We hebben al vaker geprobeerd het noorderlicht te zien maar tot nu toe was dat niet gelukt. Op een halve poging na dan waarbij we een vaag licht aan de horizon zagen. Verder was het of bewolkt, de Kp-index te laag of waren we domweg in Nederland.

De Kp-index is de geomagnetische activiteitsindex en is een indicatie van hoe goed het noorderlicht te zien. Achter de Kp-index zit een wetenschappelijke grondslag maar voor ons is het voldoende om te weten dat als de Kp-index 5 is de kans op het zien van noorderlicht in Stöllet groot is.

Om erachter te komen welke waarde de index heeft raadplegen we websites en apps op onze telefoons. Ondertussen hebben we geleerd dat de Fb-index de allerbeste index is die er bestaat. De Fb-index, oftewel de Facebook-index, bestaat uit een Facebookvrienden die melden dat er noorderlicht te zien is. Voor ons is dat de aanleiding om eerst nog wat informatie op te zoeken over de waarde van de Kp-index. Als beide indexen, de Fb-index en de Kp-index, een positieve uitslag geven gaan we op pad. We zoeken een plek waarbij we goed zicht op het noorden hebben en er nergens, maar dan ook nergens, kunstlicht te zien is. Met andere woorden een plek waar het extreem donker is en waar je ook als er geen noorderlicht is je ongelofelijk veel sterren waarneemt.

Vanavond waren beide indexen positief en we gingen op weg naar “onze” plek. Onderweg zagen we al vage strepen in de lucht maar het licht van koplampen en het dashboard waren nog te storend om het goed te kunnen zien. Op onze plek aangekomen deden we alle lichten uit en lieten onze ogen wennen aan het donker. We zagen het noorderlicht steeds beter en het nam ook nog eens in kracht toe. Het licht danste aan de hemel, nam toe in intensiteit, werd weer wat zwakker en kwam daarna weer op volle sterkte terug. We zagen een bijzonder niet te beschrijven schouwspel. Dit was niet zomaar een vage gloed dit was “the real thing”. We hebben genoten!