Gisteren hebben we een bezoek gebracht aan Leksand. Dit plaatsje met ongeveer 6.000 inwoners ligt aan de zuidkant van het Siljanmeer.

Leksand

Onze eerste stop was Hildasholm in Leksand. Hildasholm was het huis van de arts en schrijver Axel Munthe en zijn vrouw Hilda. Axel Munthe is beroemd vanwege zijn autobiografische roman “De geschiedenis van San Michele (1929)” (wij kenden hem en het boek niet). Axel Munthe liet het ontwerp van het huis maken door de architect Torben Grut. Torben Grut heeft ook het ontwerp gemaakt van het zomerpaleis van de Zweedse koninklijke familie, Solliden op Öland. De tuinen om het huis zijn het werk van Hilda. Toen we aankwamen hebben we eerst de receptie opgezocht om een kaartje te kopen. Daarna zijn we door de tuinen gaan wandelen. De tuinen hebben allemaal een thema, zo is er een gele tuin, een rozentuin en ontbreekt ook de kruidentuin niet.

Hildasholm

Een erg leuk muurtje.

Gezellig tuincafeetje

Bloemen bij Hildasholm

Toen we uitgekeken waren bij Hildasholm, zijn we doorgewandeld naar het Japanse parkje dat een eindje verderop ligt. Dit parkje is een symbool voor de jarenlange samenwerking tussen Leksand en Tobetsu in Japan. Op de skatebaan naast het parkje waren jongeren aan het skaten en probeerden trucs te doen, met name “probeerden”. Vanaf het parkje zijn we richting het Siljan gewandeld en hebben een eindje de strandpromenad langs de oever van het Siljanmeer gevolgd.

Strandpromenad

Toen we uitgekeken waren in Leksand zijn we naar de knäckebrödfabriek gegaan die een eind buiten het plaatsje ligt. Bij de fabriek zitten een leuk fabriekswinkeltje. Aan de dozen te zien waar veel Zweden mee naar buiten kwamen moeten ze in Leksand erg lekker knäckebröd maken. Bij al die grote dozen stak onze bescheiden aankoop erg mager af. We hebben alleen een paar soorten gekocht die ons wel lekker leken: bosbes-kaneel, pompoen- en meloen-pit en zeezout en zaden.

Knäckebröd

Op de terugweg zijn we in Rättvik gestopt voor een ijsje en een wandeling over de ruim 600 meter lange pier.