Het logo

Hem62-Logo-125pxOver de bedrijfsnaam waren we het vrij snel eens, sterker nog het idee is tijdens ons vorige verblijf in Stöllet ontstaan. Over het logo waren we ook al aan het nadenken en we wisten wat we ongeveer wilden. Het logo moest eenvoudig zijn, iets met ons huis te maken en hebben en dat ook uitstralen.

Suzanne had eerst op papier een schets gemaakt waarna ik het op de MacBook uitwerkte. Natuurlijk is het niet in een keer goed. Als je het op het scherm voor je ziet heb je toch zoiets van “hmmmm, dat is het toch niet”. Maar na een paar dagen sleutelen, andere kleurtjes, andere lettertypes proberen, begon het vorm te krijgen. We hebben het een paar dagen op het prikbord in de keuken laten hangen zodat we er zelf ook aan konden wennen. Maar nu is het af.

Het logo is een eenvoudig huisje in een cirkel met daarin de tekst “hem 62”. Groen verwijst naar de Zweedse bossen en het huisje is natuurlijk ons (t)huis. Precies wat we zochten, simpel, duidelijk en zonder al te veel tierelantijnen.

En dan laat je het zien aan mensen en als je ze niet aandachtig genoeg kijken, zeggen ze dat huisje een boompje of een pijl is. Op zich kan ik me dat voorstellen, Zweden en bossen gaat prima samen en een pijl als wegwijzer kan ook. Eerlijk gezegd denk ik ook dat een leeftijd dingetje is, op een bepaalde leeftijd ga je het kleine schoorsteentje natuurlijk over het hoofd zien.

Hem62 is gestart!

IMG_0209We zijn gestart!
Op 31 augustus, aan het eind van de middag, zijn we naar de Kamer van Koophandel gegaan om Hem62 in te schrijven als bedrijf. Het nodige uitzoekwerk hadden we thuis gedaan en het inschrijfformulier hadden we al zo ver als mogelijk ingevuld. Om 16.10 werden we verwacht bij het kantoor in Apeldoorn en na even wachten werden we opgehaald door een mevrouw die samen met ons de inschrijving nog een keer bekeek. Na nog wat vragen beantwoord te hebben was de inschrijving definitief en werden we gefeliciteerd met de start van Hem62 (de officiële startdatum is 1 september 2015).

Met de nodige documenten verlieten we het kantoor, het bewijs van registratie, de aanmelding bij de Belastingdienst, informatie voor startende ondernemers etc. Onderweg hebben we taart en een lekkere wijn gekocht om de start van ons nieuwe avontuur te vieren.

Wat gaat er nu dan allemaal gebeuren? We hebben een nieuwe website gemaakt www.hem62.nl deze website verwijst gewoon naar de blog op www.westkreek.nl en de site met toeristische informatie www.visitvarmland.nl beiden blijven gewoon bestaan maar brengen we onder het dak van Hem62. Hem62 ook een eigen pagina op Facebook: Hem62 op Facebook.

Waarom een bedrijfje starten dat Hem62 heet?
We lopen al een paar jaar rond met een idee om een bedrijfje te starten. Telkens was er wel iets wat ons weerhield, de ideeën die we hadden vonden we niet goed genoeg, we hadden het idee dat we het niet zouden kunnen etc. Afgelopen zomer zijn onze plannen voor ons duidelijk genoeg geworden en hebben we de stap gezet. Een bedrijfje geeft ons de gelegenheid voor nieuwe projecten waar we nog niks over willen en kunnen vertellen. Kortom dat houden we nog even geheim.

De naam Hem62?
Die komt van de plek waar ons Zweedse huis staat. “Hem” betekent “thuis” en 62 is de weg die er voor langs loopt.

En waar staat Hem62 voor?
Je kunt wel stellen dat we Zweden-fans zijn. Als je met een van ons over Zweden begint te praten dan moet je op de tijd letten anders stoppen we niet (we letten zelf ook wel op hoor). Maar mocht je wat willen weten over Zweden, neem gerust contact met ons op. Hem62 staat voor:
Alle informatie voor een onvergetelijke vakantie in Zweden
en
Praktische informatie uit eigen ervaring

Voorlopig zijn we druk met alles inrichten, administratie, boekhouding, plannen maken, brainstormen enzovoort.

Voor vragen hebben we nog steeds tijd, dus mocht je iets willen weten stuur rustig een e-mail. Wij doen ons best om die te beantwoorden.

Lupusbase

Vandaag zijn we naar Lupusbase geweest. We wilden graag meer leren over de paddestoelen die we regelmatig in de bossen tegenkomen. Sommigen ervan zijn eetbaar maar welke zijn dat? We durfden ze daarom tot op heden niet zomaar te plukken.

Via de e-mail hadden we een routebeschrijving gekregen van de lokatie van Lupusbase. Lupusbase ligt midden in het bos en je moet weten waar je moet zijn. Volgens de beschrijving moesten we na Sunnemo een bosweg in en op de kruising parkeren. Daar zouden we opgehaald worden. We wisten niet wat we zouden aantreffen. Toen we net voor tienen aan kwamen rijden op de aangeduide lokatie stond er een meneer in outdoorkleding op ons te wachten. Het bleek Dick te zijn en na een korte kennismaking liepen we al kletsend door het bos naar Lupusbase.

Lupusbase

Lupusbase

Niet veel later zagen we Lupusbase, een prachtig houten huis in het bos, bewaakt door een aantal imposante wolfhonden. Dit is het domein van Dick en Petra, hier wonen ze samen met hun honden en kippen het hele jaar door diep in de bossen van Zweden. Elektriciteit halen ze uit hun zonnepanelen en het water komt uit een bron in het bos. Nadat we ook kennisgemaakt hadden met Petra en de honden gingen we naar binnen voor een kop koffie, koekjes en chocola. Omdat we allemaal wel iets met Zweden schijnen te hebben, hebben we uitgebreid zitten praten over van alles nog wat. Totdat het toch maar eens tijd werd om te gaan doen waar we voor gekomen waren. Petra legde het een en ander uit over de paddestoelen in het bos en liet alvast wat voorbeelden zien. Daarna gingen we op pad voor het echte werk.

Aandacht voor de uitleg van Petra

Aandacht voor de uitleg van Petra

Struinen door het bos

Struinen door het bos

Hjorton (eindelijk rijpe hjortron die een foto gehaald hebben)

Hjorton (eindelijk rijpe hjortron die een foto gehaald hebben)

Cantharel

Cantharel

Stekelzwam

Stekelzwam

Aangezien paddestoelen niet keurig langs paden groeien en omdat er simpelweg bijna geen paden zijn rondom Lupusbase gingen we dwars door het bos. Emma zag als eerste een groepje cantharellen (ze mag vaker mee). Petra legde uit waar ze aan konden herkennen en of het wel echte cantharellen waren. Gaandeweg gingen we steeds dieper het bos in en vonden ook iedere keer weer andere paddestoelen. Petra legde dan weer uit wat het was en of ze eetbaar waren of eventueel giftig. Zo leerden we steeds meer over de brunsopp, cantharel, Karl Johan, stekelzwam, kremla en nog veel meer. Onderweg hebben we ook nog wat bosbessen, smultron en hjorton geplukt. Die kenden we al maar ze blijven lekker om tussendoor even wat van te eten. Onder het plukken en zoeken hebben we gezellig gekletst over van alles en nog wat. Bijvoorbeeld over waarom wij een huis in Stöllet hebben en waarom zij zo afgelegen in de bossen van Zweden wonen, werk, waar we vandaan kwamen enzovoort. Uiteindelijk stonden we wonder boven wonder weer bij Lupusbase, mij was het niet gelukt. Zonder Dick en Petra had ik daar nu nog rondgedwaald, zij kennen gelukkig het bos op hun duimpje.

Stoere wolfhond

Stoere wolfhond

Ook wolfhonden laten zich aaien

Ook wolfhonden laten zich aaien

Petra en Suzanne zijn toen nog even wat andere paddestoelen gaan zoeken. Emma, Daan, Dick en ik hebben voor het vuurtje gezorgd zodat we straks ook een maaltijd konden bereiden. Toen we weer compleet waren, werden de paddestoelen verder schoon gemaakt en samen met wat kruiden en stukjes ui werden ze soort voor soort gebakken boven het vuurtje. Zo konden we de soorten paddestoelen afzonderlijk proeven. We hebben erg lekker zitten eten. Het is ook wel genieten, buiten, zo midden in het bos, een open vuurtje, eten maken en de rust. Al pratend was het ondertussen al ruim vijf uur geworden en vonden we het tijd om weer eens richting Stöllet te gaan. We kregen nog een flinke hoeveelheid paddestoelen mee zodat we thuis nog na konden genieten. Na een “kram” van Petra liepen we begeleid door Dick en drie honden weer naar de auto. Na ook een “kram” van Dick gekregen te hebben reden we weer over de bosweg naar de doorgaande weg en naar huis.

De oogst

De oogst

Thuis hebben de we de paddestoelen schoongemaakt, een deel drogen we en een ander deel gaan we morgen nog van genieten.

We hebben een geweldige dag gehad, veel geleerd en erg leuke mensen ontmoet.
Petra en Dick, dank jullie wel voor de dag, gezelschap en jullie verhalen. Prachtig zoals jullie wonen in de bossen. We komen zeker nog een keer terug!

Reclame: Mocht je de wildernis van Zweden willen ervaren dan is een bezoek aan Lupusbase een aanrader

Weg weg?

Gistermiddag zijn we weer (doen we blijkbaar iedere vakantie) naar Charlottenberg geweest. Onderweg hebben we een bezoek gebracht aan het Finnskogscentrum. Dit bezoekerscentrum vertelt het een en ander over de geschiedenis van de Finnen in Zweden. Finland en Zweden maakten zo’n 600 jaar, tot 1809, deel uit van hetzelfde koninkrijk. Veel Finnen gingen toen in Zweden wonen en namen een deel van hun cultuur mee. Wat het meeste opvalt zijn de aanduidingen van sommige plaatsjes zoals Ritamäki, Kissalamp, Pilkalampinoppi, Noppikoski etc. Het bezoekerscentrum zelf is klein, bevat een kleine expositie, bibliotheek en er wordt een film vertoond. Daarnaast is er een winkeltje.

Finnskogscentrum

Finnskogscentrum

Vroeger was het gebouw waar nu het Finnskogscentrum zit blijkbaar een schooltje met gymzaal

Vroeger was het gebouw waar nu het Finnskogscentrum zit blijkbaar een schooltje met gymzaal

In Charlottenberg hebben we even gewinkeld, de kinderen hebben weer nieuwe sportkleding en ik een softshelljack. We hadden gepland om op de terugweg onderweg op een mooie plek te eten. We kenden de gewone wegen en wisten dat we dan niet heel veel mooie plekken zouden tegenkomen. We besloten daarom de navigatie te laten kiezen voor de kortste route naar huis …

Toen we vertrokken reden we eerst door wat straatjes van Charlottenberg, dat ging goed. Charlottenberg uit en daarna de bossen in, oké we kwamen op een onverharde weg terecht, niks aan de hand, die rijden we zo vaak. Nu een wat smaller weggetje in, is te doen. Nog een wat smaller weggetje met gras in het midden, is te doen. Ondertussen waren we via wat afslagen en smalle weggetjes een flink aantal kilometers de bossen in. Het was een prachtige omgeving. Alleen de weggetjes werden smaller en smaller en ook steiler. Bij iedere afslag even op de navigatie kijken om te zien of het niet te gek werd en of we nog een verder zouden kunnen. Totdat de weg ophield, de navigatie hield vol dat we rechtdoor moesten. Alleen was rechtdoor een flinke beek en ging de weg aan de overkant wel verder maar de oevers waren te steil.

Weg weg

Weg weg

Keren was geen optie, dus het werd een flink eind achteruit rijden totdat we konden keren. Om te voorkomen dat de navigatie ons weer naar het doodlopende punt zou sturen zijn we stukje bij beetje terug gereden totdat we zagen dat we weer naar een bredere weg konden rijden. Uiteindelijk kwamen we weer terecht op een brede weg die naar de bewoonde wereld leidde en van waaruit we weer een route naar huis konden vinden. En even later werden we ook nog beloond met een prachtige plek voor het avondeten. We hebben de auto geparkeerd, de meegenomen barbecue aangestoken en hebben worstjes en hamburgers gegrild en zijn na het eten op ons gemak weer naar Stöllet gereden.

Toch weer een mooie plek voor het avondeten

Toch weer een mooie plek voor het avondeten

Sap en jam

Ondertussen zijn de bessen goed rijp in Zweden en met enige regelmaat plukken we ze. Uit eigen tuin hadden we laatste in korte tijd 1,5 kg frambozen en in de bossen plukken we snel ook een vrachtje bosbessen. Van al die vruchten maakt Suzanne sap en jam.
Regelmatig staat de saftmaja (sapkoker) te pruttelen of worden vruchten gekookt tot jam. Suzanne’s sap en jam fabriek draait dan op volle toeren. Ondertussen beschikken we over een voorraad van zo’n 20 potten jam en ongeveer 10 liter sap.

Een deel van de voorraad sap en jam

Een deel van de voorraad sap en jam

De meeste lekkere jamvariant is toch wel de zogenaamde “Drottningsylt” oftewel “Koninginnejam”, de jam bestaat voor de helft uit frambozen en voor de helft uit bosbessen. Waar de naam “Drottningsylt” precies vandaan komt is onbekend het recept verscheen voor het eerst in een kookboek uit 1903.

Tot nu toe blijven de frambozen in de tuin rijpen, waardoor we iedere dag wel weer nieuwe kunnen plukken. Waarschijnlijk komt er nog meer uit het fabriekje.