De weblog is er weer

Na een paar dagen “uit de lucht” te zijn geweest is de weblog weer beschikbaar. De verhalen en foto’s zijn weer te lezen en te bekijken. De komende dagen rond ik de laatste dingen af. Mocht je een foutje vinden laat het dan gerust weten dan kan ik het herstellen.

Verhuizing

Westkreek.nl gaat binnenkort verhuizen. Het domein (westkreek.nl) blijft hetzelfde alleen gaat alles over naar een andere webhoster. Het kan zijn dat tijdens de verhuizing de weblog tijdelijk niet bereikbaar is. Dus mocht je een melding krijgen dat de pagina niet bestaat of de server onbereikbaar is, schrik niet, alles komt weer terug.

Kortom aan de “buitenkant” verandert er helemaal niets.

Wanneer de verhuizing klaar is laat ik dat weer even weten.

 

“Sommaren är kort”

Oftewel “De zomer is kort” (als je het liedje van Tomas Ledin wil horen moet je even op youtube zoeken). Vanavond hebben we nog een laatste rondje gereden door de bossen. Er was al goed te zien dat de eerste blaadjes beginnen te verkleuren. De thermometer in de auto liet weten dat het buiten nog maar 9 graden was. De herfst komt er aan.

De Zweedse krant “Dagens Nyheter” meldde vanmorgen dat de eerste sneeuw gevallen was in het noorden van Zweden. Dat is nog wel een heel eind hier vandaan, maar de natuur laat merken dat de zomer op zijn einde loopt. Het laagje sneeuw daar was nog wel erg dun maar het begin is er. Het SMHI (het Zweedse KNMI) meldt dat in het noorden de herfst officieel al begonnen is.

Maar wat hebben we een mooie zomer gehad in Zweden! In het begin echt heel erg warm met temperaturen tegen de 30 graden. Daarna werd het minder warm, maar was het nog steeds zonnig. De laatste anderhalve week heeft het wat meer geregend maar het weer was goed genoeg om van alles te ondernemen. We hebben kunnen zwemmen, kanovaren, wandelen en barbecuen. De dagen in Stockholm waren echt schitterend. Verder hebben we nog tijd gehad om wat klusjes in en om het huis te doen. Kortom het was een prachtige zomer!

Meer

Carl Larsson

Vandaag zijn we naar Sundborn gegaan, het plaatsje waar de Zweedse kunstenaar Carl Larsson een groot deel van zijn leven heeft gewoond en gewerkt.

Voordat we vanmorgen de deur uit gingen hebben we even op internet gekeken wat het weer die dag in Sundborn zou doen, het beloofd een zonnige dag te worden zonder regen. Toen we vanmorgen uit Stöllet vertrokken was het daar ook droog, in Malung miezerde het, in Vansbro regende het wat, in Borlänge regende het pijpestelen en in Falun was het niet veel beter. In de verte begon de lucht gelukkig wat op te klaren en toen we Sundborn inreden was het vrijwel droog.

Nadat we de auto geparkeerd hadden en richting het huis van Carl Larsson liepen begon het weer harder te regen. De eerste stop tijdens onze wandeling was daarom Kvarnen, een galerie met werk van onder andere Karin Larsson, de vrouw van Carl. Toen we daar uitgekeken waren was het ondertussen weer droog en zijn we verder gegaan.

Sundborn

Lilla Hyttnäs

Na een korte wandeling kwamen we uit bij Lilla Hyttnäs, het huis dat Carl en Karin van de vader van Karin gekregen hebben. In Sundborn is vrij weinig van het werk van Carl Larsson zelf te zien, de nadruk ligt vooral op het gezin en hoe ze gewoond hebben. Op veel van de aquarellen die Carl gemaakt heeft zijn de gezinsleden te zien. Met name de aquarellen waarop zijn gezin een rol speelt geven een goed beeld van hun leven in die tijd. De stijl van Carl is heel gedetailleerd, af en toe gebruikt hij zoveel zwarte lijntjes dat het net lijkt alsof hij een kleurplaat ingekleurd heeft.

Kräftfångst

Kräftfångst

Toen we eenmaal uitgekeken waren hebben we in het winkeltje nog een reproductie gekocht van “Kräftfångst” een aquarel waarop te zien is hoe de familie Larsson kreeften vangt. Voor ons horen kreeftjes bij de Zweedse zomer en deze reproductie past mooi in ons huis. Verder heb ik nog een boekje gekocht, “De Mina”, met tekeningetjes en verhaaltjes van Carl Larsson.

Sundborn

Sundborn

Sundborn is een leuk klein plaatsje dat grotendeels in het teken staat van Carl Larsson en zijn gezin. We vonden het erg leuk om daar eens rond te kijken. Op weg naar huis was het weer gelukkig een stuk beter dan de op de heenweg.

 

 

Wat klusjes

Vandaag werd iets droger weer dan gisteren voorspeld, een prima dag om wat laatste klusjes buiten te doen. Na vanmorgen in alle rust ontbeten te hebben zijn we aan de slag gegaan. Suzanne heeft de laatste twee kelderraampjes geschilderd en ik heb ervoor gezorgd dat de lemmingen nu echt niet meer in hun kraakpand kunnen. Ik heb namelijk achter het rooster dat in de muur zit een plaatje gemonteerd. Verder heb ik het nodige met de grastrimmer gekortwiekt. Tussendoor werden we regelmatig gestoord door een felle bui en hebben we op de veranda staan wachten tot het weer droog was.

Tenslotte heb ik de dakgoten schoongemaakt. Met name de dakgoot die het het dichts bij de grote berk hangt zat verstopt en liep telkens over waardoor een van de kelders vochtig werd. Een van de dakgoten aan de andere kant van het huis is een paar dagen geleden schoongespoeld tijdens een stortbui. Dit was te zien aan een grote hoop troep die er toen aan de onderkant uitkwam. Ik heb nog gekeken of er rommel in lag, maar de regen had zijn werk goed gedaan.

Verder heeft Suzanne het eenvoudige witte krukje dat we in mei de loppis kochten van een stofje met daaronder een kussentje voorzien. Het ziet nu er nu een stuk fleuriger uit en staat mooi op onze slaapkamer.

Krukje

Ondertussen heb ik nog wat geknutseld aan www.visitvarmland.nl er komt steeds meer uit de regio op te staan en wij leren ook weer nieuwe dingen kennen. Ook als we er niet zijn heb ik nog genoeg materiaal om de site af en toe uit te breiden. Ik denk dat de site een aardig startpunt is voor toeristen die naar het noorden van Värmland op vakantie gaan.

Vanavond eten we kreeftjes. Het eten van kreeftjes in augustus is een traditie in Zweden. Jaren geleden hebben we in een vakantie een keer kreeftjes gekocht en gegeten en sindsdien hoort het eten van kreeftjes voor ons bij de Zweedse zomer. We worden ook steeds beter in het “ontleden” van de kreeftjes, hoewel ik toch iedere keer weer een drempeltje over moet om zo’n kreeftje te “ontleden” en het vlees er van op te eten. Het is vrij veel peuterwerk maar het blijft lekker.

IMG_1505

Een dag thuis

Vandaag zijn we gewoon thuis gebleven, we hadden verder geen plannen en een dagje rustig aan is ook wel prettig. Niet dat het in Stöllet ooit druk is. De hoogtepunten zijn toch wel de postauto die langsrijdt, de stevige meneer die een keer per dag langs de 62 naar de supermarkt wandelt en de vrolijke dalmatiër die uitgelaten wordt. Soms rukt de brandweer uit en dan komen er wat auto’s met grote snelheid richting het gebouw gereden. Onze container wordt een keer per maand geleegd en dat evenement missen we vaak.

Het weer is onbestendig, gewone buien werden afgewisseld met perioden met een voorzichtig zonnetje, stortbuien en motregen. Vanmorgen hebben we in alle rust ontbeten en koffie gedronken en zijn daarna eens wat dingen gaan doen. Ik ben gaan opruimen, omdat onze hal en veranda nu toch wel een erg grote puinhoop werden, met schoenen, een picknicktafel, klapstoeltjes, peddels, rugzakken etc. We zijn nog een paar dagen hier en veel dingen hebben we deze zomer niet meer nodig. Verder was het snoer van de trimmer op en daar moest ik nieuw snoer op wikkelen. Ik had dat nog nooit gedaan, maar aan de hand van een instructiefilmpje op internet is dat ook gelukt.

Suzanne is van de bosbessen jam gaan maken. Verder heeft ze van de frambozen die nog in vriezer lagen samen met wat bosbessen en wat rode bessen van de “buren” bosvruchtenjam gemaakt. We zijn nu weer een flink aantal potten lekker jam rijker.

Jam

Verder heeft ze nog hele lekkere muffins met bosbessen gebakken. ‘s Middags hebben we van ze genoten samen met een beker warme chocolademelk.

MuffinHet is nog zomer maar die begint hier toch wel af te lopen. De hitte aan het begin van de vakantie is (gelukkig) weg en overdag zijn de temperaturen een stuk aangenamer. ‘s Nachts koelt het flink af en wordt het een graad of zeven. De eerste blaadjes begin te verkleuren.

Verder hebben we vandaag onze plastic, papier en glas weggebracht naar de containers tegenover de supermarkt. In Zweden staan ze in iedere plaats hoe groot of klein deze ook is. Het scheiden van afval is hier al heel lang gewoonte. Bij de containers kun je papier, karton, plastic, glas, blik, batterijen en gloeilampen kwijt. Verder zit hier statiegeld op frisdrank-  en bierblikjes en ook de kleine petflessen.

Återvinning

We komen niet vaak in “onze” supermarkt de winkel is klein en heeft een beperkt assortiment. Vandaag was dat echter voldoende voor wat we nodig hadden, zoals kip, pindakaas, champignons, suiker, fil, yoghurt en cola.

Coop Nära in StölletNa het avondeten zijn Suzanne en ik nog even op pad geweest. In de bossen zagen we dit keer een jonge eland, een mannetje met een klein gewei. Hij bleef even naar ons staan kijken en liep toen weg. Even later kwam hij in volle vaart op ons afrennen. We zeiden nog tegen elkaar “elanden vallen toch geen auto’s aan?”. Plotseling stopte de eland en keek verbaasd naar onze auto om vervolgens weer snel de andere kant op te lopen. Een tijdje heeft hij parallel aan de weg gelopen en konden we hem volgen. Toen begon hij te rennen en verloren we hem uit het oog. En warempel even later zagen we hem weer, hij liep nu op de weg. Toen we dichterbij kwamen liep hij het bos in en waren we hem kwijt. Blijkbaar had hij de weg willen oversteken en was zo geschrokken van ons dat hij even niet meer wist wat hij doen moest.

Blåbär

Vanmiddag zijn we bosbessen gaan plukken. Een tijdje terug hadden we al een goede plek gevonden en die hebben we vandaag maar eens opgezocht. Gekleed in kleding die wel een bosbessenvlek kon hebben en gewapend met anti-muggenspray, kammen, bekers en bakken gingen we op pad.

Het jachtterrein

Het duurde niet lang voordat we het jachtterrein weer gevonden hadden. Iedereen hulde zich in anti-muggenspul en ging met bekertje of kam en een grote bak op zoek naar de bosbessen.

Het gereedschap

De plek die we hadden uitgezocht stond vol met bosbessenstruikes, maar wat nog belangrijker was dat aan die struikjes ook mooie dikke bosbessen zaten. Zoeken was er niet bij, overal waar je keek zag je de blauwe bessen aan de struikjes zitten.

Blåbär / Bosbessen

Na ongeveer een uur plukken hadden we ongeveer 2 kilo bosbessen geplukt, wat meer dan voldoende was voor ons.

De oogst

Aan het plukken van bosbessen zit wel een nadeel, de vlekken die je eventueel oploopt op je kleren zijn vrijwel onuitwasbaar, maar je handen krijgen ook een bosbessenkleurtje dat er lastig af te wassen is.

Het nadeel van bosbessen plukken

In ieder geval hebben we nu meer dan genoeg bosbessen voor jam, pannekoeken, muffins etc. En anders zoeken we het plekje nog een keer op.

Bosbrand Sala (laatste update)

Het nieuws over de bosbrand in Sala raakt op de achtergrond. De Vestman Läns Tidning (vlt.se) kopt nog wel met informatie over de brand.  Het Aftonbladet kopt men nieuws over een typhoon in Japan en als ik voorbij nog wat andere berichten gescrolled ben zie ik pas weer wat over de brand. Vrijwel hetzelfde geldt voor de andere kranten.

Vandaag is de 10 dagen geleden dat de brand begonnen is. In ieder geval breidt de brand zich niet meer uit, maar is nog niet onder controle. De afzettingen op de toegangswegen blijven bestaan. Dat is ook wat we zelf zagen toen we er deze week op onze heenreis en terugreis van Stockholm langsreden.

De brand brandt niet meer met zoveel open vlammen. Dit betekent dat blussen vanuit de lucht minder effect heeft. Blusvliegtuigen worden alleen ingezet als de vlammen weer oplaiien. Omdat de brand zich voor het grootste deel onder de grond bevindt wordt er gewerkt men spades en hooivorken om er voor te zorgen dat water bij de smeulende ondergrond terecht komt. Men hoopt nog steeds op een flinke hoeveelheid regen in het gebied.

Tenzij er nog spectaculaire ontwikkelingen zijn is dit voorlopig het laatste bericht over de brand op deze weblog.

Nog even Stockholm

Vandaag is onze laatste dag in Stockholm, in de loop van middag vertrekken we weer naar Stöllet. We hebben ongeveer hetzelfde ritueel als gisteren gevolgd, douchen en even naar de ICA voor het ontbijt. Daarna hebben we de kamer opgeruimd en onze spullen die nog in de gemeenschappelijke koelkast stonden er uit gehaald. Vervolgens hebben we de kamer nog een keer goed nagekeken of er niks achter was gebleven. Daarna hebben we de sleutel in de brievenbus bij de receptie gegooid en zijn naar de auto gelopen om de tassen in de kofferbak te leggen.

Vandaag wilden we nog een paar dingen doen dus we zochten de metro weer op voor onze eerste stop, het Rådhuset (het raadhuis). Het raadhuis is gebouwd in 1923 en omvat kantoren en ruimtes die gebruikt kunnen voor allerhande festiviteiten waaronder bijeenkomsten, huwelijken etc. Het belangrijkste evenement is ieder jaar op 10 december wanneer de Nobelprijzen worden uitgereikt. De prijzen worden uitgereikt in het concertgebouw en daarna is er een groot feest in het raadhuis. De gids die ons rondleidde vertelde veel wetenswaardigheden over het gebouw: zoals dat de blauwe zaal, blauwe zaal heet maar helemaal niet blauw is omdat de architect achteraf de stenen zo mooier vond dan blauw gepleisterd; het verhaal over de koningin van Mälaren en de fouten in het mozaïek in de gouden zaal; het honderd gewelf, de raadszaal met het plafond in vikingstijl etc.

Rådhuset

Rådhuset

Blauwe zaal

Blauwe zaal

Gouden zaal

Gouden zaal

Raadszaal

Raadszaal

Plafond van de raadszaal

Plafond van de raadszaal

Na de rondleiding zijn we met de bus naar het Tekniska Museet gegaan. Dit museum is, zoals de naam al zegt, gewijd aan techniek. Verder was er deze maand een speciale tentoonstelling over games. Computerspellen en consoles van oud tot nieuw werden getoond. Spellen zoals Pong, Zelda, Minecraft, Streetfighter, Tombraider, Halo, Mario etc. konden gespeeld worden. Consoles van Atari, Nintendo, Sega etc. stonden eveneens met verschillende spellen klaar om mee te spelen.

Overzicht van de hal

Overzicht van de hal

Ouderwets gamen

Ouderwets gamen

Angry birds

Angry birds

Toen we in het museum uitgekeken waren hebben we de bus naar het centrum weer genomen. En zijn we voor de laatste keer door Gamla Stan gewandeld naar het metrostation. In het winkelcentrum in de buurt van het hostel hebben we nog even genoten van de frozen yoghurt die daar verkocht werd en toen was het toch echt tijd om weer naar Stöllet te gaan.

De terugreis verliep voorspoedig en rond half tien waren we weer thuis.

We hebben de afgelopen dagen genoten in Stockholm. Het mooie weer heeft natuurlijk meegeholpen, maar de stad is schoon, mooi en er heerst een erg vriendelijke sfeer. Het Stockholm Hostel is echt een aanrader, het ligt in het centrum en je kunt er goed parkeren. Het is schoon en het personeel is erg vriendelijk. We gaan zeker nog een keer terug want er is nog heel veel meer te zien en te doen.

Stockholm i mitt hjärta

“Stockholm i mitt hjärta” (Stockholm in mijn hart), zo begint het bekendste lied over Stockholm dat iedere Zweed kan meezingen. Vandaag hebben we een hele dag om op pad te gaan in Stockholm.

Toen we vanmorgen wakker werden regende het. Maar in de loop van de ochtend zou het alweer droog worden. Suzanne en ik zijn eerst richting een supermarkt gewandeld om eten te kopen voor het ontbijt. Ondertussen zijn de kinderen zich gaan douchen en aankleden.Stockholm Hostel keuken

In de gemeenschappelijke keuken hebben we genoten van croissants en muffins. Koffie konden we uit de automaat halen. Andere gasten maakten een stuk uitgebreider ontbijt, sommigen waren spek en roerei aan het maken en weer anderen hadden yoghurt met muesli etc. Verder was het een internationaal gezelschap, we hoorden in ieder geval, Frans, Engels en natuurlijk Zweeds praten. Toen we klaar waren met ontbijten hebben we onze spullen opgeruimd en de mokken in de vaatwasser gezet.

Toen we naar buiten liepen was het alweer bijna droog. Onze eerste stop was het Nobelmuseum in Gamla Stan. Het museum is gewijd aan de Nobelprijzen en natuurlijk Alfred Nobel. Het museum is vrij klein maar biedt enorm veel informatie over met name de Nobelprijzen.

NobelprijsEmma en Daan kregen een formulier met vragen waarop de antwoorden in het museum te vinden waren. En na wat zoekwerk (en het gebruik van wikipedia) ontvingen ze bij het winkeltje hun “Nobelprijs” toen ze het formulier weer inleverden. We denken dat de echte prijzen niet van chocola zijn :-)

Daarna zijn we naar het Tre Kronor museum gewandeld. Dit museum is gewijd aan het oorspronkelijke Tre Kronor paleis dat door brand verwoest is in 1697. De vikingen bouwen hier aan het eind van de jaren 900 een eerste houten verdedigingswerk. Rond 1100 is het eerste echte fort gebouwd. Nu staat op deze plek het huidige paleis.

De volgende stop was het Nordiska museet. In dit kultuurhistorisch museum krijg je een goed overzicht van de Zweedse gebruiken en tradities.

Nordiska Museet Nordiska Museet

In dit museum maak je een reis door de Zweedse geschiedenis, er is aandacht voor gebruiken (rondom bijvoorbeeld kerst, pasen, Lucia, St. Maarten), kleding, interieurs etc. Al met al een museum waar erg veel te zien en te leren is.

Vervolgens zijn we met de tram naar Skansen gegaan. Skansen is het eerste openluchtmuseum ter wereld en is opgericht in 1891. We merken wel dat we veel van de dingen die er in Skansen te zien zijn al bekend zijn door onze eerdere vakanties in Zweden.

Tram 7 SkansenAansluitend zijn we nog even naar het Skansen Aquarium geweest waar ze ondertussen meer hebben dan alleen vissen. Er zijn nu ook apen, spinnen, slangen etc. te bekijken.

Ondertussen hadden we al de nodige kilometers in de benen en waren we toe aan een wat langere “pauze”. We zijn daarom met de tram richting centrum gegaan voor een rondvaart door Stockholm.

IMG_1420 IMG_1422

We hebben de Royal Canal Tour genomen die rondom het eiland Djurgården vaart. Onderweg passeerden we de nodig historische gebouwen en hebben Stockholm vanaf een andere kant bekeken. De uitleg via de koptelefoon in een taal naar keuze werkte prima, zodat het meer was dan alleen maar rondkijken. Na een klein uur waren we weer terug waar we vertrokken waren.

Daarna zijn we naar het centrum gegaan om wat te eten. We vonden de Pizzahut waar we jaren geleden ook gegeten hadden. Het bleek dat de medium pizza’s “op” waren en ter compensatie kreeg we voor iedere medium pizza een twee small pizza’s aangeboden wat er voor zorgde dat onze tafel boordevol pizza’s stond.

Tenslotte wilden we weer terug naar Gamla Stan. Alleen doordat “iemand” (en ik was het niet) er van overtuigd was dat we een bepaalde kant op moesten zijn we Drottninggatan eerst de verkeerde kant opgelopen. Aan het eind kwamen we daar pas achter en zijn toen omgekeerd. In ieder geval hebben we nu de hele Drottninggaten goed kunnen bekijken. Onderweg passeerden we een straatmuzikant die erg mooi cello speelde waar behoorlijk wat mensen stonden te kijken en te luisten.

We hebben nog wat even door Gamla Stan gewandeld. Een van de straatmuzikanten daar zat heel geconcentreerd de hele tijd aan een en de dezelfde snaar van een viool te plukken “ploink”, “ploink”, “ploink”, “ploink”, “ploink”. We hopen dat ze de komende tijd haar repertoire uitbreidt.

Gamla Stan Gamla Stan

Uiteindelijk zijn we de metro teruggereden naar Fridhemsplan en hebben na een hele lange dag ons hostel weer opgezocht.