Gisteren zijn we de in de Löfbergsarena naar de ijshockeywedstrijd Färjestad BK – Brynäs IF gegaan. De Löfbergsarena is de thuisbasis van de ijshockeyclub van Karlstad, Färjestad. De wedstrijd was uitverkocht wat betekent dat de arena vol zat met ruim 8000 ijshockeyfans. Het was de laatste wedstrijd van het jaar, Färjestad stond op plaats 3 in de ranglijst en Brynäs op plaats 6.

De Löfbergsarena

De tribunes beginnen zich te vullen.

Nog even een onderonsje voorafgaand aan de wedstrijd.

Warming up

Rond half drie kwamen de spelers het ijs op voor de warming up. Op de tribune werd hier daar wat boooeee geroepen toen de tegenstanders het ijs op kwamen maar toen de thuisploeg het ijs op kwam ging het dak er af. Even voor drie uur verlieten de spelers het ijs en reed de ijsmachine zijn rondjes. Op het grote scherm konden we de voorbespreking van de wedstrijd zien in de tv-studio. Even na drieën kwamen eerst de spelers van de tegenstander het ijs weer op. Zij gingen naar hun helft en er werd verder geen aandacht aan geschonken. Daarna was het de beurt aan de thuisploeg, de spelers werden één voor één voorgesteld en werden onder luid gejuich van het publiek ontvangen. Dit is toch wel onderdeel van het spel, even laten zien wie de baas is. Daarna was het tijd voor het clublied van Färjestad “På den sköld du klär”, het publiek ging staan, de sjaals de lucht in en er werd volop meegezongen. Voor diegenen die de tekst niet kenden verscheen deze op het grote scherm.

De sjaals worden omhoog gehouden

Face-off

Om 15.15 was het tijd voor de face-off en begon de wedstrijd. Na 2.14 spelen nam Färjestad de leiding door een goal van Joakim Nygård en was het 1-0. De thuissupports gingen uit hun dak. De ploegen deden niet voor elkaar onder en beiden kregen kansen en de ooooeeeeee’s en aaaaaaaa’s waren niet van lucht. De drummer die we de vorige wedstrijden ook zagen gaf het tempo aan voor de liederen die gezongen werden door de thuissupporters. Tijdens een powerplay periode wist Ryan Gunderson van Brynäs 1-1 te scoren en was de stand weer gelijk. Net voor het einde van de periode, 19.37, nam Brynäs door een goal van Daniel Mannberg de leiding en stond het 1-2. Met nog iets meer dan een seconde op de klok kreeg de goalie van Färjestad een puck hard tegen zijn masker en ging neer. De verzorgers kwamen het ijs op. Na een tijdje stond hij weer op en verliet het ijs en werd vervangen door de andere goalie van Färjestad Adam Werner.

In de tweede periode ging het gelijk op, maar na 8.53 maakte Ilari Melart na een assist van Oskar Steen de gelijkmaker en stond het 2-2. De spanning in de arena steeg en de supporters van beide teams moedigen de spelers vol vuur aan. Ondanks de vele kansen. Bleef het 2-2 en met die stand gingen we de derde periode in.

Na een paar minuten in de derde periode scoorde Färjestad de 3-2, maar de scheidsrechter legde het spel stil. Na een paar minuten van ondraaglijke spanning werd het doelpunt afgekeurd. Dit leidde tot onbegrip in de Arena en dat was duidelijk aan de supporters te horen. Achteraf bleek dat de goalie van de tegenpartij gehinderd zou zijn. Uit de beelden konden wij dat niet opmaken. De goalie stond vrij en de het schot kwam van afstand. Ook de kranten die ik vandaag las begrepen het niet en werd het afkeuren belachelijk genoemd. In ieder geval bleef het 2-2. Niet veel later wist Färjestad toch weer te scoren. Een goal van Jesper Oloffson bracht de stand op 3-2. Färjestad deed zijn best om de voorsprong te behouden en zelfs uit te breiden. Met nog maar 40 seconden op de klok wist Tomi Sallinen van Brynäs de gelijkmaker te scoren. Tomi Sallinen is een paar weken geleden Färjestad overgestapt naar Brynäs. Het bleef 3-3 en na een korte pauze gingen we de 5 minuten overtime in.

De overtime van 5 minuten wordt gespeeld volgens het sudden death principe. Het team dat scoort wint de wedstrijd. In deze periode staan er naast de goalie van ieder team maar 3 spelers op het ijs. Het werden een zenuwslopende 5 minuten. Beide teams kregen kansen maar wisten niet tot scoren te komen. Om toch tot een winnaar te komen werd overgegaan op strafschoten. Een speler neemt de puck van het midden van het ijs mee een probeert te scoren. Uiteindelijk trok Brynäs aan het langste eind en won met 4-3. Doordat de wedstrijd niet in de reguliere speeltijd beslist was neemt Färjstad toch nog een punt mee, de overige twee punten gaan naar Brynäs. Färjestad behoudt met 51 punten de derde plaats achter Luleå met 52 punten en Frölunda met 53 punten.

De mascotte van Färjestad, Ture Varg, komt even bij ons zitten.

Het was een enorm spannende middag. Het leuke was dat de fans door elkaar zitten. Het groepje mannen voor ons zat om en om, Färjestad – Brynäs – Färjestad – Brynäs en wat er op het ijs ook gebeurde op de tribune bleef het gezellig. Het grappige was dat bij een doelpunt de high-fives over het hoofd van het diegene met het shirt van het niet scorende team gingen. Op het ijs gaat het er hard aan toe maar op de tribune is het gewoon leuk.