We hadden het er al een tijdje over om “iets met Zweden te gaan doen”. We hielden al een blog en een site met toeristische informatie over Zweden bij en gaandeweg ontstond het plan om daar meer van te maken. Vorig jaar zomer ontstond een nog wat vaag idee om een reisgids te maken. Langzaam werd duidelijk wat het moest gaan worden. Op 1 september 2015 zijn we gestart met Hem62, een bedrijfje dat het plan moest gaan realiseren.

Vanaf dat moment zijn we gaan werken aan de reisgids. We dacht dat het wel mee zou vallen, we hadden immers al veel teksten geschreven, dus die konden we wel gebruiken. Het werd snel duidelijk dat de teksten die we hadden lang niet allemaal onze kritische blik doorstonden en er bleken nog dingen te ontbreken. We hebben veel moeten herschrijven, aanvullen en controleren. Ook in de vakanties zijn we nog vaak op zoek gegaan naar de locaties om te kijken of alles wel klopte en foto’s te maken.

En dan moeten de teksten en foto’s nog in boekvorm gegoten worden. Hiervoor zijn we Adobe Indesign gaan gebruiken als DTP-pakket en konden we alles samenvoegen tot een boek. Dat samenvoegen ging ook weer met vallen en opstaan. We hadden discussies over de indeling die toch weer anders moest waardoor we opnieuw moesten beginnen. Discussies over te gebruiken kleuren, lettertypes, teksten, foto’s, pagina-indeling en alles wat maar met een boek te maken heeft. Emma blijkt overigens over een goed gevoel voor vorm en kleur te beschikken en heeft af en toe een “crisis” opgelost.

Uiteindelijk denk je dat het klaar is en print je het voor jezelf uit. Je kijkt en leest alles nog een keer na en dan schrik je van het aantal fouten dat je tegenkomt. Vervolgens corrigeer je alles en besluit je om nog een keer alles na te lopen en dan zie je dingen die je over het hoofd had gezien. Dan nog maar een keer alles doorwerken en corrigeren. Tenslotte vind je geen gekke dingen meer en wordt het tijd voor de volgende stap, het vinden van een drukker. Je gaat het internet afspeuren, mailt verschillende bedrijven, stelt vragen en vraagt om een offerte. Ondertussen hebben we ons ook nog als uitgever bij het bureau ISBN geregistreerd en hebben een ISBN voor ons boek aangevraagd. Op zich is dit niet verplicht maar het is wel handig om een ISBN te hebben, we weten immers niet wat komen gaat.

Afgelopen zaterdag ontvingen we de proefdruk van de drukker en dan wordt het allemaal wel heel erg echt. Het boek is nog losbladig maar wel gedrukt op het papier dat ook voor het echte boek gebruikt wordt. Heel stiekem zijn we trots op het resultaat, dit hebben we toch maar weer geflikt met ons tweetjes. Na de proefdruk bekeken en goed bevonden te hebben, hebben we de drukker gemeld dat we akkoord zijn. Hij gaat nu aan de slag om de eerste druk van ons boek te maken en we hopen binnenkort de echte boeken te ontvangen.

Dan moet het boek natuurlijk nog verkocht worden. Daarom zijn we nu aan het werken aan een webshop zodat het boek besteld kan worden. Dan bedenk je dat het boek ook nog verstuurd moet worden (niet iedereen zal het komen afhalen) en dat het toch wel handig is en dat je daarvoor doosjes hebt.

Langzaam naderen we nu het moment dat we het lint van onze webwinkel kunnen doorknippen en het boek besteld kan worden. De komende dagen zijn we nog druk met het inrichten van de winkel en ons voorbereiden op de opening.

De omslag

De omslag