Vandaag was een thuisdag. Vanmorgen kwamen Jac en Nico op bezoek. Nico woont al jaren in Ekshärad en Jac is op vakantie in Zweden en logeert bij Nico. Jac is een collega van mijn schoonvader, ze geven beiden computerles aan senioren. Wij hadden gezorgd voor koffie en een kanelbulle en zoals gewoonlijk gaat het gesprek over alle facetten van het land. Het was een gezellige ochtend en hoewel Jac voor het eerst in Zweden was denken we dat we hem hier nog veel vaker gaan zien.

Vorige week hadden we een afspraak gemaakt met de sotare en vanmiddag, na één uur, zou hij komen. Zoals gewoonlijk zit je dan te wachten en te wachten en te wachten. Uiteindelijk zijn we maar gewoon gaan opruimen in huis. We zouden wel zien wanneer hij kwam. Even na vier uur kwam een blauwe bestelauto de oprit oprijden, dat moest de sotare zijn. De man die uitstapte zag er ook uit als een sotare, hij was helemaal in het zwart gekleed. Even later kwam hij de veranda op en vroeg of hij aan het juiste adres was. Na eerst binnen de haard bekeken te hebben en alles afgedekt te hebben klom hij met zijn borstel aan een metalen bal het dak op en ging aan het werk. Toen hij boven klaar was heeft hij binnen de haard schoongemaakt en alles netjes opgeruimd. Wat ik zo zag was er nog aardig wat roet en stof naar beneden gekomen. Ondertussen was hij nieuwsgierig naar waar wij vandaan kwamen, waarom er een auto met Noors kenteken op de oprit stond, ik Zweeds sprak en uit Nederland kwam. Ik vroeg hem of hij ooit nog schoon werd want zijn handen zaten onder het roet, hij zij dat hij met vaatwasmiddel voor de vaatwasser weer als nieuw werd. Wij waren de laatste klant voor die dag, hij was al om half zeven begonnen bij de eerste klant.

Mocht je nog niet weten wat een sotare is, het is een schoorsteenveger. Omdat we een open haard hebben moet één keer in de drie jaar de schoorsteen geveegd worden. Heb je een verwarming op olie of hout dan moet dat vaker.

Auto op de oprit

Bestelauto op de oprit

Het gereedschap

Het gereedschap