Vreemde dingen

Onderweg hadden we vandaag sneeuw. De E45 over de bergen richting Malung ligt net wat hoger waardoor daar de sneeuw even bleef liggen. Het valt meteen op hoe verraderlijk glad het dan wordt. Ter hoogte van Dutch Mountain was een bergingsauto bezig om een auto uit de greppel te halen.

E45 tussen Stöllet en Malung

E45 tussen Stöllet en Malung

Op de parkeerplaats bij de supermarkt in Malung stond een auto met een groot bord “potatis” (aardappelen) op het dak.  Vreemd dat iemand een soort kofferbakverkoop van aardappelen begint op de parkeerplaats van de supermarkt. Maar blijkbaar liep de handel goed en de supermarkt maakt er geen probleem van terwijl ze zelf ook aardappelen verkopen.

Potatis (Aardappelen)

Potatis (Aardappelen)

Tijdens een van onze stops stonden we bij een hutje met een gesloopte wasmachine. Je vraagt af wat iemand bezielt om een wasmachine zover mee te nemen en dan uit elkaar te halen. Ik ben even gaan rondkijken en vond nog meer vreemde dingen, autouitlaten, een bosje berkentakken om je in de sauna mee te slaan, het touw om de bundel zag er overigens nieuw uit. Op het hutje stond een tv antenne en in het hutje een tv. Vermoedelijk een 12 volt exemplaar dat je op een accu kunt aansluiten want er was verder geen elektriciteit aanwezig. Het zag er allemaal uit alsof het zo gebruikt zou kunnen worden. Er gebeurt meer in die bossen dan wij vermoeden denk ik dan maar.

Witgoedreparaties in het bos?

Witgoedreparaties in het bos?

Onderweg maken we veel gebruik van het kaartmateriaal van het Lantmäteriet om net die plekken te vinden waar je anders nooit zou komen. Borden staan er niet overal en de navigatie in de auto toont veel te weinig detail. We hebben de taken onderling verdeeld, Suzanne doet de navigatie en ik stuur. Soms is er volgens de kaart echt een weggetje, en dat klopt dan ook wel, maar zonder vierwielaandrijving is dat dan niet te doen en moeten we op zoek naar een alternatieve route. Het lukt ons iedere keer weer op de plek te komen die we willen bereiken zonder halsbrekende toeren uit te halen.

Ook vandaag hebben we onze route goed kunnen afronden. Het blijft ons verbazen dat we bij sommige dingen die we opzoeken zoiets hebben van “mwah” en we vervolgens zomaar langs iets rijden dat echt de moeite waard is. Op ontdekkingstocht gaan door dit mooie land is heel erg leuk om te doen.

Aan het werk

Deze week hebben we flink wat tijd ingeruimd voor een nieuwe reisgids. Vanmorgen waren we daarom op tijd op, om nog wat dingen voor te bereiden voordat we op weg konden. Gewapend met schrijfblok, pen, camera, smartphone met google maps en topografische kaarten, een lijst met af te werken punten en lunch gingen we op pad.

Het was een grijze dag, af en toe miezerde het wat en viel er natte sneeuw. Wat opvalt is dat hoe goed we ook onderzoek doen, het blijft belangrijk om sommige plekken te controleren. Net als in Värmland kwamen we erachter dat sommige dingen niet goed beschreven bewaren of gewoon niet meer in een staat zijn die het bezoeken de moeite waard maakt. Soms kwamen we op verrassend leuke plaatsen terecht die niet beschreven zijn en zeker de moeite waard zijn.

Onderweg vonden we deze bekende familie.

Onderweg vonden we deze bekende familie.

Het station van Vansbro

Het station van Vansbro

Nyponsoppa (Rozenbottelsoep)

Nyponsoppa (Rozenbottelsoep)

Het was duidelijk te merken dat we buiten het vakantieseizoen op pad waren, overal was het stil. Ons lunchpakket hadden we thuis al klaargemaakt omdat we niet wisten waar we wanneer zouden zijn rond lunchtijd. Midden in de bossen smaakte de boterhammen, warme nyponsoppa (rozenbottelsoep) en gedroogd fruit prima.

We hebben bijna onze hele route af kunnen werken. Aan het eind werd het te donker om nog over de smalle boswegen op zoek te gaan naar een lokatie. Alles bij elkaar waren we tevreden over de dag, genoeg plekken bezocht en leuke nieuwe plekken ontdekt.

Het was een lange, maar erg leuke, (werk)dag. Rond een uur of zeven reden we weer de oprit op.

Met de trein

img_0473Gisteren zijn we met de trein vertrokken, niet helemaal naar Stöllet, maar naar Schiphol. We reizen niet vaak met de trein maar gewoon op het vliegveld aankomen zonder gedoe met parkeren en pendelbussen leek ons ideaal. De NS is zo vaak in het nieuws dat je niet spontaan in de trein stapt, daarom hielden we via internet de vertrektijden in de gaten. We zagen dat de treinen vanuit station Osseveld naar Apeldoorn Centraal vertraging opliepen. We besloten daarom toch maar een trein eerder te nemen, die had ook vertraging maar we waren in ieder geval op tijd in Apeldoorn Centraal voor de trein naar Schiphol, die geen vertraging had. Vanaf Apeldoorn verliep de reis voorspoedig en waren we mooi op tijd op Schiphol. We hadden de tijd om wat te eten en rond te kijken. Daarna konden we in de rij voor de douane, het was druk, de wachttijd in de rij was ongeveer drie kwartier.

Toen we naar de gate liepen kreeg ik op mijn telefoon een berichtje dat onze vlucht 20 minuten vertraging zou hebben. Nou ja eerst de trein en dan het vliegtuig met vertraging kan er nog wel bij. Maar even later was de vertraging ook weer verdwenen van de borden. De mevrouw aan de balie wist te vertellen dat het vliegtuig maar een paar minuten vertraging zou hebben. Uiteindelijk bleek dat het nog 16.00 te zijn in plaats van 15.40 voordat we echt vertrokken.

Deze keer hadden we een nieuw vliegtuig van Norwegian, het rook zelfs nog nieuw. Volgens de aankondiging zouden we onderweg wifi hebben zodat de passagiers op internet konden. Blijkbaar was het vliegtuig zo nieuw dat de bemanning het wifi-netwerk niet aan de praat kon krijgen want onderweg werd omgeroepen dat het niet werkte. Ik hoopte maar dat de piloot niet tegen kinderziektes aan zou lopen of met het instructieboekje op de knieën op zoek moest naar de juiste knopjes.

Op Oslo Gardermoen aangekomen bleek dat de balies van de autoverhuur verplaatst waren. Nu zaten ze beneden in de parkeergarage. Na de nodige formaliteiten konden we op pad. Uiteindelijk waren we om 21.15 in Stöllet. Het is toch prettig om te zien dat als je aankomt rijden dat er een paar lampen aan zijn en dat als je de deur open doet dat het warm is. Morgen gaan we aan het werk.

Nog twee weken tot Scandinavië-XL

Nog maar twee weken en dan is Scandinavië-XL. Deze beurs voor Scandinavië-fans is op 29 en 30 oktober in Nijkerk. Vorig jaar waren we “gewone bezoekers” en droomden op de terugweg over een eigen plek op de beurs. Dit jaar staan we er met Hem62!

Toen we reserveerden was het nog ver weg, maar de afgelopen weken werd het toch tijd om aandacht aan de beurs te besteden, want hoe gaan we acht vierkante meter vullen? Hoe verkopen we onze reisgids? Kunnen we een leuke beursaanbieding bedenken? Wat doen we aan? Hebben we nog promotiemateriaal nodig? Welke folders en brochures nemen we nog meer mee? Zijn we niks vergeten?

Vandaag hebben we een kleine proefopstelling in de woonkamer gemaakt zodat we een beeld krijgen van hoe het er ongeveer uit moet gaan zien op de stand. Verder zijn we tasjes gaan vullen met de extra folders die iedereen die een gids koopt mee krijgt.

scanxl

In de tussentijd zijn we eerst nog een week in Zweden. Ook in Zweden zijn we druk, locaties bezoeken voor een heel ander boek, de nodige bezoekjes afleggen en genieten. Als we weer terug zijn, zijn we uitgerust en helemaal klaar voor Scandinavië-XL.

We hebben een leuke beursaanbieding voor de kopers van onze reisgids. Mocht je volgend jaar op vakantie in Värmland gaan dan zorgen wij voor een mooie reisgids, aangevuld met nog meer informatie en iets lekkers om alvast van te genieten.

Spraakwaterval

Vanmorgen was onze eerste stop bij de Sun Dance Ranch in Ekshärad. Ook daar wilden we contact leggen voor onze reisgids. We waren nog nooit op de ranch geweest maar toen we aankwamen vielen de mooie paarden en de prachtige lokatie aan de Klarälv meteen op. Anita was in de saloon en na even voorstellen kwam het gesprek op gang. Anita vertelde enthousiast over Sun Dance Ranch en bleek een ware spraakwaterval te zijn. Op de ranch is veel te doen en te beleven. Natuurlijk is de ranch bij uitstek dé lokatie in Värmland als je paardenliefhebber bent en actief bezig wil zijn. Daarnaast kun je op de ranch ook terecht voor kanoën, quadtours, elandsafari’s, vissen en wandelen. Overnachten kan op de camping of in stuga’s. Mocht je meer willen weten kijk dan even op de website van Sun Dance Ranch. Verder had Anita nog een aantal erg goede tips voor onze reisgids.
(Anita: dank je wel voor de tips en we komen terug voor de “elandtrio”)
Na ons bezoek aan Sun Dance Ranch, waar we eigenlijk maar even langs zouden gaan, zijn we doorgereden naar de Ransäters Hembygdsgård naar de “Värmlands största Antik & Samlarmässa med veteranfordonsträff” oftewel “Värmlands grootste antiek & verzamelaarsbeurs en klassieke automobiel bijeenkomst”. Het terrein van de hembygdsgård was gevuld met kraampjes waar van alles verkocht werd.

Kraampjes

Kraampjes,

Kraampjes

kraampjes

En nog meer kraampjes

en nog meer kraampjes.

De klassieke auto’s waren allemaal goed onderhouden. Dit keer waren het niet alleen Amerikaans auto’s maar stonden er ook de nodige modellen van Jaguar, VW, Mercedes, Morris, Triumph en natuurlijk Volvo.

General Lee (voor de Dukes of Hazzard fans)

General Lee (voor de Dukes of Hazzard fans)

Zoals gewoonlijk waren er ook veel Amerikaanse auto's te zien.

Zoals gewoonlijk waren er ook veel Amerikaanse auto’s te zien.

Jaguar

Jaguar

DSC01835

Een sticker op de auto van een bierliefhebber (vertaling: Eet gele sneeuw, het kan bier zijn).

NSU Neckar

NSU Neckar