Gistermorgen begon de dag toen het eindelijk licht was met een mooie blauwe lucht en vroor het een beetje. Eindelijk eens wat variatie in het natte grauwe weer dat we tot nu toe hadden. Na de lunch zijn we naar Mora gereden voor een paar kerstinkopen. Onderweg meldde de autoradio regelmatig een singelolycka (ongeveer uitgesproken als “siengeloeluka”) oftewel een ongeluk waarbij er maar een voertuig betrokken was. Het ging iedere keer om een auto die vanwege de gladheid van de weggeraakt was. Het is niet gek dat het glad is met dit weer met afwisselend (mot)regen en vorst. We zijn rustig aan doorgereden naar Mora en zonder problemen aangekomen. Onderweg viel het op dat ondanks het zachte weer van de afgelopen week er nog veel ijs op de meren ligt.

De ICA Maxi in Mora, 7 dagen per week van 7.00 tot 22.00 open.

De ICA Maxi in Mora, 7 dagen per week van 7.00 tot 22.00 open.

In Mora hebben we het gebruikelijke rondje gedaan van Dollarstore, ÖoB en de ICA. De ICA is 7 dagen per week open van 7.00 tot 22.00, op kerstavond van 7.00 tot 16.00, op eerste kerstdag van 10.00 tot 22.00 en op tweede kerstdag weer gewoon van 7.00 tot 22.00. Kortom, het personeel viert weinig kerst. Het winkelcentrum (Noret) buiten Mora is nog steeds aan het uitbreiden, naast de Biltema, Jula en ElGiganten komt er nu ook een Max (Zweedse hamburgerketen). Toen we uitgekeken waren zijn we het centrum van Mora zelf in gegaan, ieder jaar bij kopen we in Zweden weer kalenders die we in Nederland gebruiken. Bij de Akademibokhandel en Åhlens vonden we echter niets wat ons beviel, het lijkt er op dat er geen kalenders meer met mooie Zweedse foto’s gemaakt worden. Als we echt niks vinden dan graven we in onze eigen archief en laten een kalender drukken.

Blossa Glögg heeft ieder jaar een andere smaak en zit ook telkens in een andere fles.

Blossa Glögg heeft ieder jaar een andere smaak en zit ook telkens in een andere fles.

Bij de Systembolaget hebben we de fles Blossa Glögg van dit jaar gekocht. Deze glögg zit ieder jaar in een andere mooie fles en heeft ook iedere keer een andere smaak. Vorig jaar was het lavendel, het jaar daarvoor rozenbottel. Dit jaar heeft Blossa zich laten inspireren door Engeland. Volgens de beschrijving gaat het om Earl Grey met bergamot gemengd met drie zorgvuldig gekozen wijnen, glöggkruiden, sinaasappel en pomerans. De geur moet doen denken aan citrus, thee en glöggkruiden, de smaak is zoet en fris met glöggaccenten die even in de mond blijven hangen en een afdronk van citrus en thee. We gaan het meemaken.

Kerk van Mora

Kerk van Mora

Mora

Mora

Mora

Mora

Toen we in Mora aankwamen begon het al te schemeren en niet veel later was het donker, we moesten weer op de klok kijken om te zien hoe laat het echt was. Als we in deze tijd in Zweden zijn merken we iedere keer weer dat onze biologische klok van slag raakt omdat het zo vroeg donker is. Ik denk niet dat we hier ooit aan gaan wennen. Op de terugweg begon het te regenen en de thermometer in de auto gaf aan dat het vroor. Ook de Zweden reden nu wat voorzichtiger. Normaal zorgt de sneeuw ervoor dat het er allemaal wat lichter uit ziet maar nu reden we echt in het donker. Op de route van Mora naar Stöllet staan nauwelijks straatlantaarns het enige licht is dat van je eigen koplampen of dat van een tegenligger. Toen we door Malung reden zagen we dat ze daar langs de straten overal marschaller (buitenkaarsen) hadden staan. Het waren honderden kaarsen die er stonden, niet alleen langs de hoofdweg maar ook in alle zijstraten. Ondanks de regen zag dat er heel mooi uit. We vroegen ons af wie al die kaarsen heeft aangestoken, of komt het oude beroep van lantaarnaansteker weer terug? Na Malung reden we het laatste stuk naar huis weer in het donker.

Wat het weer buiten ook doet, binnen is het warm en gezellig.

Wat het weer buiten ook doet, binnen is het warm en gezellig.