Steeds meer bagage

Toen we vanmorgen op weg gingen bedachten we dat we veel meer bagage op de terugweg hebben dan op de heenweg. We hebben stapels flyers verzameld en die passen niet in de kleine rugzakken die we op de heenweg bij ons hadden. We hebben nog even hier en dus tijd om een oplossing te bedenken.

Onze eerste stop vandaag was Falun. De plaats is vooral bekend van de mijn Falu Gruva die echt een bezoek waard is. Falun heeft echter ook nog veel andere bezienswaardigheden. Een daarvan is Lugnets Skidmuseum. Als Falun inrijdt zie je de twee skischansen al van ver. We parkeerden onderaan bij de schansen en zijn naar boven gewandeld. Mocht je de wandeling te inspannend vinden, je kunt ook met een soort bergbaantje naar boven. Boven heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Als je ziet wat een skispringer bij zijn sprong ziet gaat het je duizelen, je kunt van boven niet eens goed zien waar je zou moeten landen.

De skischansen (Zweeds: hoppbackarna) in Falun.

Achter mij is de het einde van de schans. Hier zet skiër zich af voor de sprong.

Uitzicht over Falun.

We stonden te genieten van het uitzicht toen we een berichtje kregen met de vraag of we een kilo snoep mee konden te nemen. Nu helpen we graag en onderweg zijn we gestopt om snoep in te slaan. Maar we bedachten ook dat we dan nog meer hebben om mee te nemen voor de terugreis. We moesten nu toch echt bedenken hoe we dit gingen oplossen, want veel tijd hebben we hier niet meer. De kinderen zouden zeggen “komt wel goed” en voor nu laten we het daar maar even bij.

Na Falun bekeken te hebben zijn we naar Gamla Staberg gegaan. Gamla Staberg is een boerderij van een vermogende mijnwerker. De eerste bekende eigenaar in 1539 was Hans Marqvardsson. Hij was mede-eigenaar van de groeve in Falun en dus niet zomaar een gewone mijnwerker. De jaren daarna is de boerderij verbouwd en uitgebreid en is ook de tuin in barokstijl aangelegd.

Gamla Staberg

Een van de schuren bij Gamla Staberg.

Vanaf Gamla Staberg zijn we om het meer Runn via Borlänge weer naar Stöllet gereden. Het meer heeft een oppervlakte van meer dan 60 vierkante kilometer. In het verhaal over Gustav Vasa komt dit meer ook terug, Gustav is over dit meer gevlucht om te ontkomen aan zijn Deense achtervolgers. Verder is Runn het decor voor de Runn Winter Week die ieder jaar in februari plaatsvindt. In het winterseizoen is er 100 dagen ijs en 50 kilometer aan geveegde banen.

En dan zitten we nog met ons “bagageprobleem”. We hadden bij de Dollarstore al een leuk bagagekoffertje gezien maar hadden nog geen goede reden om er een te kopen. Hiermee is ons probleem opgelost en we hebben een goed herkenbaar koffertje.

Bagageprobleem opgelost.

O ja, niemand die ons spullen laat meenemen naar Nederland hoeft zich schuldig te voelen. Het is gewoon een leuk koffertje. Onze winterjassen en nog wat andere dingen die we hier gekocht hebben moeten ook mee naar Nederland. Die kilo snoep en die stapels flyers hadden echt wel in onze rugzakken gepast 🙂