Vandaag is rood, in ons geval faluröd. De achterkant van ons huis, dus niet de kant van de 62 die wij de voorkant noemen, was toe aan een schilderbeurt. Er zijn heel veel leveranciers die de “rödfärg” leveren, alleen de verf uit Falun mag echter Falu Rödfärg heten. De verf wordt sinds 1700 gemaakt in Falun, de typische kleur komt van het pigment dat bij de koperwinning vrijkomt. Sinds 1992 wordt er echter geen koper meer gewonnen maar er ligt nog genoeg om nog zo’n 80 jaar verf te kunnen maken. Afhankelijk van het weer houdt de verf 10 tot 15 jaar. Als je wil weten of het tijd is om te schilderen moet je over het hout wrijven. Zolang de verf niet afgeeft is het goed. Ons huis heeft de typische rode kleur en we wilden er zeker van zijn dat ons huis ook die kleur zou houden en hebben voor Falu Rödfärg gekozen.

Borstelen maar.

Borstelen maar.

Vanmorgen zijn we op tijd op gestaan en zijn begonnen met het afborstelen van de gevel. We wisten dat het stoffig zou gaan worden. Dus mondkapjes op borstels in de hand en borstelen maar tot alle losse verf er af was. Na een paar uur borstelen waar wij rood en zag het huis er niet meer uit.  Over kale plekken en gevlekt daar waar de verf beter gehouden had. Daarna zijn we begonnen met verven. Bij de eerste streken sloeg de schrik toe, de verf leek wel oranje! Hadden we dan toch ergens niet opgelet met de kleur? Maar toen de verf droogde werd het gelukkig gewoon faluröd.

Het verschil is goed te zien.

Het eerste stuk is geverfd, verschil is goed te zien.

Tussendoor zijn we nog even naar Evelien en Rene geweest. Evelien had een reisgids besteld en we zijn die persoonlijk gaan afleveren. We kenden Evelien alleen van de busrit  toen we vorig jaar zijn gaan kanovaren. Vandaag hebben we uitgebreid kennisgemaakt en weer horen we een ander verhaal over waarom mensen naar Zweden verhuizen. We hebben het ook gehad over de plannen die er zijn met Bike Hike Paddle (mocht je de wildernis van Zweden van dichtbij willen ontdekken, neem dan een kijkje op de website). Het moet allemaal nog vorm krijgen maar het wordt erg leuk. Het was gezellig en met tips van Rene over het schilderen reden we terug naar Stöllet om weer aan het werk te gaan.

Het eind van de dag, morgen doen we de rest.

Het eind van de dag, morgen doen we de rest.

Om wat langer door te kunnen schilderen hebben we Daan laten koken. Toen het eten klaar was waren wij ook klaar met het stuk van de gevel dat we geschilderd wilden hebben.  ‘s Avond zijn we  bij Gerda en René op bezoek geweest die met hun camper op camping Björkebo staan. Na een lange dag waren we tegen twaalf uur thuis. We zijn meteen ons bed ingedoken, morgenvroeg gaan we weer aan het werk.