Dit weekend is de Midsommar Markt op het landgoed Fraeylemaborg te Slochteren. Hier kun je twee dagen lang midzomer vieren op z’n Zweeds. Het belooft mooi weer te worden, er staan kraampjes, er zijn leuke activiteiten en iedere dag wordt de meiboom opgezet.
Wij zijn vanmorgen al in alle vroegte naar Slochteren gereden om onze kraam op te bouwen zodat we je op de midzomermarkt alles kunnen vertellen over een vakantie in Zweden.

Midsommar, midzomer, is voor de Zweden naast kerst het belangrijkste feest van het jaar. Hoewel midsommar de officiële feestdag is wordt er voornamelijk feestgevierd op de middag en avond van te voren, midsommarafton. De meiboom, majstång of midsommarstång,  wordt geplant, er wordt muziek gemaakt, små grodorna (kleine kikkertjes) gezongen en gedanst. De majstång, meiboom, heeft niets met de maand mei te maken. “Maj” in het Zweedse woord majstång, meiboom, komt van het oud Zweedse werkwoord “maja” wat “versieren met groene takjes” betekent.

Midsommar bij Årsnäs

Met midsommar wordt de zomerzonnewende gevierd. Dit is ook de tijd van het jaar dat alles weer begint te groeien en bloeien. Vroeger dacht men dat in de midzomernacht magische krachten en bovennatuurlijke wezens actief waren. Deze nacht was daarom ook erg geschikt voor het verzamelen van geneeskrachtige kruiden en het voorspellen van de toekomst. Meisjes legden bloemen onder hun hoofdkussen om te dromen van hun toekomstige geliefde. Ook dacht men dat op midzomer naakt rollen in de dauw een geneeskrachtige werking had.

Oorspronkelijk werd midzomer gevierd op 24 juni, de dag van Johannes de Doper. Volgens het evangelie van Lukas was hij namelijk precies 6 maanden voor Jezus geboren. Om ervoor te zorgen dat midzomer beter in een werkweek paste, is er in 1953 voor gekozen om midsommarafton op de vrijdag tussen 20 en 26 juni te vieren. De naamdag van Johannes is echter de 24ste gebleven.

Dit weekend, 22 en 23 juni, kun je in Nederland op z’n Zweeds midsommar vieren bij de Fraeylemaborg te Slochteren. Klik op deze link voor meer informatie.


Elke zaterdag verschijnt er op onze blog een “lördagsmys”. Lördag is zaterdag. Het werkwoord mysa betekent iets leuks, plezierigs of gezelligs doen. Onze blog houden we “mysig”, geen diepgravend achtergrond artikel maar gewoon iets leuks over Zweden. De blog kan over een weetje gaan, een verhaal dat hoort bij een van onze foto’s of een onderwerp wat onze blog nog niet gehaald heeft. Mocht je een suggestie hebben dan mag je dat ook laten weten.

Hem62 schrijft reisgidsen over Zweden met verhalen, toeristische tips en wandelingen. Onze reisgidsen over Värmland en Dalarna zijn te bestellen in onze webshop.