Een aantal jaren geleden waren voor het eerst in het natuurreservaat Högbergsfältet. We hebben toen een mooie wandeling door het gebied gemaakt, veel geleerd over de vroegere mijnbouw en zijn door een oude mijngang een mijn in gewandeld. De mijngang waar we gebukt doorheen liepen heette Tilas Stoll. In februari van 2016 zijn we er nog een keer geweest en toen zagen we enorme ijspegels. Toen we in december van dat jaar weer wilden gaan kijken was er voor de ingang een metalen hek geplaatst en konden we de gang niet. Thuis hebben we uitgezocht waarom de gang dicht was, er bleek gevaar voor instorting van de mijn te zijn. We wisten niet of de mijn ooit nog open zou gaan. Het Länsstyrelsen Värmland liet weten dat de mijn in 2017 weer open zou gaan, uiteindelijk werd dat september 2018.

Gisteren zijn we naar het Högbergsfältet gegaan waar de mijn en de mijngang Tilas Stoll liggen om te zien of de gang ook echt weer open was. Het was prachtig herfstweer en zelfs als de gang nog dicht zou zijn zouden we in het gebied genieten van de prachtige wandeling. Aangekomen bij de parkeerplaats waren we niet de enigen die van deze mooie herfstdag wilden genieten. In de zon was het zelfs warm en al pratend wandelden we door het natuurreservaat richtig Tilas Stoll. De mijngang was inderdaad weer open en bij het licht van onze telefoons liepen we gebukt door de gang de mijn in. In de mijn zelf had men een metalen vlonder en een soort van gaas aangebracht zodat bezoekers niet door vallende stenen getroffen zouden worden, maar de mijn was er niet minder mooi om. Eenmaal uitgekeken zijn we door de gang weer teruggelopen en hebben onze wandeling door het gebied vervolgd.

Prachtig herfstweer

Ruïne van het machinehuis

Licht aan het eind van de tunnel (Tilas stoll)

En dan sta je in de open mijn

Blik naar boven

De uitgang, in de verte het meer Yngen

Herfstkleuren

Onderweg

Prachtig bladerdak

Nu de gang weer open is gaan we in de winter zeker nog een keer een kijkje nemen. De enorme ijspegels en de bevroren watervalletjes vormen bizarre formaties. Onderstaande foto hebben we gemaakt in februari 2016 en het is verbazingwekkend hoe groot de ijspegels kunnen worden.

De mijn in februari 2016.