In Kristinehamn staat een van de grootste sculpturen ter wereld van Pablo Picasso. Hoe de sculptuur van de in Malaga (Spanje) geboren kunstenaar daar terecht gekomen is, is toeval.

Het hele verhaal begint op een stoffige zandweg in de late jaren vijftig van de vorige eeuw. Bengt Olsson, een kunstenaar uit Kristinehamn, ontmoette daar toevallig de Noorse kunstenaar Carl Nesjar. Carl Nesjar was net begonnen met experimenteren met een nieuwe betonsoort. Picasso die gefascineerd was door de mogelijkheden van beton was daarom met hem gaan samenwerken. Picasso en Carl waren begonnen aan een reeks sculpturen en schilderijen genaamd “Les dames de Mougins” met de vrouw van Picasso, Jacqueline, als thema.

In het atelier van Nesjar bekeek Olsson een kartonnen model uit de serie “Les dames de Mougins” en Nesjar zei dat hij dat in het echt kon maken voor 150.000 kronen. Olsson zag in dat dit een unieke kans was en overtuigde de gemeenteraad in Kristinehamn ervan om het kunstwerk te laten realiseren. Het idee om de sculptuur in Kristinehamn te plaatsen werd aan Picasso verkocht met foto’s en muziek om de juiste sfeer te schetsen. Picasso antwoordde met een foto van de plaats waar het kunstwerk moest komen te staan, waar hij alleen maar “Oui, Picasso 7.7 1964” op had geschreven.

De toestemming van Picasso was er en Carl Nesjar kon met de bouw beginnen. Op midsommarafton 1965 werd de sculptuur ingewijd. Picasso volgde de werkzaamheden van Carl Nesjar door filmopnames, hij heeft het werk nooit in het echt gezien. Sinds 1965 hebben echter velen het werk bekeken en er wat van gevonden.

De sculptuur ligt op een schiereiland aan het begin van een inham, Vålösundet, richting de haven van Kristinehamn. Wat je ook van de sculptuur vindt, de ligging is prachtig. Als je uitgekeken bent kun je in de buurt op een terrasje gaan zitten, een wandeling maken of zwemmen. Tegenover Café Pärlan ligt de steiger waar je een bootje kunt nemen naar een van de eilandjes in Vänern om te gaan wandelen of zwemmen.

Zelfs als je niet van kunst houdt is het een mooie plek om te bezoeken.

Als Vänern bevroren is kun je de sculptuur vanaf het ijs bekijken.

Feiten
De sculptuur in Kristinehamn is 15 meter hoog. De pilaar heeft een diameter van 1,65 meter en de beide “vleugels” zijn 6 bij 4 meter. Een vleugel weegt ongeveer 8 ton. Het werk is uitgevoerd in natuurbeton. Dit is beton waarbij een vorm gevuld wordt met stenen en er daarna wit cement tussen gespoten wordt. De decoratie op het kunstwerk is gezandstraald.

Hem62 schrijft reisgidsen over Zweden met verhalen, toeristische tips en wandelingen. Onze reisgidsen over Värmland en Dalarna zijn te bestellen in onze webshop.

Elke zaterdag verschijnt er op onze blog een “lördagsmys”. Lördag is zaterdag. Het werkwoord mysa betekent iets leuks, plezierigs of gezelligs doen. Onze blog houden we “mysig”, geen diepgravend achtergrondartikel, maar gewoon iets leuks over Zweden. De blog kan over een weetje gaan, een verhaal dat hoort bij een van onze foto’s of een onderwerp wat onze blog nog niet gehaald heeft. Mocht je een suggestie hebben dan mag je dat ook laten weten.