Uit huis gezet

Vandaag was het een dag voor wat klusjes rondom het huis. Ik wilde met de trimmer het gras rondom het huis maaien en Suzanne zou een stuk van de fundering schilderen. Vanochtend zijn we daarom ietsjes eerder opgestaan, niet te veel, het blijft immers vakantie. Na alles uit de kelder gehaald te hebben konden we aan de slag. Alleen, de trimmer begaf het, ik had amper een meter gemaaid en de motor sloeg af en was niet meer aan de praat te krijgen. Toen het aanrommelen met de trimmer te lang duurde is Suzanne het gras tegen het huis met een grote schaar gaan knippen en is daarna gaan schilderen.Sockel

Toen ze aan de andere kant van het huis plaats wilde maken en de kano verschoof schoot er ineens beestje weg dat zich meteen weer onder de kano verstopte. We hebben voorzichtig zitten kijken en konden het beestje niet meer zien, maar het moest er nog onder zitten. We hebben toen de kinderen geroepen om even mee te kijken. We hebben toen de kano nogmaals een beetje verschoven en weer schoot het beestje eronderuit, dit keer richting het huis en kon toen niet meer weg bij de muur. Emma had ondertussen gezien dat het een muisje was en ging erachteraan om het te vangen. En jawel, even later had ze het muisje te pakken. We hebben vlug een bak gepakt en het muisje daarin gezet om het wat beter te kunnen bekijken. Het was een vrij groot muisje met een korte staart dat ons angstig vanuit de bak zat aan te kijken. Uiteindelijk hebben we het muisje verderop in de tuin weer vrijgelaten.

Muis

Suzanne is daarna weer verder gegaan met schilderen. Toen ze bij een van de ventilatieroosters aankwam zag ze dat daar van alles achter lag. Ik heb het rooster er toen uitgehaald om te zien wat daar zat. Achter het rooster zat een berg mos en muizenharen, blijkbaar was dit het verblijf van de muis en zijn familie. Omdat we toch niet zo blij zijn met muizen dichtbij of in het huis hebben we het muizenhuis leeggehaald. We gaan het rooster verder dichtmaken zodat de familie muis niet opnieuw intrekt.

Muizenverblijf

Ondertussen bleef de trimmer tegensputteren, soms heel even aanspringen en dan meteen weer afslaan. Na lang zoeken leek het iets met de ontsteking te zijn, de bougie vonkte niet altijd. De bougie schoongemaakt en er weer ingeschroefd en ja hoor, de trimmer liep weer. Voor even dan want daarna sloeg hij weer af. Nogmaals de bougie schoongemaakt met hetzelfde resultaat. Het leek erop dat de bougie stuk was, het zou natuurlijk ook heel goed wat anders kunnen zijn maar de bougie vervangen was een poging waard.

Het laatste stuk hebben we samen geschilderd zodat we naar Torsby konden voor een nieuwe bougie en de boodschappen voor het avondeten. En als we er toch waren ook maar gelijk nieuwe kwasten, een nieuwe bougie en luchtfilter voor de grasmaaier kopen want die waren ook aan vervanging toe. We dachten dat we Mats Skog & Fritid nog wel wisten te vinden op het industrieterrein maar dat bleek toch lastiger dan gedacht, maar het is gelukt, hoewel we wel het hele industrieterrein gezien hebben denk ik. We hebben bij Mats uitgelegd wat we zochten en de oude bougies (tändstiftar) en luchtfilter (luftfilter) laten zien en even later stonden we weer buiten met de nieuwe spullen.

Daarna zijn we boodschappen gaan doen en weer naar huis gereden. Thuis heeft Suzanne het laatste raampje geschilderd en bleek de trimmer met de nieuwe bougie weer goed te lopen.

We weten nu wat de Zweden ‘s nachts doen.

Vanmiddag zijn we gaan kijken bij de kaasboederij in Lakene. Het was af heel even zoeken waar Lakene nu weer precies lag, want zo groot is dorpje niet, en dan is het nog maar de vraag of de boerderij echt in Lakene ligt of een heel stuk er buiten. Maar onderweg zagen we langs de 62 een bordje “Ostgård” en nu wisten we het weer, dat bordje hebben we al talloze keren gepasseerd zonder er aandacht aan te besteden. Dus netjes de bordjes volgend stonden we al snel bij de kaasboerderij.

Lakene Ostgård

De kaasboerderij wordt gerund door Nederlanders en de kaas die ze maken is al meerdere keren in de prijzen gevallen en wordt verkocht in restaurants en supermarkten. We hebben even in de winkel rondgekeken en een ijsje gekocht. Daarna zijn we op het terras gaan zitten en hebben genoten van het ijsje en de omgeving.

Terug naar huis zijn we via Lysvik en Torsby gereden omdat we nog boodschappen wilden doen voor het avondeten. Eenmaal thuis hebben we de barbecue aangestoken en zijn gaan eten. Ondertussen zijn we erachter dat zo’n flintastek wel een heel groot stuk vlees is, maar ook heel erg lekker. Het is wel delen want een stuk vlees van bijna een kilo is toch wat groot voor een persoon.

Flintastek

Na het eten zijn Suzanne en ik nog even de bossen in gegaan om te kijken waar we het beste bosbessen kunnen plukken. Er staan struikjes genoeg en we hebben al gezien dat er bosbessen zijn. Gisteravond hebben we een plek gevonden waar genoeg struikjes met mooie dikke bosbessen staan. Een van de komende dagen gaan we zeker een voorraadje plukken.

IMG_1302

Eenmaal thuis hebben we nog wat TV gekeken en zijn daarna naar bed gegaan. Totdat we rond twaalf uur een geluid hoorden dat leek op het geluid van een vrachtauto, en dat geluid kwam maar heel langzaam dichterbij. Na een tijdje zijn we uit het raam gaan kijken en een eind verderop zagen we lampen en oranje zwaailichten. We vroegen ons af wat dat nu weer kon zijn. Langzaam kwamen de lampen dichterbij. En wat bleek? Er was nog iemand de bermen langs de weg aan het maaien met een grote machine. ‘s Ochtends hadden we die machine ook al gezien en toen maaide die de ene kant en nu was blijkbaar de andere kant aan de beurt. Na een tijdje verdween de machine weer uit het zicht en zijn we weer naar bed gegaan.

IMG_1305

Wandelen bij Femtåfallet

Vandaag zijn we gaan wandelen bij Femtåfallet. Deze waterval ligt een paar kilometer voorbij Ambjörby aan de 62. De wandeling die er uitgezet is, is zo’n 7 kilometer lang en gaat via de ene kant langs de kloof naar boven en via de andere kant weer naar beneden. Het was warmer dan verwacht vandaag en de wandeling was behoorlijk pittig. Het grootste deel was het uitkijken waar je je voeten neer kon zetten. En natuurlijk niet vergeten om af en toe rond te kijken anders heb je alleen maar het hele smalle paadje gezien. Ongeveer halverwege was er een hangbrug waarmee we de rivier konden oversteken. Het was meteen een prima plek om even af te koelen en onze watervoorraad aan te vullen met water uit het riviertje. De terugweg was wat eenvoudiger, het pad was wat beter en het liep weer langzaam naar beneden.

Femtåfallet

IMG_1285

Even afkoelen

IMG_1286

IMG_1418

Classic Car Week

Vandaag zijn we in de loop van de ochtend vertrokken richting Rättvik om de Classic Car Week te bezoeken. Onderweg zijn we even gestopt om wat te eten op een mooie plek in het bos (het heeft zo z’n voordelen als je de omgeving kent anders vind je die plekken niet).Mooie plek

Daarna zijn we doorgereden naar Mora om daar nog wat boodschappen te doen. In Mora kroop het verkeer over de doorgaande weg langs het Siljanmeer, deze weg is niet berekend op de hoeveelheid verkeer die er dan doorheen moet. Uiteindelijk kwamen we bij de rotonde naar de grote winkels en konden we naar de ÖoB voor betonverf en omdat we toch waren hebben we de ICA en de Jula ook nog maar bezocht. Vervolgens zijn we doorgereden naar Rättvik.

Ook in Rättvik zat het verkeer vast, maar dat kwam door de cruisende Amerikaanse auto’s die meededen aan de Classic Car Week. Het leek erop of ze langs het Siljanmeer door Rättvik reden, bij de laatste rotonde keerden en weer terugreden om vervolgens het rondje weer te maken. Het gewone verkeer reed tussen de prachtige auto’s in. Langs de kant van de weg zaten mensen in klapstoeltjes het spektakel te bekijken. Uiteindelijk wisten we een parkeerplek te bemachtigen en zijn langs de weg gaan wandelen om de auto’s te bekijken. Er reed van alles tussen, van schitterend gerestaureerd, tot auto’s waar nog wat aan moest gebeuren. Sommige inzittenden hadden zelfs hun kledingstijl aangepast. Erg leuk om te zien.

IMG_1400 IMG_1395 IMG_1273 IMG_1272 IMG_1269 IMG_1262 IMG_1266 IMG_1267 IMG_1268

Tenslotte zijn we via Leksand, Vansbro en Malung weer naar huis gereden. Bij de Almasjön zijn we nog even gestopt om wat te eten. We hadden een kooktoestel mee en hebben noedels, soep en knakworsten warm gemaakt. Na het eten zijn we weer doorgereden naar Stöllet.

Almasjön

 

Onverwacht bezoek

Vandaag hadden we eigenlijk geen bijzondere plannen. Suzanne en ik wilden in de middag wat loppis gaan kijken en de kinderen vonden het prima om thuis te blijven. Na de lunch zijn we op pad gegaan, we zouden eerst ons papier en plastic wegbrengen naar de containers, dan gaan pinnen en daarna naar loppis.

We stonden bij de containers ons afval op te ruimen toen we werden aangesproken door een Nederlandse meneer. Hij had gezien dat we geen gewone toeristen waren, die laten hun afval immers op de camping, en dat we dus hier bekend zouden moeten zijn. Hij was samen met zijn vrouw aan het kanoën op de Klarälv en had op de terugweg langs de oever een bord gezien met ijsreclame. Hij vroeg ons waar hij in Stöllet een ijsje kon kopen. We vertelden dat op zondag de winkel dicht was en de enige mogelijkheid het tankstation een paar kilometer verderop zou zijn. Dat wist hij, want daar waren ze al langs gevaren en terugvaren zou te lang duren. Na nog wat gepraat te hebben zei hij dat ze dan maar weer verder gingen naar de camping.

Toen we klaar waren met ons afval zijn we naar de pinautomaat gereden. Onderweg hadden we het er nog over en besloten we ze een kop koffie aan te bieden, als we hen nog zouden zien natuurlijk. Toen we weer Stöllet inreden zagen we ze lopen en hebben gevraagd of ze trek hadden in koffie. En voor ze het wisten zaten ze bij ons in de auto en reden we naar ons huis.

Toen we thuis kwamen hebben we ons toch maar even voorgesteld. Wij waren immers met vreemden op stap en zij zaten zomaar bij volslagen vreemden in de auto. Op de veranda hebben we onder het genot van een kop koffie een hele tijd zitten praten. Peter en Monique kwamen uit Beesel (Limburg) en gingen al flink wat jaren op vakantie naar Zweden, Noorwegen en Finland. Ze stonden nu met hun camper op camping Björkebo een eind verderop. Kortom we hadden genoeg gespreksstof, over waar we overal geweest waren, wat er te zien was, etc. Uiteindelijk hebben we hen uitgerust en aangesterkt weer bij hun kano afgezet. Hun kano lag in een hoekje van Stöllet dat wij nog niet kenden, zo hebben we ook nog wat bijgeleerd.

IOGT-NTO Råda

Daarna zijn we nog langs een aantal loppissen gegaan. De loppis aan de weg van Brattfallet naar Bergsäng had wel nieuwe dingen, maar niet iets dat ons aanstond. Ook bij de IOGT-NTO in Råda en het Folkets Hus in Sunnemo vonden we niks. Misschien dat over een tijdje weer een paar andere loppissen langs gaan, we hebben namelijk ook nog een aantal nieuwe bordjes gezien.

Loppis

 

(PS Peter en Monique, we hebben helemaal geen gegevens uitgewisseld. Dus als jullie dit lezen lijkt het ons leuk om een berichtje te ontvangen)

Gammelvala in Brunskog

Vandaag zijn we naar “Gammelvala” in Brunskog geweest. “Gammelvala” betekent “oude wereld” en dat is net wat er in Brunskog te zien. In de hembygdsgård in worden oude ambachten getoond. Er wordt teer gemaakt, houtskool gebrand, tunnbröd gebakken, er is een weverij, een smederij, er staat een oude zaagmachine, een schaafmachine en een stoommachine. Verder kun je een vioolbouwer, pottenbakker, mandenmaker, touwslager, houtsnijder etc. aan het werk zien. Het is teveel om alles op te noemen, maar het was erg leuk om eens rond te kijken.

houthakken Schaaf Oude vrachtauto Vioolbouwer Fluitenmaker Weverij tunnbröd Wol verven Postkontor Gammelvala Soldattorp

Even op bezoek

Vanavond zijn we even op bezoek geweest bij Hans en Yvonne. Het is altijd fijn om even bij te praten en verder is het gewoon gezellig. Na een paar koppen koffie zijn we met Noël en Buddha gaan wandelen. Eigenlijk zijn Noël en Buddha met Daan en Emma gaan wandelen. De kinderen hadden de husky’s aan een riem om de buik en konden niet veel anders dan meelopen en rennen. Hans liep samen met de kinderen voorop. Yvonne, Suzanne en ik liepen er een heel stuk achteraan.

Klarälven

Na een tijdje kwamen we weer samen op de zandbanken van de Klarälv. Het water in de rivier staat in de zomer een stuk lager en dan vallen er veel zandbanken droog. Een enorm verschil met het waterniveau een paar maanden terug toen grote delen overstroomd waren.

Huskywandeling

Toen de honden uitgespeeld waren zijn we, in ongeveer hetzelfde tempo, terug gewandeld naar huis. De husky’s waren nog niet echt moe maar hadden het wel warm, net als Emma en Daan die met een verhit hoofd even wilden bijkomen, een ijsje eten en wat drinken. Na nog een hele tijd te hebben zitten praten zijn we weer naar Stöllet gegaan, met nog een leuke eland uit de Highyard-shop en een doosje echte scharreleieren (dank je wel Hans en Yvonne).

 

Donder en bliksem

Het is nog steeds erg warm in Stöllet. Overdag loopt de temperatuur op tot bijna 30 graden, gelukkig koelt het ‘s nachts nog wel goed af. We hebben daarom de afgelopen dagen veel gekanood en gezwommen in de meren in de buurt. Vandaag wilden we eens wat anders en zijn we naar het waterpark in Sunne gegaan.

Hoewel we er vrij vroeg waren stond er al een lange rij voor de kassa’s. In het park was het ondanks de lange rijen toch vrij rustig. Emma en Daan hebben zich vermaakt op de glijbanen, wij hebben wat gelegen en gelezen en gedobberd in de “lazy river”.

WaterparkIn de loop van de middag begon het te betrekken en het duurde niet lang voordat we aan de overkant van het meer de eerste bliksemflitsen zagen en de donder in de verte konden horen. Toen het ook bij ons begon te regenen hebben we vlug onze spullen gepakt en zijn naar de auto gegaan.

Op weg naar huis brak het noodweer pas echt los, de bliksem en donder waren niet van de lucht en het begon ook nog eens flink te hagelen. Onderweg hebben we een paar keer moeten uitwijken omdat er omgevallen bomen op onze weghelft lagen. Uiteindelijk zijn we net als de andere auto’s maar even gestopt op een parkeerplaats om te wachten tot het ergste noodweer weggetrokken was.

Regen

Eenmaal in Stöllet scheen de zon alweer voorzichtig en was het gestopt met regenen. Het is gelukkig wel even flink afgekoeld. Het blijft volgens de voorspellingen nog een paar dagen warm, maar dan gaat de temperatuur gelukkig wat naar beneden.

Hij kan er toch op!

Vandaag wilden we met de kano op pad. Alleen hadden we de vorige zomer nog een stationwagen waar de kano prima op kon. Nu hebben we echter een wat kleinere auto die duidelijk korter is. Voor ik de kano onder uit zeil ging halen heb ik eerst maar eens met stappen afgepast hoe lang die nu eigenlijk was. Vervolgens ben ik maar eens naast de auto gaan stappen en kwam tot de conclusie dat de kano wat langer was dan de auto. Ik vroeg me daarom af of het wel te doen zou zijn om de kano op de auto te leggen.

Dan toch maar de dakdragers op de dakrails vastzetten, de kano onder het zeil uithalen en de proef op de som nemen. De kano eerst maar eens naast de auto gelegd. Hij was nog steeds langer dan de auto. Tussen het afpassen en de kano naast de auto leggen was er niets veranderd, de kano was niet zomaar korter geworden en de auto niet zomaar langer. Ik vond het geheel toch nog wat twijfelachtig, de dakrails waren immers ook een stuk korter. Dus dan maar de kano op de auto leggen en vastzetten met de spanbanden. Dat verliep allemaal vlotter dan verwacht en de kano lag even later stevig vastgesjord op het dak.

Kano op auto

 

We konden op pad naar de Värsjön om te kanoën en te zwemmen. Het was nog even opletten om het kleine zijweggetje weer te vinden naar het meer, maar door goed op te letten hadden we dat in één keer gevonden. Bij het meer dan kano afladen en te water laten en we konden op weg.

IMG_1212

Al peddelend kwam er er achter dat we toch wat water maakten. Ergens schijnt er weer een klein lek in de kano te zitten. Maar voor nu konden we daar prima mee leven. We zijn naar een eilandje in het meer gevaren en hebben daar gezwommen.

IMG_1217Uiteindelijk zijn zijn we weer terug gevaren naar de plek waar de auto stond, hebben de kano op de kant gelegd en zijn weer het water ingedoken. Het is wel erg ontspannen zo in Zweden. Gewoon een rustige plek aan een meer op zoeken en ongestoord zonder drukte kunnen genieten.

In de vakantie gaan we op zoek naar epoxyhars om de kano weer waterdicht te kunnen maken. Het is een oud beestje maar we hebben er al enorm veel plezier van gehad. Als hij het echt begeeft denk ik dat we hier op zoek gaan naar een andere.

 

Even een frisse duik

Vandaag hebben we niet heel veel gedaan, alleen beetje opruimen en boodschappen doen. Aan het eind van de middag hebben we besloten om nog even een frisse duik te nemen in de Stölletsjön. We kennen daar een rustige plek met een vlonder waar je even kunt liggen en lekker zwemmen.

Stölletsjön

Net toen we er over dachten om de plek weer te verlaten kwamen de eigenaren van de vlonder aangereden. Ze vonden het geen probleem als we gebruik maakten van de vlonder als zij er niet waren.

Vanavond steken we de barbecue aan en gaan genieten van de lange zomeravond!