Vandaag zijn we naar Lupusbase geweest. We wilden graag meer leren over de paddestoelen die we regelmatig in de bossen tegenkomen. Sommigen ervan zijn eetbaar maar welke zijn dat? We durfden ze daarom tot op heden niet zomaar te plukken.

Via de e-mail hadden we een routebeschrijving gekregen van de lokatie van Lupusbase. Lupusbase ligt midden in het bos en je moet weten waar je moet zijn. Volgens de beschrijving moesten we na Sunnemo een bosweg in en op de kruising parkeren. Daar zouden we opgehaald worden. We wisten niet wat we zouden aantreffen. Toen we net voor tienen aan kwamen rijden op de aangeduide lokatie stond er een meneer in outdoorkleding op ons te wachten. Het bleek Dick te zijn en na een korte kennismaking liepen we al kletsend door het bos naar Lupusbase.

Lupusbase

Lupusbase

Niet veel later zagen we Lupusbase, een prachtig houten huis in het bos, bewaakt door een aantal imposante wolfhonden. Dit is het domein van Dick en Petra, hier wonen ze samen met hun honden en kippen het hele jaar door diep in de bossen van Zweden. Elektriciteit halen ze uit hun zonnepanelen en het water komt uit een bron in het bos. Nadat we ook kennisgemaakt hadden met Petra en de honden gingen we naar binnen voor een kop koffie, koekjes en chocola. Omdat we allemaal wel iets met Zweden schijnen te hebben, hebben we uitgebreid zitten praten over van alles nog wat. Totdat het toch maar eens tijd werd om te gaan doen waar we voor gekomen waren. Petra legde het een en ander uit over de paddestoelen in het bos en liet alvast wat voorbeelden zien. Daarna gingen we op pad voor het echte werk.

Aandacht voor de uitleg van Petra

Aandacht voor de uitleg van Petra

Struinen door het bos

Struinen door het bos

Hjorton (eindelijk rijpe hjortron die een foto gehaald hebben)

Hjorton (eindelijk rijpe hjortron die een foto gehaald hebben)

Cantharel

Cantharel

Stekelzwam

Stekelzwam

Aangezien paddestoelen niet keurig langs paden groeien en omdat er simpelweg bijna geen paden zijn rondom Lupusbase gingen we dwars door het bos. Emma zag als eerste een groepje cantharellen (ze mag vaker mee). Petra legde uit waar ze aan konden herkennen en of het wel echte cantharellen waren. Gaandeweg gingen we steeds dieper het bos in en vonden ook iedere keer weer andere paddestoelen. Petra legde dan weer uit wat het was en of ze eetbaar waren of eventueel giftig. Zo leerden we steeds meer over de brunsopp, cantharel, Karl Johan, stekelzwam, kremla en nog veel meer. Onderweg hebben we ook nog wat bosbessen, smultron en hjorton geplukt. Die kenden we al maar ze blijven lekker om tussendoor even wat van te eten. Onder het plukken en zoeken hebben we gezellig gekletst over van alles en nog wat. Bijvoorbeeld over waarom wij een huis in Stöllet hebben en waarom zij zo afgelegen in de bossen van Zweden wonen, werk, waar we vandaan kwamen enzovoort. Uiteindelijk stonden we wonder boven wonder weer bij Lupusbase, mij was het niet gelukt. Zonder Dick en Petra had ik daar nu nog rondgedwaald, zij kennen gelukkig het bos op hun duimpje.

Stoere wolfhond

Stoere wolfhond

Ook wolfhonden laten zich aaien

Ook wolfhonden laten zich aaien

Petra en Suzanne zijn toen nog even wat andere paddestoelen gaan zoeken. Emma, Daan, Dick en ik hebben voor het vuurtje gezorgd zodat we straks ook een maaltijd konden bereiden. Toen we weer compleet waren, werden de paddestoelen verder schoon gemaakt en samen met wat kruiden en stukjes ui werden ze soort voor soort gebakken boven het vuurtje. Zo konden we de soorten paddestoelen afzonderlijk proeven. We hebben erg lekker zitten eten. Het is ook wel genieten, buiten, zo midden in het bos, een open vuurtje, eten maken en de rust. Al pratend was het ondertussen al ruim vijf uur geworden en vonden we het tijd om weer eens richting Stöllet te gaan. We kregen nog een flinke hoeveelheid paddestoelen mee zodat we thuis nog na konden genieten. Na een “kram” van Petra liepen we begeleid door Dick en drie honden weer naar de auto. Na ook een “kram” van Dick gekregen te hebben reden we weer over de bosweg naar de doorgaande weg en naar huis.

De oogst

De oogst

Thuis hebben de we de paddestoelen schoongemaakt, een deel drogen we en een ander deel gaan we morgen nog van genieten.

We hebben een geweldige dag gehad, veel geleerd en erg leuke mensen ontmoet.
Petra en Dick, dank jullie wel voor de dag, gezelschap en jullie verhalen. Prachtig zoals jullie wonen in de bossen. We komen zeker nog een keer terug!

Reclame: Mocht je de wildernis van Zweden willen ervaren dan is een bezoek aan Lupusbase een aanrader