Vanaf nu is open vuur verboden!

De MSB (link) meldt het volgende:

Vuurverbod van kracht!

Vuurverbod betekent, dat het NIET is toegestaan, in bos en veld of op openbare plaatsen vuurtjes te steken of te barbecueën. Het verbod geldt ook voor wegwerp BBQs en openbare vuur- en BBQ-plaatsen, bijvoorbeeld bij badplaatsen, campings en parkeerplaatsen.

Wij maken u erop attent, das u altijd zelf voor de veiligheid verantwoordelijk bent en dat u aansprakelijk kunt worden gesteld en gestraft kunt worden, wanneer u een vuur veroorzaakt of in strijd handelt met het vuurverbod.

De provincie Värmland (link) meldt het volgende:

Totaal vuurverbod in het district Värmland
Vanwege het hoge risico op bosbranden in het gebied heeft de bestuursraad van Värmland een volledig vuurverbod opgelegd. De beslissing is geldig vanaf 25 juli 2018 om 08.00 uur en tot nader order. Het verbod geldt voor alle buitenverwarming, inclusief privétuinen, speciaal aangepaste kampvuren en barbecueplaatsen, evenals het gebruik van draagbare vloeistof- en gasfornuizen.

Een kaart met de actuele situatie is te vinden op SOS Alarm (even naar beneden scrollen voor een kaart) en op Krisinformation.

Op de site van het vägverket (link) kun je vinden welke wegen afgesloten zijn. Let op: hier staan ook wegwerkzaamheden e.d. in. Kijk even naar de route die je wilt nemen. Mocht je het Zweeds niet machtig zijn: skogsbrand = bosbrand, skogsbränder = bosbranden, avstängd = afgesloten, utrymning = ontruiming/evacuatie.

Belangrijke telefoonnummers in Zweden:

112 Het nummer voor spoedeisende hulp. Dus wanneer jouw of iemand anders leven in direct gevaar is. Bijvoorbeeld als jij of iemand anders zwaar gewond is en dringend medische hulp nodig heeft. Of wanneer je getuige bent van een misdrijf. Bijvoorbeeld geweld, moord of een inbraak.
113 13 Dit informatienummer is voor grote ongelukken en crisissituaties. Het nummer kan gebeld worden voor informatie of om informatie achter te laten.
114 14 Voor alle zaken die niet over lopende of recente gebeurtenissen gaan. Bel vanuit het buitenland +46 77 114 14 00 (het nummer is niet gratis).
Bel voor acute situaties altijd 112.
1177 Bel 1177 als je zorg nodig en hebt of een verpleegkundige wilt raadplegen. Op de website 1177.se vind je meer informatie over wat je kunt doen. Kom je er telefonisch of via internet niet uit bezoek dan een vårdcentral in de buurt. Deze link toont je een overzicht van alle vårdcentral in Zweden.

Kom je er niet uit? Mail ons!

Vakantie vieren en genieten mag nog steeds in dit prachtige land.