Van 15 tot en met 18 februari is het even gedaan met de rust in Värmland, de Rally Sweden wordt dan gereden. Deze rally is een van de 14 onderdelen van de WRC (World Rally Championship) en de enige echte winterrally. Dit jaarlijkse evenement trekt ongeveer 200.00 toeschouwers en 100 miljoen tv-kijkers over de hele wereld.

Overzicht van alle 14 onderdelen van de WRC. Het seizoen begint in Monte Carlo, daarna is Zweden aan de beurt en daarna vertrekt het hele circus naar Mexico. Meer informatie vind je op wrc.com.

Tot nu toe waren we nooit in Stöllet als de rally er was, dit jaar hebben we ons verblijf zo gepland dat we ook dit evenement kunnen meemaken. Op internet hadden we al het nodige uitgezocht en gisterochtend gingen we naar de Coop in het dorp voor twee kaarten van zodat we toegang hadden tot alle onderdelen van de rally. In het magazine dat we bij de kaarten kregen stonden de schema’s voor de komende dagen en kaarten zodat we precies wisten waar we konden parkeren om de onderdelen te bekijken.

Gisterochtend was de zogenaamde “Shakedown” dit is de laatste mogelijkheid voor de teams om hun auto’s op volle snelheid te testen voordat de echte rally begint. Aangezien die al om acht uur ‘s ochtends begon en wij nog geen kaarten hadden en niet echt wakker waren hebben we dat maar even gelaten voor wat het was. Rond het middaguur zijn we een kijkje gaan nemen bij het servicepark in Torsby. Toen zagen we pas hoe groot het evenement was. Overal stonden tenten en tijdelijke gebouwen en er werd driftig gesleuteld aan de auto’s. Het verschil in teams was ook duidelijk het ene team had een verwarmde loods en het andere team stond buiten onder een tentdakje te sleutelen. Het waaide flink en het was bitterkoud en omdat onder een auto te moeten liggen, brrrr.

Deelnemers aan de Classic Rally. Je merkt dan dat je oud wordt, deze auto’s zagen we vroeger gewoon op straat.

‘s Avonds zijn we naar de officiële  opening van de rally in Karlstad gegaan. De sfeer was gemoedelijk en de slogan die de Rally Sweden gebruikt “Closer to Rally” is waar, er is bijna geen afstand tussen het publiek en de deelnemers. Rijders en navigators deelden handtekeningen uit en fans konden met hen op de foto. Na een tijdje was het voor de deelnemers tijd om zich klaar te maken voor de eerste special stage die gereden zou worden op het terrein van de drafbaan in Karlstad. Ondertussen werd het publiek vermaakt met de laatste interviews en een sneeuwscootershow. Om acht uur opende prins Carl Philip de Rally Sweden 2018 en even later verschenen de eerste twee auto’s aan de start. Het traject op de drafbaan is met 1,9 kilometer erg kort en in tegenstelling tot de andere trajecten rijden ze hier 1 tegen 1. De baan die ze hadden neergelegd voor de auto’s was niet gewoon de ovaal maar een soort in elkaar gevlochten 8 waardoor de auto’s elkaar niet in de weg konden zitten. De winnaar van de eerste special stage is Ott Tänak uit Estland.

Handtekeningen zetten.

Toch ook maar gewoon een kaartje opgehaald.

Sneeuwscootercapriolen.

De rally is geopend!

Op weg naar de start.

De deelnemers zijn gestart.

Vandaag gaan we op pad om te zien of we de “echte” rally kunnen beleven. Ondertussen zijn we thuisgeraakt in het rally-jargon en dat zal de komende dagen nog wel toenemen:

  • Shakedown: De laatste gelegenheid voor de teams om de auto’s op volle snelheid te testen voordat de echte rally begint.
  • Special Stage (SS): Een een afgesloten deel van een weg. Deelnemers proberen dit stuk in de kortst mogelijke tijd af te leggen. Op een Special Stage starten de auto’s met intervallen zodat ze geen hinder hebben van de andere deelnemers. Uiteindelijk wint het team dat de snelste tijd over alle special stages heeft weten neer te zetten de rally. Een special stage is vrij kort, de langste in de rally in Zweden is die bij Svullrya (net over de grens met Noorwegen) en is 24,88 kilometer.