Eerder schreven we al een lördagsmys over de bruk. Dit keer lichten we er een van de allermooiste uit: Borgvik. Borgvik ligt in het zuiden van Värmland in de gemeente Grums, ongeveer 35 kilometer ten westen van Karlstad. Deze voormalige järnbruk, ijzerindustrie, is goed bewaard gebleven. Al wandelend door dit pittoreske dorpje krijg je een mooi beeld van de geschiedenis.

Een nieuwjaarskaart met daarop Borgvik toen het nog volop in bedrijf was.

In de 14de stonden er in Borgvik al molens voor het malen van graan. In het begin 17de eeuw kwam de ijzerindustrie op en werd Borgvik ook een järnbruk. Het dorpje groeide en er ontstond een bloeiende ijzerindustrie. Het ijzer voor de Eiffeltoren voor de wereldtentoonstelling in 1889 kwam uit Borgvik. In 1925 werd de ijzerproductie in Borgvik beeïndigd. De walserij en het machinepark is in 1930 opgeblazen en verkocht als schroot. Borgvik had toen ongeveer 700 inwoners en had onder andere ook een zagerij en een timmerfabriek.

Hier werd het ijzer gewogen voordat het getransporteerd werd.

Herrgård uit de 18de eeuw.

Het voormalige badhuis is tegenwoordig een antiek en curiosa winkeltje.

De hyttruin

In de verte de oude molen, het is nu een hotel-restaurant Kungskvarnen.

Het kerkje van Borgvik

Tegenwoordig heeft Borgvik ongeveer 350 inwoners. Een deel van de oude gebouwen is bewaard gebleven en hebben een cultuurhistorische waarde en zijn vaak het decor voor trouwfoto’s. In Borgvik kun je meer doen dan alleen door het oude plaatsje wandelen, er is genoeg te kijken en te doen. In de oude gebouwen vind je een museum, restaurants, een hotel, kunstgaleries, winkeltjes en ateliers.

Hem62 organiseert maatwerkvakanties naar Värmland en schrijft reisgidsen over Zweden. Onze reisgidsen over Värmland en Dalarna zijn te bestellen in onze webshop. Ons vakantieaanbod vind je op deze website.

Elke zaterdag verschijnt er op onze blog een “lördagsmys”. Lördag is zaterdag. Het werkwoord mysa betekent iets leuks, plezierigs of gezelligs doen. Onze blog houden we “mysig”, geen diepgravend achtergrondartikel, maar gewoon iets leuks over Zweden. De blog kan over een weetje gaan, een verhaal dat hoort bij een van onze foto’s of een onderwerp wat onze blog nog niet gehaald heeft. Mocht je een suggestie hebben dan mag je dat ook laten weten.