Werken en leren

De techniek gaat steeds verder. Van mijn werk had ik toestemming om mijn laptop mee te nemen zodat ik ook in Stöllet kan werken. Zo kan ik in alle vroegte, vanaf een uur of zes (ik ben toch een ochtendmens) mooi een paar uur werken.
LaptopHet voordeel is dat ik wat meer vrije dagen over hou en nu het druk is op het werk ik toch nog het nodige kan doen. Verder kan ik bij alle bestanden waar ik op het werk ook bij kan en mijn e-mail en agenda. Daarnaast kan ik chatten met collega’s (als die al wakker zijn). Vanochtend probeerde een collega een videochat en na wat gepruts met instellingen deed dat het ook. Kortom werken in Nederland vanuit Zweden kan gewoon.

Examenbundel

Emma zit in haar examenjaar en heeft al haar boeken en een paar examenbundels meegenomen zodat ze kan leren. Als we weer terug zijn heeft ze nog een week school waarin ze vooral oefenexamens maken en daarna beginnen haar gewone examens al. Het is wel even wennen voor haar om hier ook met school bezig te zijn. Aan de andere kant is hier alles wat ze thuis ook heeft, computer, internet, een bureau etc. En wat er thuis niet is, is hier wel: rust! Vanmiddag is ze vanzelf weer een paar uur de boeken ingedoken.

Verder heb ik vanmiddag in de tuin wat gesnoeid. Hoe lekker de frambozen ook zijn, de frambozenstruiken mogen toch wel een stuk teruggesnoeid worden. Verder neemt de rozenstruik ook een steeds groter stuk in dus die heb ik ook teruggesnoeid.

Daan heeft zich vandaag prima vermaakt, voor hem een pyamadag. Hij heeft zich prima vermaakt met zijn xbox en komt af en toe vragen wat we allemaal aan het doen zijn.

Verder maakt Suzanne een overheerlijke banoffee pie (banaan-toffee-taart). Het recept staat onderaan deze blog.

Morgen gaan we naar Karlstad om te winkelen. Een zaag om wat takken weg te halen staat in ieder geval op het lijstje. Net als muizenvallen, het lijkt erop dat een muizenfamilie intrek heeft genomen in de kelder.  Vorig jaar hebben we de familie van Henkie (een grote spin verdreven), dit jaar lijkt het erop dat we andere gasten hebben. Verder hebben we nog wat andere dingen op ons lijstje staan.

Banoffee pie

Ingrediënten:
200 gram digestive biscuits,
175 gram boter,
2 blikjes gecondenseerde melk (á 400 ml),
3 grote bananen,
350 ml slagroom,
40 gram vanille suiker.

Extra:
ovenschaal 15×20 cm,
ovenschaal 20×30 cm,
springvorm 24 cm,
bakpapier.

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Maal de koekjes fijn in een keukenmachine. Smelt de boter in een pannetje en voeg de koekkruimels toe. Roer goed door, en druk hier een bodem van in de springvorm. Gebruik de achterkant van een eetlepel om te verdelen en aan te drukken.Bak de bodem 5-8 minuten in de voorverwarmde oven, en laat hierna in de vorm afkoelen.

Zet de oven op 200 graden voor de karamelvulling. Giet de gecondenseerde melk in een glazen ovenschaal (minimaal 15x20cm). Dek de schaal af met zilverfolie en plaats in een grotere schaal. Giet heet water in de grote schaal, zodat de kleine schaal voor minstens de helft onder staat. Verwarm dit 90 minuten in de oven, en laat hierna een beetje afkoelen.

Verdeel de helft van de karamelpudding over de taartbodem en strijk glad met een spatel. Snij de bananen in dikke plakken en verdeel deze over de vulling. Verdeel nu de overgebleven helft van de karamel over de bananen, en strijk wederom glad met een spatel. Laat nu goed afkoelen.

Vlak voor het serveren klop je de slagroom stijf met de vanille suiker en spatel dit over de bovenkant van de taart.

Share

Wandelen bij Yttermalung

Vandaag zijn we gaan wandelen in de buurt van Yttermalung. De wandeling komt uit het boekje “Wandelen in Dalarna” van One Day Walks. De wandeling leidde ons door bossen en langs een deel van de Västerdalälven.

Nieuw bos

Onderweg kwamen we door een stuk bos dat in 1998 was gerooid. Na het rooien zijn er 50.000 zaden uitgezaaid en nu is al goed te zien dat dit over een aantal jaren weer een mooi bos vormt. Het mooie is dat de bomen niet strak in rijen staan maar gewoon willekeurig groeien. Het vergt natuurlijk wel wat meer onderhoud want ze willen niet dat de bomen te dicht op elkaar gestaan en natuurlijk moet het wandelpad worden vrijgehouden.

Planken

Even later liepen we weer over een smal pad door oude bossen, dan weer over planken die over de natte stukken waren gelegd.

Västerdalälven

En weer wat later stonden we plotseling op een zandstrandje aan de Västerdalälven in de buurt van een flinke stroomversnelling.

Sneeuw

Wat opviel was dat de winter zich nog niet helemaal ten einde was. Regelmatig zagen we nog hele stukken die bedekt waren met ijs en sneeuw.

Västerdalälven

Toen we verder langs de Västerdalälven liepen viel op hoe grillig het verloop was. De rivier slingerde, vertakte zich en kwam weer samen, was dan weer rustig, dan weer vol stroom versnellingen.

De wandeling was “maar” 8,5km maar we waren bijna 4 uur onderweg. De smalle paadjes, keien en heuvels zorgden ervoor dat het tempo niet erg hoog lag. Verder hebben we onderweg op een bankje nog wat gegeten en genoten van het uitzicht.

 

Share

Glad Påsk

Glad Påsk! (vrolijk pasen)

PaskkärringDit jaar zijn we op eerste paasdag aangekomen in Stöllet. Het is de eerste keer dat we met Pasen in Zweden zijn. De tradities hier verschillen toch wel met die van Nederland. Zo is de paasvakantie voor de scholen in de week voor pasen. Op witte donderdag gaan de kinderen verkleed als heksen langs de deuren, wensen iedereen een vrolijk pasen en vragen om snoep. Vroeger dacht men dat de heksen op die dag allemaal op hun bezem naar Blåkulla gingen om met de duivel feest te vieren. De voorbijkomende heksen probeerde men dan te verjagen met geweerschoten en paasvuren. Soms werden zelfs schoorstenen afgesloten en verstopte men de bezems. Paasvuren worden nog steeds op sommige plaatsen ontstoken. En als je in de paastijd door Zweden rijdt zie je af en toe bij een huis een pop staan of hangen die een heks moet voorstellen.

VerenVerder kennen de Zweden ook de paastakken. Alleen versieren ze die niet met eieren maar met gekleurde veertjes. In de tuinen zie je soms dat ook de kale bomen met veertjes versierd zijn of staat er een pot of vaas met versierde takken naast de voordeur. Dit zorgt toch voor een beetje kleur nu nog niet alles mooi groen is.
De paashaas vind je nauwelijks aan in Zweden, hoewel de commercie aardig zijn best doet en je hier en daar in de winkels een chocolade haas aantreft. Eieren horen hier overigens ook gewoon bij pasen.

Wat verder iedere keer weer opvalt is dat de supermarkten op de meeste feestdagen gewoon open zijn. Dus toen we op eerste paasdag door Zweden reden op weg naar Stöllet konden we gewoon boodschappen doen. Alleen op påskafton (de dag voor eerste paasdag) zijn ze wat eerder dicht.

Share

Er is er een jarig …

Gisteren was Daan jarig en zijn we vertrokken naar Stöllet. We hebben daarom de verjaardag van Daan vorige week al gevierd. Hij vond dat niet erg als hij maar cadeaus zou krijgen, een week eerder jarig zijn vond hij geen probleem. Natuurlijk hebben we hem gisteren toen hij wakker was gefeliciteerd met zijn ‘echte’ verjaardag. Ondertussen was alles ingepakt en hadden we nog even verse broodjes gehaald en konden we op weg naar Kiel.

Deknummer

 

Stena Line heeft blijkbaar geleerd van de mensen die ‘s ochtends vertwijfeld naar hun auto zoeken. Op het moment dat je met je spullen op zoek gaat naar je hut en je hebt niet opgelet waar je je auto gelaten hebt, dan is het ‘s ochtends aardig zoeken naar je auto, “welk dek was het?”, “aan welke kant stonden we?”, “was dat vooraan of achteraan?”, “met welke trap of lift zijn we naar boven gegaan?” etc. Zo’n boot is dan veel groter dan je denkt. En je zult maar net diegene zijn die iedereen ophoudt. Natuurlijk blijft uiteindelijk je auto wel als enige achter aan boord…

Daarom kreeg iedereen dit keer die de lift in of de trap op ging een papiertje in de handen gedrukt met daarop het deknummer en de kleur van de trap. Het afscheurblokje met papiertjes hing er al jaren maar blijkbaar was dit voor Stena Line nog steeds onvoldoende. Zelf waren we er al aan gewend om het dek en de kleur van de trap te onthouden.

Buitenhut

Dit keer hadden we een buitenhut genomen en hadden we een mooi uitzicht vanuit onze hut toen we de haven van Kiel uit voeren. De boot zelf hebben we ondertussen vaak genoeg gezien.

Buitenhut

De hutten zijn overigens nog steeds niet echt groot. Maar met vier personen is het te doen. Als je de bovenste bedden opgeklapt laat kun je prima zitten. En als het wat later wordt en de bedden afklapt kun je liggend vanuit je bed nog steeds naar buiten kijken.

‘s Ochtends kwamen we aan in Göteborg en konden we vanuit bed genieten van de aanblik van de mooie scherenkust, de huisjes op de rotsen en de het prachtige weer.

Aankomst in Göteborg

Van de boot en het haventerrein afkomen is altijd weer wat gedoe. Vier rijen auto’s die van de boot afkomen moeten uiteindelijk in een rij langs de douane en dat gaat niet altijd even handig. Gelukkig was er dit keer geen blaastest, de vorige keren moest iedere chauffeur verplicht blazen wat voor veel oponthoud zorgde. Eenmaal van het terrein af waren we vlot op weg naar Stöllet. Onderweg hebben we nog even wat boodschappen gedaan, op eerste Paasdag zijn de supermarkten gewoon open, en even na drie uur waren we alweer thuis.

Share

Een rustig dagje

Vandaag hebben we geen spannende dingen ondernomen. Vanmorgen heeft iedereen lekker uit kunnen slapen. Suzanne en ik zijn boodschappen gaan doen in Ekshärad, Emma en Daisy hebben Stöllet verkend, Daan heeft tv gekeken en spelletjes gespeeld.

Bevroren meer Nu bevroren en bedekt met sneeuw, afgelopen zomer hebben we hier heerlijk gepeddeld met onze kano.

SneeuwVanaf Ekshärad zijn we een stukje richting Torsby gereden en hebben daarna de weg door de bossen richting Segenässätern genomen. Onderweg hebben we kunnen genieten van een mooi winterlandschap.

 

Share

Hike!

HuskyVanmorgen reden we weer naar Spikebol om te gaan sleeën bij Hans en Yvonne van Highyard Sleddogs Adventure. We hebben al vaker bij hen gesleed maar het blijft iedere keer weer enorm leuk om te doen. We waren de auto nog niet uit of werden begroet door een luid geblaf en gehuil van alle husky’s. Voor Daisy was het nieuw en dan is het lawaai dat de husky’s maken nogal indrukwekkend. Maar na een tijdje was zij er ook aan gewend.

IMG_1176

Emma had de pups, die net voor kerst geboren waren, meteen al gezien en ging direct hun richting op gevolgd door Daisy en Daan. De pups waren nu een stuk groter en zijn door Emma, Daisy en Daan uitgebreid geknuffeld en geaaid, ze hadden aan aandacht vandaag absoluut geen gebrek. De pups zijn nog enorm speels, springen tegen je op, bijten zich vast in alles wat loszit en beginnen er aan te sjorren, met name veters en handschoenen moesten het ontgelden. Ondertussen wilden ze dan ook nog geaaid en geknuffeld worden.

Wij zijn ondertussen koffie gaan drinken met Hans en Yvonne, de kinderen hadden alleen maar aandacht voor de pups. Na de koffie zijn we de husky’s gaan inspannen en gingen we sleeën. De meiden zaten bij Hans in de slee en genoten van de tocht.

IMG_1187

 

IMG_1191

 

IMG_1193

 

IMG_1014

 

IMG_1207

Emma mocht op het eind nog een ronde zelf sleeën, ze is hier ondertussen erg goed in en staat stevig op de slee. Daan heeft een nog ronde bij Hans op de slee gestaan en heeft het laatste stuk terug naar de kennel bij mij op de slee gestaan terwijl Hans er zelf in zat. Emma heeft de driespan teruggesleed naar de kennel.

IMG_1220

Daarna hebben we met Hans en Yvonne nog een kop koffie gedronken en bijgekletst. De kinderen zaten ondertussen al weer bij de pups. Op de vraag of ze wat te drinken wilden was het antwoord “Nee”. Stel je voor je zou de pups alleen moeten laten.

Hans en Yvonne, dank jullie wel voor deze gezellige dag!

 

Share

Ski’s recht en gaan!

Vandaag zijn we gaan skiën op Branäs. Vanmorgen was het -8 met een strakblauwe lucht, een perfecte dag om te gaan skiën. Het was al weer een jaar geleden sinds we op ski’s gestaan hadden, de eerste stukjes gingen wat onwennig. Na een paar keer een kleine helling af te zijn gegaan zat alles er weer in en konden we de andere hellingen opzoeken.

Daan gaat het liefst meteen hard, of zo als hij zegt “ski’s recht en gaan”. Emma ging ook heel erg goed. Ik was diegene die wat meer moeite had om te wennen. Maar na een tijdje ging dat ook goed. Suzanne en Daisy hebben vooral rondgekeken en foto’s gemaakt. Branäs is erg mooi en niet zo heel groot, waardoor je diegenen die niet skiën weer met enige regelmaat ziet.

Tussen de middag hebben we in het restaurant op de Branäsberget wat gegeten en zijn daarna weer de piste opgegaan.

Om een uur of vier begon iedereen moe te worden. Emma en Daisy zijn met de sleetjes die we bij ons hadden een paar keer de sleehelling afgegaan en lagen in een deuk omdat heen van er weer afviel of de slee achterstevoren ging.

Uiteindelijk was Daan ook uitgeskied en zijn we de ski’s gaan inleveren en weer naar huis gereden. De zon was ook al bijna achter de berg verdwenen en het werd merkbaar kouder. Op de terugweg zagen we nog twee elanden op hun gemak langs de weg wandelen! Dit maakte de dag compleet.

En dan hebben we de foto’s nog (en morgen spierpijn).

IMG_0975 IMG_0976 IMG_0977 IMG_0979 IMG_0980 IMG_0981 IMG_1113 IMG_1116

Share

Nieuwer dan nieuw

Een paar dagen geleden meldde ik al dat we bezig waren een aparte site met toeristische informatie op te zetten. Ondertussen is het geen subdomein van westkreek.nl meer heeft de site een eigen plekje gekregen: www.visitvarmland.nl
(op deze site kom je ook terecht als je in het menu op “Toeristische informatie” klikt).

Share

Zon en sneeuw

Vanmorgen scheen de zon en vroor het een paar graden, het beloofde een mooie dag te worden. Na wat overleggen hebben we besloten om vandaag naar Nusnäs en Mora te gaan. Het lijkt een traditie te worden, iedere gast die voor het eerst langskomt belandt een keer met ons in Nusnäs. De rit ernaar toe is al heel mooi, bossen, bergen, meren, nauwelijks dorpjes en dan rij je na ruim 100km Mora in.

Op de heenweg zijn we even in Malung gestopt om wat te eten en drinken voor onderweg te kopen, waarna we weer zijn doorgereden. Een eindje na Johannisholm zijn we op een mooie plek gestopt om even te genieten van de zon en de sneeuw.

Poseren

 

De meiden vonden het wel leuk om even bij het hek te poseren. Daan was ondertussen al een stuk verder gelopen en stond al op het bevroren meer.

Hart

 

Door de laagstaande zon ontstonden er lange schaduwen. De meiden vonden het leuk om een hartje te maken. Daan is het spoor gaan volgen van een dier dat op het meer gelopen had. We hadden al bedacht dat het geen hond zou zijn, want er waren geen sporen van een eigenaar te zien, dus bleven de opties wolf of beer over. Hoewel een beer dan weer in winterslaap zou moeten zijn of er is er een wakker geworden vanwege de zachte winter. Wat het echt is geweest weten niet.

Vervolgens zijn we doorgereden naar Nusnäs om te zien hoe de dalapaardjes gemaakt worden. Het verbaast ons iedere keer hoe snel de dames zo’n paardje met al die kleuren en details kunnen beschilderen en dat de mannen die de paardjes uitzagen met een elektrische lintzaag alle vingers nog hebben.

NusnäsEn dan is het toch ook leuk om ook als tiener op het grote paard buiten te klimmen en te vragen of ze op de foto mogen. Tenslotte zijn we weer terug richting naar Mora gegaan. Hebben daar nog even rondgekeken en zijn vervolgens weer naar huis gereden.

 

Share

Sneeuw op Hovfjället

Vanmorgen was iedereen ondanks de vermoeiende reisdag van gisteren toch vroeg op. Zelf ben ik meestal rond een uur of zes wel op, terwijl de rest nog slaapt. Vanmorgen was iedereen echter om acht uur al weer beneden. We hebben rustig aan gedaan, de kinderen hebben zich vermaakt met tv kijken en spelletjes op de playstation.

Het weer in Stöllet is niet echt winters, het is net even boven het vriespunt en het dooit. Er ligt echter nog zoveel sneeuw dat die niet zomaar verdwenen is. Voor de rest van de week worden vorst en sneeuw voorspeld. Wat er nu ligt wordt als het goed is weer aangevuld met een verse voorraad.

Na de ochtend in alle rust te hebben doorgebracht zijn we na de lunch boodschappen gaan doen in Torsby. Onderweg zijn we even op Hovfjället gaan kijken, het ligt wat hoger en als het goed is zou daar flink sneeuw moeten liggen. Er hing een lichte mist op de top, maar er lag ook heel veel sneeuw.

IMG_0961IMG_0925IMG_0964IMG_0960

Share