De oudste skiwedstrijd ter wereld is de Vasaloppet. Deze wedstrijd wordt ieder jaar gehouden als herinnering aan de vlucht van Gustav Vasa naar Noorwegen in 1521. Meer hierover lees je in deze lördagsmys. Hoewel de barre tocht van Gustav Vasa bijna 400 jaar geleden plaatsvond werd er al veel langer geskied in Scandinavië. Meer dan 7000 jaar geleden gebruikten nomadische stammen al ski’s om zich voort te bewegen op sneeuw. Zo konden ze gemakkelijk goederen vervoeren en jagen. De oudste rotschilderingen waarop een mannetje met ski’s te zien is, is ongeveer 4500 jaar oud.

Kalvträskski in het skimuseum in Umeå

Een van de oudste en beste bewaarde ski’s is de Kalvträskski. Deze ski is 5200 jaar oud en is gevonden in het dorpje Kalvträsk in de gemeente Skellefteå in Zweden. De ski’s waren ongeveer 2 meter lang en 15 centimeter breed. De skistok die erbij gevonden is was ongeveer 1,5 meter. De ski is te bekijken in het skimuseum in Umeå.

Ullr op ski’s. Böksta runensteen

Ook in de Noordse mythologie kwamen ski’s voor. De goden Ullr en Skaði worden vaak afgebeeld met ski’s. Zij worden dan ook gezien als de goden van het skiën en de jacht. Op de runensteen van Böksta (11de eeuw), gemeente Uppsala, staat een afbeelding van een mannetje op ski’s dat vermoedelijk de god Ullr moet voorstellen.

Ullr op ski’s

Het woord ski komt van het Oudnoorse woord skíð wat gespleten hout of houten stok betekent. In het Oudnoords werd skiën beschreven als fara á skíðum wat zoveel betekent als zich voortbewegen op ski’s. Weetje: het woord slalom komt uit het Noors. Het woord slalåm bestaat uit sla wat steile helling betekent en låm wat pad betekent. Om een steile helling op ski’s veilig af te dalen maak je bochten, je doet dus een slalom.

De eerste houten ski’s konden niet goed vastgemaakt worden en werden voornamelijk op vlak terrein gebruikt. Tot de 19de eeuw waren ski’s vooral praktisch. De Noor Sondre Norheim (1825-1897) vond de eerste stijve skibinding uit. Hiermee bleven de ski’s beter zitten en kon men zich er nog beter mee voortbewegen zonder dat de ski’s losschoten. Vanaf dat moment werden de ski’s ook gebruikt voor recreatie. Het heeft echter nog een hele tijd geduurd voordat skiën in Europa populair werd. Pas aan het eind van de 19de eeuw begon het skiën een vlucht te nemen en breidde het zich uit naar Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk. Sondre Norheim wordt gezien als de vader van het skiën. Door de jaren heen zijn de ski’s steeds verder ontwikkeld en is het een populaire wintersport geworden.

Pas geprepareerde piste op Hovfjället.

Branäs

In Zweden wordt met skiën zowel längdskidåkning (langlaufen) als alpineskiën (alpint) bedoeld. In Värmland kun je op veel plaatsen skiën en langlaufen. De meest bekende gebieden zijn Branäs, Hovfjället en Ski Sunne. Het grootste skigebied in Värmland is Branäs. Branäs heeft 31 afdalingen, 21 liften, het langste stuk dat je in één keer kunt skiën is 3 kilometer en het hoogteverschil is 415 meter. Ondanks de korte dagen in de winter kan er toch lang geskied worden omdat een groot deel van de pistes verlicht is. Verder vind je er 28 kilometer aan loipes. Hovfjället is kleiner maar kent nog steeds 21 afdalingen 6 liften en ongeveer 20 kilometer aan loipes. Ski Sunne is nog wat kleiner maar met 9 pistes absoluut niet minder leuk. Ook als je niet wilt skiën is het leuk om een kijkje te nemen in de skigebieden. Tip: neem een slee mee want ieder gebied heeft een sleehelling (pulkabacke) die erg leuk is voor de kinderen.
Verder kun je het hele jaar door langlaufen in de skitunnel in Torsby. De tunnel is 1,3 kilometer lang en de binnentemperatuur ligt rond de -3°C. Zweden kent ongeveer 200 grote en kleine skigebieden waardoor er ruim voldoende keus is.
(de sites zijn alleen in alleen het Zweeds … Wil je meer informatie of kom je er met google translate niet uit laat het ons dan weten)

Hem62 organiseert vakanties naar Värmland en schrijft reisgidsen over Zweden. Onze reisgidsen over Värmland en Dalarna zijn te bestellen in onze webshop.
Ons vakantieaanbod vind je op deze website.

Elke zaterdag verschijnt er op onze blog een “lördagsmys”. Lördag is zaterdag. Het werkwoord mysa betekent iets leuks, plezierigs of gezelligs doen. Onze blog houden we “mysig”, geen diepgravend achtergrondartikel, maar gewoon iets leuks over Zweden. De blog kan over een weetje gaan, een verhaal dat hoort bij een van onze foto’s of een onderwerp wat onze blog nog niet gehaald heeft. Mocht je een suggestie hebben dan mag je dat ook laten weten.