van het Värmskogs Café de beste van Värmland (en misschien wel van heel Zweden) moest zijn. Toen wij in Värmskog waren om te wandelen en rond te kijken, wilden we de beroemde räkmacka van Värmskog natuurlijk proberen. We stopten bij het cafeetje waarvan de parkeerplaats aardig gevuld was en wandelden naar binnen. In de vitrine stond al een tiental opgemaakte borden met räkmackor (meervoud van räkmacka) klaar. Het was nog vrij rustig, maar blijkbaar verwachtten ze veel meer klanten en was er een voorraad klaargemaakt. We bestelden twee räkmackor, iets te drinken en zochten een mooi plekje op aan het meer.

Värmskogs Café

Toen we zaten bekeken we eens goed wat we nu gekregen hadden. Op het bord lagen heel veel garnalen (räkor), een gekookt ei, komkommer, sla, tomaat, een takje dille, citroen en mayonaise. De boterham (macka of smörgås) zou er ook nog ergens moeten zijn maar die was bedolven onder al het andere. Eerlijk is eerlijk, de räkmacka was lekker, de lokatie prachtig, beter dan dit kan een lunch niet worden. Blijkbaar waren we net op tijd geweest, want een tijdje later was de parkeerplaats gevuld en stond de rij met klanten voor een räkmacka tot buiten.

De räkmacka

Een räkmacka of räksmörgås is een klassiek Zweeds gerecht. Vroeger was de räksmörgås een populaire maaltijd tijdens bootreizen tussen Fredrikshaven in Denemarken en Göteborg. De eenvoudige samenstelling van brood, garnalen en mayonaise maakten het gerecht tot een klassieker. In 2010 nam de luchthaven van Arlanda het initatief om 14 oktober uit te roepen tot de dag van de räksmörgås.

Een goede räkmacka wordt zeer gewaardeerd in Zweden. Het Zweedse spreekwoord glida på en räkmacka letterlijk vertaald glijden op een räkmacka betekent zoveel als het gemakkelijk hebben of alles op een presenteerblaadje krijgen. Bijvoorbeeld Han glider på en räkmacka genom livet wat betekent Hij glijdt op een räkmacka door het leven.

Het woord räksmörgås wordt soms gebruikt bij het testen van nieuwe computersystemen omdat het alle drie de specifieke letters uit het Zweedse alfabet gebruikt: å, ë en ö. (de twee puntjes zijn geen trema het Zweedse alfabet kent gewoon 29 letters)

En zo zit achter een van oorsprong eenvoudige boterham met garnalen en ei toch weer een verhaal.

Laat het mij weten wanneer er
Ine

Leuk verhaal, ziet er heerlijk uit!

Els

Dat vind ik nou zo leuk, al die bijzondere wetenswaardigheden over Zweden.