Iedere plaats in Zweden heeft er wel een, een hembygdsgård. Een hembygdsgård, letterlijk thuisdorpboerderij, is een verzameling van een of meerdere oude gebouwen en gebouwtjes, zoals een woonhuis, stallen en schuurtjes, uit lang vervlogen tijden. Sommige gebouwen stonden er vroeger al, en sommigen zijn ernaartoe verplaatst. De hembygdsgård is daarom een, klein, openluchtmuseum van de lokale geschiedenis. Het is ook de plaats voor veel traditionele feesten rondom midsommar, kerst en pasen. Ook zijn er in het vakantieseizoen vaak leuke rommelmarkten, loppmarknader, waar je vaak ook oude ambachten kunt zien zoals het maken van teer en houtskool, een smid, het bakken van tunnbröd enz.

In Zweden nam de aandacht voor heemkunde aan het begin van de 20ste eeuw toe als een protest tegen de industrialisatie. De grote veranderingen in de samenleving bedreigden de oude volkscultuur en men wilde zich verdedigen tegen de snelle opkomst van de industrialisatie. Er ontstonden toen door het hele land openluchtmusea met als doel de lokale volkscultuur te bewaren met het museum Skansen in Stockholm als voorbeeld. Overigens is ook het openlucht Museum in Arnhem geïnspireerd op de musea in Zweden. De heemkundeverenigingen, die de hembygdsgårdar beheren, hebben ook vandaag de dag nog als het taak het bewaren en documenteren van de lokale geschiedenis.

Onze ervaring is dat de ene hembygdsgård de andere niet is. Soms treffen we alleen maar een paar gebouwtjes aan en verder niets en soms belanden we in een goed onderhouden openluchtmuseum met zoveel informatie dat het een uitgebreid bezoek meer dan waard is. In Zweden zijn er ongeveer 1400 hembygdsgårdar met ongeveer 8000 gebouwen, er is dus genoeg om te bekijken.

Enkele tips voor deze zomer:

De hembygdsgård van Brunskog. Van 20 tot 27 juli 2019 is hier Gammelvala, de oude wereld, waar je kennis maakt met het leven van vroeger.
Link: Gammevala

De hembygdsgård van Ransäter. Hier is op 9 en 10 augustus 2019 de antiek- en verzamelbeurs waar ook een grote hoeveelheid klassieke auto’s te zien is.
Link: Antik- och Samlarmässa

Hem62 schrijft reisgidsen over Zweden met verhalen, toeristische tips en wandelingen. Onze reisgidsen over Värmland en Dalarna zijn te bestellen in onze webshop.

Elke zaterdag verschijnt er op onze blog een “lördagsmys”. Lördag is zaterdag. Het werkwoord mysa betekent iets leuks, plezierigs of gezelligs doen. Onze blog houden we “mysig”, geen diepgravend achtergrondartikel, maar gewoon iets leuks over Zweden. De blog kan over een weetje gaan, een verhaal dat hoort bij een van onze foto’s of een onderwerp wat onze blog nog niet gehaald heeft. Mocht je een suggestie hebben dan mag je dat ook laten weten.