Carl Larsson is een van de beroemdste Zweedse schilders die vooral bekend werd vanwege zijn aquarellen waarop hij het familieleven uitbeeldde.

Hij werd geboren op 28 mei 1853 in Stockholm. Zijn familie was arm en Carl groeide op onder moeilijke omstandigheden. Toen Carl dertien jaar was moedigde een leraar van de school hem aan om naar de kunstacademie te gaan. Na de kunstacademie werkte hij als illustrator voor boeken, tijdschriften en kranten. In 1882 reisde hij naar Grez-sur-Loing, een kunstenaarskolonie in de buurt van Parijs. Daar ontmoette hij zijn toekomstige vrouw Karin Bergöö en maakte als kunstenaar een verandering door, in plaats van schilderijen in olieverf te maken begon hij met aquarelleren. Deze verandering was een keerpunt voor de kunstenaar en aquarelleren werd zijn specialiteit.

Sundborn

Carl en Karin trouwden in 1883 en kregen acht kinderen die al snel de favoriete modellen werden van de schilder. In 1888 kreeg het gezin van de vader van Karin een klein huis in Sundborn, Lilla Hyttnäs. Het huis werd het gemeenschappelijke kunstproject van het echtpaar en werd een van de meeste beroemde kunstenaarshuizen in de wereld. De inrichting die door Karin gedaan werd en het familieleven dat door Carl zo treffend werd vastgelegd werd een synoniem voor het leven in Zweden.

Lilla Hyttnäs

Frukost under stora björken – Ontbijt onder de grote berk

Carl Larsson had ook een huis in Falun en de familie wandelde regelmatig van Falun naar Sundborn. Het pad, Carl Larsson Leden, is gemarkeerd en je kunt dus in de voetsporen van Carl Larsson wandelen.
In 2019 is het honderd jaar geleden dat Carl Larsson overleed, in Falun zijn er daarom dit jaar diverse activiteiten, zoals tentoonstellingen, wandelingen, etc.

In onze reisgids Dalarna, rondom het Siljan vind je nog meer toeristische tips, foto’s, verhalen en wandelingen over deze provincie.

Elke zaterdag verschijnt er op onze blog een “lördagsmys”. Lördag is zaterdag. Het werkwoord mysa betekent iets leuks, plezierigs of gezelligs doen. Onze blog houden we “mysig”, geen diepgravend achtergrond artikel maar gewoon iets leuks over Zweden. De blog kan over een weetje gaan, een verhaal dat hoort bij een van onze foto’s of een onderwerp wat onze blog nog niet gehaald heeft. Mocht je een suggestie hebben dan mag je dat ook laten weten.