Met kerst zijn er verscheidene kerkdiensten, op julafton is er ‘s middags de Julbön. Tegen middernacht is er de kerstnachttdienst, de Julnattsgudstjänst. Heel vroeg in de ochtend op eerste kerstdag is er een bijzondere kerkdienst, de Julotta. Samen met de kerkdiensten rondom de advent is de julotta een kerkdienst die veel bezoekers trekt, ook van mensen die anders niet naar de kerk gaan.

Volgende kerkwet uit 1686 moest de julotta om 6 uur beginnen. Tegenwoordig begint de julotta soms ook om 7 of 8 uur, of nog later. Ondanks dat het kerkbezoek afneemt wordt de julotta toch goed bezocht. Mocht je de julotta op TV willen bekijken. SVT2 zendt om 7.00 uur de julotta van Boda Kyrka in Dalarna uit. Als je dat tijdstip gemist hebt :-), om 10.00 uur is de herhaling.
In Norra Ny Kyrka, Stöllet, is de julotta om 6 uur ‘s ochtends. In onder andere Älmeboda en Rättvik is de julotta zelfs om 4 uur ‘s ochtends.

Otta is een oud Zweeds dat verwant is aan het woord natt, nacht. Met otta bedoelt men de tijd dat de nacht overgaat in de ochtend. Je moet het niet verwarren met het zweeds voor åtta wat acht betekent en hetzelfde klinkt als otta.

Dat niet iedereen blij is met vroeg opstaan blijkt wel uit het woord svinotta, varkens-otta. Svinotta betekent zoveel als “onaangenaam vroeg”. Svinotta heeft ook zijn oorsprong in de kersttijd. Het slachten van een varken gebeurde namelijk heel vroeg in de ochtend.

Wil je nog meer weten over kerst in Zweden? kijk dan in de vakjes op onze Julkalender.