Fräkensjömyrarna

Vandaag zijn we gaan wandelen in de Fräkensjömyrarna, een van de wandelingen uit onze reisgids over Värmland. De twee wandelingen die daar uitgezet zijn, zijn Alfaleden (1o kilometer) en Valpleden (4,5 kilometer). Dit gebied ligt in de buurt van Hagfors op de grens van Värmland en Dalarna. Om bij de parkeerplaats te komen rijd je een heel eind door de bossen over een onverharde weg. Toen we daar aankwamen hebben we eerst aan de picknicktafel in de zon zitten genieten en geluncht.  We waren de enigen en het was stil, we hoorden niet meer dan vogels en het geruis van de wind in de bomen. Na onze lunch zijn we op pad gegaan. Op de informatieborden staat welke planten en dieren je in de omgeving kunt aantreffen. Naast orchideeën, verscheidene soorten vogels en natuurlijk elanden, komen in het gebied ook wolven, lynxen en beren voor. De kans dat je een van die laatste drie in het wild tegenkomt is erg klein, maar onwillekeurig let je tijdens het wandelen toch extra goed op.

We zijn op pad.

Niet alleen wij genoten van de zon.

Een tijdje volgen beide paden een breed bospad. Na een paar honderd meter buigen ze af en gaan het bos in. Het pad werd smaller zodat we achterelkaar moesten lopen. Daar waar de routes zich splitsen staat een duidelijke wegwijzer. Ook als je de korte wandeling loopt is het aan te raden om een paar honderd meter de lange route te volgen totdat je aan de rand van het meer Fräkensjö staat en te genieten van het uitzicht. De toevoeging myrarna betekent moerassen en dat is te merken tijdens de wandeling. Sommige stukken waren nat en we moesten goed opletten om droog aan de overkant te komen. Op de hele natte stukken waren planken neergelegd zodat we die comfortabel konden oversteken.

Planken en zelfs een bruggetje.

Fräkensjö

Door het hele groene bos.

Een van de vele meertjes in het gebied.

Fräkensjömyrarna is een mooi gebied om te wandelen, het gebied is divers en er is iedere keer weer wat anders te zien. Het weer vandaag was prachtig. Het is haast niet voor te stellen dat we vorige week nog met -5 in de sneeuw stonden en dat het nu zo warm is dat we in een t-shirt konden wandelen.