2005 in de buurt van Närsen.

Het werd alweer onze derde vakantie naar Zweden. Ieder jaar zochten we het een beetje noordelijker, we begonnen in Osby, daarna Friel en nu Närsen. Via internet hadden we een mooi huis geboekt en we waren druk met de voorpret. Na onze boeking kregen we een bevestiging via e-mail, maar via de gewone post kregen we voor vertrek een mapje met daarin de papieren en een routebeschrijving.

We waren al een paar keer in Zweden geweest en we dachten het land goed te kennen, na onze eerste vakantie in 2003 ben ik Zweeds gaan leren en de taalbarrière was ook al gedeeltelijk geslecht. Emma en Daan zaten rustig op de achterbank, keken naar buiten of luisterden naar een cassettebandje op hun walkman. Gewapend met de routebeschrijving zat Suzanne naast me voor het laatste stuk naar “ons huis”.

Toen we op de 26 de afslag richting Närsen namen, het plaatsje staat overigens niet op de borden, ging alles best goed. Na een paar honderd meter hield het asfalt op en reden we over een onverharde weg. Prima, dat kan, nu zullen we er zo meteen wel zijn. Maar na een aantal kilometers onverharde weg en geen enkel huis meer gezien te hebben begon ik toch te twijfelen. Voor de zekerheid vroeg ik Suzanne of ze echt de route goed gelezen had. Dat had ze echt, we moesten deze weg hebben. Prima, dan hobbelen we verder (het leek me niet verstandig om dezelfde vraag nog een keer te stellen). Vele kilometers verder zagen we eindelijk een geel bord met de tekst “Närsen 2”, het was dus echt de goede weg. Na een tijdje reden we een klein dorpje in en moesten we ons vakantiehuis zien te vinden. In mijn beste Zweeds vroeg ik aan een paar oudere dames waar ons vakantiehuis stond. Ze wezen me het huis aan en zeiden daarna “Du är duktig på Svenska” (mijn Zweedse les was nuttig geweest).

Het uitzicht van de veranda van “ons huis” was overigens prachtig.

Het wegennet van Zweden bestaat voor een groot deel uit onverharde wegen, daarnaast worden niet alle wegen onderhouden door het Vägverket (vergelijkbaar met Rijkswaterstaat). Ongeveer 400.000 kilometer weg wordt onderhouden door wegverenigingen en privépersonen. Dit is bijna twee keer zoveel als het gewone wegennet. Deze wegen worden aangeduid als “enskild väg” en zijn te herkennen aan een geel bord met rode rand.

Soms zie je een bord met de tekst “Här slutar allmän väg”. Ook dit is een weg die niet door het vägverket onderhouden worden maar je mag wel doorrijden. Hou er in alle gevallen echter rekening mee dat de staat van onderhoud minder kan zijn dan je gewend bent. Pas daarom je snelheid aan. Ook het grind dat op de weg ligt kan ervoor zorgen dat je gaat glijden. Als er geen grind ligt en het heeft geregend dan kan de modder en kleilaag voor een onverwachte glijpartij zorgen. Ga er ook niet van uit dat je met een schone auto Zweden weer verlaat, ongeacht de kleur, je auto is na een tijdje grijsbruin.

Soms wordt er extra gewaarschuwd en staat er een bord met de tekst “Skogsväg. Hinder & fara kan förekomma” oftewel: “Bosweg. Er kunnen obstakels en gevaren voorkomen”. Het meest extreme bord dat we gezien hebben is “Doorrijden op eigen risico”. Maar als je oplet zijn de wegen de moeite waard en brengen je op prachtige plekken. Je hebt echt geen 4×4 nodig.

Verlaat het asfalt

Onze tip is daarom: “Verlaat het asfalt!”. De eenvoudigste manier om dit te doen is een keer een onverharde weg in te rijden, maar er zijn zoveel andere mogelijkheden om het asfalt te verlaten: wandelen, quad, sneeuwscooter, vlot, huskyslee, skies, sneeuwschoenen, kano, paard, dressin en mountainbike. In onze reisgidsen geven we tips om dit zelf te doen. De gidsen waar we in Zweden mee samenwerken voor Hem62 Travel zijn allen specialisten als het gaat om het asfalt én de weg verlaten.

Meer weten? Kijk op www.hem62.nl

Elke zaterdag verschijnt er op onze blog een “lördagsmys”. Lördag is zaterdag. Het werkwoord mysa betekent iets leuks, plezierigs of gezelligs doen. Onze blog houden we “mysig”, geen diepgravend achtergrond artikel maar gewoon iets leuks over Zweden. De blog kan over een weetje gaan, een verhaal dat hoort bij een van onze foto’s of een onderwerp wat onze blog nog niet gehaald heeft. Mocht je een suggestie hebben dan mag je dat ook laten weten.