Je hebt van die dagen dat het minder zonnig en zomers is dan anders. Je wilt er dan toch op uit, maar wat ga je dan doen? Vrijwel iedereen kent het gezegde “Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding” of zoals de Zweden zeggen: “Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” en dat is helemaal waar.

Ik moest er een tijdje naar zoeken maar vond toch een regenfoto.

Wij houden het op: “In Zweden zijn er heel veel soorten mooi weer” of “Er bestaat geen slecht weer, alleen verkeerde plannen”. We kijken iedere dag naar de weersvoorspelling of simpelweg naar buiten om te bepalen wat we gaan doen. Hartje zomer met je ski’s aan boven aan de piste staan is net zo onhandig als in de winter een bevroren meer in willen duiken.

Welk soort mooi weer het ook is, er is altijd wat te doen. Een lijstje met dingen die je kunt doen als de zon niet schijnt en er nattigheid naar beneden komt:

Museumbezoek
Als je niet van regen houdt dan is een museum een prima plek om rond te kijken. In Karlstad liggen onder andere het Värmlandsmuseum en de kunsthal Sandgrund beiden op loopafstand van het turistbyrå. In Arvika heb je onder andere het Rackstadmuseet.

Sandgrund (excuses voor de te zonnige foto)

Boda Borg
In Karlskoga ligt een Boda Borg. Boda Borg staat garant voor een dag actief bezig zijn. Bekijk het filmpje op de website van Boda Borg om een indruk te krijgen van hoe het werkt, of lees de gastblog over Boda Borg.  De site van Boda Borg: www.bodaborg.com. Er zijn meerdere Boda Borg vestigingen in Zweden.
De minimale groepsgrootte is 3 personen en de minimale leeftijd 6 jaar. Kennis van het Zweeds is niet nodig.

Winkelen
Karlstad kent een aantal overdekte winkelcentra zoals Mitt i City en Bergvik. Mocht je ergens een Gottebiten of Godisfabriken zien, neem dan even een kijkje en verbaas je over de ongekende hoeveelheid snoep.

Loppis
Ga een dagje loppissen. Het is erg leuk om op zoek te gaan naar leuke, vintage, retro of vreemde dingen die je overal aantreft. Als je met kinderen op vakantie bent vind je er ongetwijfeld een gezelschapsspel of ander speelgoed voor een paar kronen.
De blog over “ons” loppisrondje.

Geocachen
Er liggen in Zweden veel geocaches die met de auto op enkele tientallen meters te benaderen zijn. Op geocaching.com en met hun de app kun je al op pad. Stippel op de kaart een leuke route uit langs geocaches en je komt langs hele mooie plekken. Nu is het alleen de vraag wie tijdens de stortbui de auto uit moet om de cache te zoeken. GC34YAF brengt je misschien wel naar die zwemplek die je later weer een keer wilt bezoeken en GC3YTBW brengt je naar een plek waar zogenaamde lijkstokken staan.

Op geocache-safari in de regen

Gewoon erop uit gaan
Zoek een mooie wandeling uit, pas je kleding aan en ga op pad. Het regent zelden een hele dag dus die regenponcho kan na een tijdje vast wel weer uit. Of je hebt geluk en wandelt tussen de buien door.


De eerlijkheid gebied om te zeggen dat wij ook wel eens verrast worden door het weer. ‘s Ochtends zagen de voorspellingen er goed uit en op de plaats van bestemming hadden ze het weer zonder aankondiging aangepast. Dan hoor je dit als we onderweg zijn “Ehhh, had je naar de weersvoorspelling gekeken?”, “Ja, het zou droog en zonnig blijven vandaag” of andersom “Ja, er zou nogal wat regen vallen.” …
Gelukkig liggen in onze auto meestal: regenponcho’s, zwemkleding, picknickspullen, vesten, wandelschoenen en droge kleren. Voorbereid op pad gaan helpt natuurlijk ook.

Hem62 schrijft reisgidsen over Zweden met verhalen, toeristische tips en wandelingen. Onze reisgidsen over Värmland en Dalarna zijn te bestellen in onze webshop.

Elke zaterdag verschijnt er op onze blog een “lördagsmys”. Lördag is zaterdag. Het werkwoord mysa betekent iets leuks, plezierigs of gezelligs doen. Onze blog houden we “mysig”, geen diepgravend achtergrondartikel, maar gewoon iets leuks over Zweden. De blog kan over een weetje gaan, een verhaal dat hoort bij een van onze foto’s of een onderwerp wat onze blog nog niet gehaald heeft. Mocht je een suggestie hebben dan mag je dat ook laten weten.