"Het huisje op het eilandje"

"Het huisje op het eilandje"

We zijn ondertussen al weer een weekje in Nederland. Wat een verschil zeg! De rit van Stöllet naar Göteborg verliep heel erg relaxed, de hele tijd zo’n kleine 90 km/u. Geen gejaag en gejakker om je heen, geen files etc. Alleen het inschepen op de boot van Stena Line verliep wat rommelig waardoor het allemaal wat lang duurde.

Het vertrek uit Göteborg is altijd erg leuk. De boot moet dan onder een brug door waar hij/zij(?) net onderdoor lijkt te passen. Veel mensen staan dan ook op het dek te kijken. Daarna volgt een heel stuk langs de scherenkust met kleine rotsachtige eilandjes. Tenslotte passeren we wat we noemen “het huisje op het eilandje”, dit is het allerlaatste (of allereerste) Zweedse huisje dat je ziet als met de boot  Göteborg – Kiel vaart. Daarna volgt de open zee en valt er weinig meer te kijken en nemen we definitief afscheid van Zweden. Op de boot hebben we nog lekker gegeten, het buffet aan boord bestond voor een deel uit Zweedse gerechten, zalm, krab, garnalen, sill (haring), strömming, rengryta (rendierstoofpot), jansons frestelse (jansons verleiding, een soort gratin van aardappel met uien en ansjovis), potatisgratäng, gehaktballetjes, prinskorv (kleine worstjes), kladdkaka (plakkerige chocoladetaart) etc. etc. Verder maken we op de boot onze laatste Zweedse muntjes op in de gokautomaten, er moet per keer 1 kroon (ongeveer 10cent in). Dit keer had Emma erg veel geluk, ze won 300 kronen! Dit heeft ze in de winkel aan boord besteed aan make-up en oorbellen.

En dan ‘s ochtends op tijd op voor een stevig ontbijt (roerei, spek, prinskorv), of iets minder stevig (yoghurt, muesli, fruit).  Vervolgens van de boot af en dan op weg naar huis. En dan valt het verschil met Zweden echt op, in plaats van rust op de weg, is het in Duitsland een racebaan, er wordt hard gereden, files, bouwplaatsen, drukke rustplaatsen etc.

De vier weken in Stöllet waren voor ons heel ontspannen. We hebben leuke dingen gedaan, wandelen, railfietsen, zwemmen, de loppis ontdekt, gammelvala bezocht, elanden gezien, naar het berenpark in Orsa geweest, kubb gespeeld, jam gemaakt van de frambozen uit eigen tuin, bosbessen pannenkoekjes gebakken en nog veel meer.De appelboom zat vol appels maar ze zijn waarschijnlijk allemaal weg als we weer in Stöllet komen, hetzelfde geldt voor de pruimen. In en om het huis hebben we op ons gemak wat klussen gedaan, de paal van de veranda waar een rotte plek in zat hersteld, de kozijnen beneden geschilderd, de dakgoten hersteld en schoongemaakt en grasgemaaid.

We kijken nu al uit naar ons volgende bezoek. In ieder geval wordt het dan weer om het in huis gezellig te maken, lekker eten, de open haard aan en af toe een stevige wandeling om uit te waaien en een frisse neus te halen. Verder genieten van de vele kleuren die de herfst in Zweden te bieden heeft.

Maar wat is het allemaal snel gegaan, vorig jaar zomer droomden we nog van een eigen huis in Zweden en nu hebben we ons droomhuis in Zweden.