Gisteren hoorden we in huis geratel maar konden niet goed plaatsen waar het vandaan kwam en wat het was. Het klonk in ieder geval niet als sneeuw die van het dak aan het schuiven was. Na een tijdje zoeken bleek dat het geluid van buiten kwam. Het was de luftvärme (luchtwarmtepomp) die een ratelend geluid maakte. Dat was niet goed, het apparaat zorgt voor de verwarming van ons huis. Nu staat in de kelder nog wel een oude ketel die het ook doet, dus hebben we een alternatief. We hebben echter geleerd dat je huis verwarmen met een elektrische ketel nogal in de papieren kan lopen. Een defecte luftvärme in de winter komt gewoonweg niet goed uit.

We hebben eerst het apparaat maar eens uitgezet en toen stopte inderdaad het ratelen. Ik heb geprobeerd erheen te lopen maar toen ik de veranda afstapte zakte ik tot halverwege mijn bovenbenen in de sneeuw. Ik ben toen maar de sneeuwschep gaan halen en een pad naar het apparaat gaan graven. Ik had voor mijn gevoel al een aardige laag sneeuw weggegraven en dacht dat de sneeuw die er nu lag wel zo compact was dat ik er op kon staan. Niet dus,  ik zakte nog steeds tot over mijn laarzen weg in de sneeuw. Na een tijdje graven door de sneeuw bereikte ik een stuk waar de sneeuw zo compact was dat ik er op kon staan en bij de luftvärme kon kijken.

Er was een stukje ijs vastgevroren aan de rand rond rondom de ventilator, waar de ventilator iedere keer tegenaan tikte. Nadat ik het ijs verwijderd had liep het apparaat weer als vanouds. De grootste hoeveelheid sneeuw is inmiddels van het dak gevallen. Dus voorlopig zal het wel goed gaan. Als de sneeuw weg is moeten we er misschien toch maar een dakje boven maken.