Lejsme Per

Op zo’n eerste dag in Stöllet doen we nooit veel bijzonders. We zijn boodschappen gaan doen in Malung en zijn geacclimatiseerd. Het tempo in Zweden ligt merkbaar lager dan in Nederland en het duurt eventjes voordat we ons aangepast hebben. Dit keer zijn we niet rechtstreeks via de E45 naar huis gereden maar hebben een route door Tiomilaskogen genomen. Onderweg zagen we het bordje Lejsme Pers stuga, oftewel het huisje van Lejsme Per. We hadden het al vaker gezien maar hadden nog nooit de moeite genomen om het te bezoeken. Dit keer zijn we het weggetje in gereden en werden we verrast door hetgeen we aantroffen. Een mooi open terrein waar het gras keurig gemaaid was en met een tweetal huisjes en een schuur. Verder twee picknickbanken en een schitterend uitzicht.

Rihimäki

Op een van de huisjes stond een bord met uitleg over de plek en Lejsme Per.
Dit was plek waar vroeg het huis stond van de speelman Lejsme Per. Een speelman (in het Zweeds spelman) is een violist die zorgt voor de muziek bij feesten en ceremonies in de boerengemeenschappen. Lejsme Per (1822 – 1907) was een van de bekendste speelmannen in de geschiedenis van Dalarna. Hij kwam uit een gezin met tien kinderen en leefde zijn hele leven in grote armoede. Zijn vader was zeissmid (liesmed in het Zweeds) vandaar de familienaam Lejsme. In 1847 trouwde Per met Brita en samen bouwden ze op deze plek, de berg Rihimäki, een kleine boerderijtje. Lejsme Per was een erg goede violist en er was iets magisch met zijn muziek. Het verhaal gaat dat Per viool heeft leren spelen van de watergeest Näcken en hiervoor als betaling zijn ringvinger had afgesneden. Per leefde in armoede en was zelfs een keer zijn viool kwijt omdat hij die als onderpand moest afgeven vanwege een schuld. Uiteindelijk kreeg hij zijn viool terug omdat de een vriend zijn schuld betaalde.

De nieuwe stuga.

Omdat Per een goede muziek want werd hij vee gevraagd in de dorpjes en boerderijen in de omgeving. Hij speelde voor eten en drank wat in die tijd heel gebruikelijk was. Per schijnt er heel er wild uitgezien te hebben, hij zat altijd in elkaar gebogen, was scheel en keek wild alle kanten op. Hij was ook niet bepaald zuinig met alcohol. In de laatste jaren van zijn leven werd Per ziek en had moeite met lopen. Hij dacht nog steeds aan muziek maar speelde steeds minder. Toen hij bedlegerig werd en kon hij geen viool meer spelen. Maar er word gezegd dat zijn vingers nog steeds over de dekens bewogen alsof hij viool speelde alsof hij nog naar een laatste melodie in zijn leven zocht. Op 23 augusts 1907 overleed Per.
Op Rihimäki staat het oorspronkelijke huisje niet meer. Malungs kommun heeft een nieuw huisje laten bouwen op dezelfde plaats. Daarnaast heeft men ruimte gemaakt om te dansen. In de zomer worden er speelmanavonden georganiseerd en ook tijden het evenement Kultur i Tiomilaskogen is er van alles te beleven.

Vuurlelie

De lupines langs de wegen blijven schitterend.

Lupine

Het is zomervakantie en het is merkbaar drukker, maar als je de bossen in gaat is het weer helemaal stil. Na onze lunch op deze schitterende plek zijn we genietend van de omgeving terug naar Stöllet gereden.

Toch nog even kijken bij de Kårebolsjön.

Reageren is niet mogelijk