“Ligt er al sneeuw?” is een vraag die in deze tijd van het jaar veel aan ons gesteld wordt. Op het moment van schrijven van deze blog ligt er nog geen sneeuw. Er heeft wel een een dun laagje gelegen maar dat is ook al weer weg.  In de jaren dat we met kerst in Stöllet zijn hebben we nog iedere keer een laag sneeuw gezien, soms veel, soms wat het net even wit. Onderstaande foto’s zijn aan het begin van iedere kerstvakantie gemaakt, meestal ligt er dan een mooi laagje sneeuw, in de weken daarna sneeuwt het vaker en waardoor de laag aanzienlijk dikker wordt.

Als je een idee wil krijgen van hoeveel sneeuw er ligt kun je een blik werpen op de websites en webcams van de skigebieden in de regio zoals Hovfjället, Branäs en Långberget. Hoewel de skigebieden smokkelen en sneeuwkanonnen inzetten om sneeuw te maken. Op deze site Webcams van skigebieden in Zweden vind je een overzicht van de webcams in Zweden.
Verder kun je natuurlijk op de verschillende weersites kijken naar de voorspellingen voor de komende periode. Zelf gebruiken we daarvoor de noorse site Yr.no.
Daarnaast houdt het SMHI (Sveriges Meteorologiska och Hydrologiska Institut, het zweedse KNMI) een sneeuwdiepte-kaart bij. De kaart wordt dagelijks bijgewerkt en je kunt dan zien waar, hoeveel sneeuw ligt. De sneeuwdiepte kaart is te vinden op Snödjupskarta.

De eerste sneeuw valt meestal eind oktober maar verdwijnt ook weer en in mei zijn we ook nog wel eens verrast met een sneeuwbui. Onze ervaring is dat het vanaf half december echt begint te sneeuwen.

smhi-sneeuwdiepte

Sneeuwdiepte