De kanelbulle (meervoud kanelbullar) is het meest populaire gebak van Zweden. Dit simpele kaneelbroodje werd bekend in de jaren 50 van de vorige eeuw, maar het broodje zoals we dat nu kennen ontstond al in de jaren 20. Na de eerste wereldoorlog werden de grondstoffen zoals kaneel en tarwebloem beter verkrijgbaar en de bakkers wilden toen iets anders bakken dan gewoon tarwebrood. Ze rolden het deeg uit, smeerden er boter op en strooiden er kaneel en suiker over. Daarna werd het deeg opgerold en in stukken gesneden. De opgerolde plakken deeg werden bestreken met ei, bestrooid met parelsuiker en gebakken. Zo ontstond de eerste kanelbulle. Dat het broodje populair is blijkt wel als je op een Zweedse kalender kijkt, bij 4 oktober staat daar kanelbullensdag, de dag van de kanelbulle.

Dat de kanelbulle op 4 oktober een eigen dag heeft is te danken aan Kaeth Gardestedt uit Malmö. Toen ze werkte bij de Hembakningsrådet kreeg ze opdracht om ter gelegenheid van het 40 jaar bestaan in 1999 iets te bedenken. De Hembakningsrådet heeft als doel iedereen te inspireren om te bakken. Dus vond ze dat dit met gebak moest. Volgens Kaeth is het meest Zweedse gebak dat er bestaat de kanelbulle. De kanelbulle was het gebak waar alle Zweden naar verlangen als ze in het buitenland zijn en hun herinneren aan hun jeugd. De Hembakningsrådet vond dit een goed idee en zo ontstond op 4 oktober 1999 de eerste kanelbullensdag. Dat de dag zo’n succes was gaf aan dat dit simpele broodje een speciale plek heeft in het hart van de Zweden. Volgens Kaeth zijn er nergens anders ter wereld echte kanelbullar. Er zijn broodjes die er op lijken maar ze zijn nooit zo goed en lekker als de echte Zweedse.

Advertentie: Hem62 is ook aanwezig op Scandinavië-XL

Het kiezen van een goede datum was nog best lastig. Veel maanden zijn in Zweden al verbonden met gerechten: semlor (februari), Pasen (maart/april), haring, aardappelen en aardbeien (juni), kreeft en surströmming (augustus/september), gans (november) en lussekatter en kerst (december). Aangezien de Hembakningsrådet ook in de herfst gestart was, was oktober een goede maand. 4 oktober 1999 was in Zweden ook de internationale dag van het kind. Kaeth vond dat een geschikte dag omdat Kanelbullensdag een dag moest zijn waarop je stilstond bij de medemens.

Zelfs supermarkten adverteren met recepten. Zelf bakken is toch altijd lekkerder dan kant en klaar.

Kanelbullar bakken is niet moeilijk, op de website van de kanelbullensdag staat het recept (in Nederland liggen ze ook bij IKEA in de vriezer). Of je ze nu zelf bakt of alleen afbakt, je huis vult zich met een heerlijke geur. Als je in Zweden bent kun je kanelbullar bij iedere supermarkt kopen en bij veel cafeetjes zie je vaak het bordje Kaffe och bulle.

Ook bij de Biltema, een winkel die helemaal niets met levensmiddelen van doen heeft, vind je een aanbieding voor een Kanelbulle och Kaffe. (5 kr is ca. 50 cent)

Hem62 schrijft reisgidsen over Zweden met verhalen, toeristische tips en wandelingen. Onze reisgidsen over Värmland en Dalarna zijn te bestellen in onze webshop.

Elke zaterdag verschijnt er op onze blog een “lördagsmys”. Lördag is zaterdag. Het werkwoord mysa betekent iets leuks, plezierigs of gezelligs doen. Onze blog houden we “mysig”, geen diepgravend achtergrondartikel, maar gewoon iets leuks over Zweden. De blog kan over een weetje gaan, een verhaal dat hoort bij een van onze foto’s of een onderwerp wat onze blog nog niet gehaald heeft. Mocht je een suggestie hebben dan mag je dat ook laten weten.