Bijpraten

Gisteren stond in het teken van bijpraten. ’s Ochtends zijn we eerst naar Alevi Camping geweest om de nieuwe reisgidsen te brengen en hebben uitgebreid bijgepraat met Willy. Vanochtend sneeuwde het nog en in de eerste gasten die al op de camping aanwezig waren stonden in de sneeuw. Voor het wisten was het alweer tijd voor de lunch en namen we afscheid van Willy en zijn we richting Stöllet gegaan.
Na de lunch zijn we op kraamvisite geweest bij Kelly en Hans en Yvonne (Highyard Sleddogs) om bij te praten en Jailey te bewonderen. Ook bij hun hebben we reisgidsen achtergelaten. We dachten om maar even langs te gaan, maar voor we het wisten waren we al weer bijna twee uur verder.
Aan het eind van de middag was de sneeuw helemaal weg, nu maar hopen dat het voorjaar een keer echt begint. De thermometer stond vanmorgen toch weer op -4.

Vanmorgen was het nog helemaal wit, maar nu is de sneeuw weer helemaal verdwenen. Onze wimpel heb ik nog niet gehesen. Het is niet veel werk maar het weer werkte niet echt mee.

En we kunnen weer twee verkooppunten van onze reisgids in Zweden toevoegen aan het lijstje:
Alevi Camping
Highyard Sleddogs

Waarbij het aantal verkooppunten in Zweden nu samen met Gräsmarksgården nu op drie staat.

En natuurlijk kan de reisgids ook bij ons in Stöllet worden gekocht (laat het dan eerst even weten via een berichtje).

Verre van lente

Toen we gisterochtend richting Gräsmark reden om op bezoek te gaan bij Gerard en Hannie van de camping Gräsmarksgården begon het te sneeuwen en dat is het de hele dag blijven doen. Bij Gerard en Hannie brandde de kachel en was er warme koffie. Het gesprek kwam al snel op Zweden en wat ons en hun beweegt om hier te wonen en te werken. Het verhaal van Gerard en Hannie over Zweden is weer heel anders dan de andere verhalen die we horen. Iedere keer horen we weer een mooi verhaal waaruit de liefde voor Zweden spreekt, maar ook realisme. We zouden zomaar een boek kunnen schrijven over al die unieke verhalen. Na een uitgebreide rondleiding over de camping namen we afscheid. De camping ligt op een mooie plek aan de rand van een meer. In de omgeving tref je bevers en elanden aan. Het kleine plaatsje Gräsmark waar ook een kleine supermarkt is ligt op loopafstand. Op de camping kun je ook vakantiehuisjes huren waarvan er een aantal goed toegankelijk is voor senioren of rolstoelgebonden gasten. Veel meer informatie over de camping vind je op de website van Gräsmarksgården. (Gerard en Hannie, dank jullie wel voor tips. Het weer zit nu even niet mee, maar we gaan op onderzoek.)

Veel tankstations hebben geen overkapping. En wie staat er dan weer buiten?

Sneeuw op 25 april.

Ons plan was om door te rijden naar Charlottenberg, maar het begon echter steeds harder te sneeuwen. Keren was op de smalle weg geen optie, dus reden we langzaam door in gedachte houdend dat we bij de eerste gelegenheid gingen keren. Dat keren wilde maar niet lukken dus belandden we uiteindelijk toch in Charlottenberg waar de weg overigens een stuk beter begaanbaar was. Op de terugweg was de weg weer grotendeels vrij van sneeuw. Onderweg kwamen we ook weer af en toe een sneeuwschuiver tegen. Blijkbaar had men er toch nog een paar uit de stalling gehaald.  Ook vandaag valt er nog sneeuw, het is hier nog verre van lente.

De terugweg was iets beter.

Rustig.

Deze bijbel lag open geslagen op een steen. Blijkbaar door iemand vergeten.

Kraanvogels kondigen de lente aan maar die is nu ver te zoeken.

Kraanvogel. Of beter gezegd de warmwaterkraanvogel, herkenbaar aan het rode kopje.

Reclameblok:
Onze reisgids over Värmland is in Zweden nu ook te koop op Camping Gräsmarksgården. Emma runt nu onze webwinkel in Nederland dus bestellen kan gewoon.
Mocht je ons in levende lijve willen ontmoeten of een reisgids willen kopen, op 6 en 7 mei staan we op de Scandinaviëmarkt Schokland.

 

Nieuwe winkels

Vorig jaar zagen we al dat er bij Torsby aan de E45 gebouwd werd en vroegen ons af wat daar ging gebeuren. In de krant lazen we dat er een aantal nieuwe winkels zou komen. Een paar weken geleden zijn ze dan ook echt geopend. Torsby is nu een Jysk, Dollarstore en Allsport rijker. Allsport is een winkel met sportartikelen. Deze winkel zat al in een donker hoekje bij ICA Toria maar kreeg daar naar mijn idee weinig aandacht. Deze lokatie is een stuk beter. Jysk is van oorsprong een Deense winkelketen en verkoopt voornamelijk matrassen en meubels. De Dollarstore is een discountwinkel die we vaak bezochten als we in Mora of Charlottenberg waren. Het assortiment is erg divers en lijkt een beetje op een mix van de Action en Xenos. In ieder geval we hebben een aantal nieuwe winkels in de buurt. “In de buurt” is in dit geval 40 kilometer verderop. Gisteren moesten we toch boodschappen doen en hebben we meteen maar een kijkje genomen bij de nieuwe winkels.

De DollarStore, Jysk en Allsport bij Torsby.

Dat zie je veel, buiten een plaatsje een vierkant blok met winkels, een parkeerplaats en verder niets.

De rest van de dag zijn we de bossen in gegaan en hebben we gewandeld. De wegen zijn redelijk te rijden. De sneeuw is nog niet helemaal weg en daar waar het dooit is de bovenlaag nat én erg glad. Ik ben blij dat we ervoor gekozen hebben om het monteren van de zomerbanden uit te stellen tot na de vakantie. Het vriest ’s nachts nog steeds een graad of 5 en er wordt ook nog sneeuw voorspeld.

Onderweg.

Brattfallet.

De bossen zijn al mooi.

IJslandsmos zie je in overvloed in de bossen.

Sjöbackskvarnen. Deze oude watermolen doet het nog steeds.

Het druppende water zorgt voor ijspegels.

Waarom staat er zomaar een oude waterput in de bossen?

De Kårebolsjön, in de verte ligt nog steeds ijs.

Het resultaat van een dag door Zweden rijden. We hadden de auto echt gewassen voordat we naar Zweden gingen.

 

 

 

Met een lege achterbank

Dit keer zijn we met een lege achterbank naar Stöllet vertrokken. Nu was die niet helemaal leeg, maar Emma en Daan reizen dit keer allebei niet mee. Daan is met school naar Australië (hij zit op een TVWO) en Emma blijft thuis om te werken en te studeren voor haar examen. Gisteren hebben we Daan naar de trein gebracht en uitgezwaaid met de rest van de groep die naar Australië gaat. Daarna zijn we naar huis gegaan en zijn onze spullen gaan inpakken. Na het avondeten heeft Emma ons uitgezwaaid en zijn we op weg gegaan naar Travemünde voor de boot naar Malmö.

De boot vertrekt om 3 uur ’s nachts vanuit Travemünde. Het voordeel van een boot die zo laat gaat is dat je in alle rust door Duitsland kunt rijden. Naar mijn gevoel begon het inschepen dit keer wel erg laat. Eenmaal aan boord was het snel donker in onze hut. ’s Ochtends hebben we uitgeslapen. De boot zou pas om 12 uur aankomen we hadden daarom ook geen reden om te haasten. Het was mooi weer maar het waaide stevig en het was koud aan denk. We konden in de verte de Öresundbrug zien. Deze brug verbindt Denemarken met Zweden. De verbinding begint in Kopenhagen met de 4 kilometer lange Drogdentunnel naar het kunstmatige eiland Peberholm. Daar begint de bijna 8 kilometer lange Öresundbrug. Het is een dubbeldeksbrug, het bovendek is voor het wegverkeer en het benedendek voor de trein. Het brugdek ligt 57 meter boven het wateroppervlak.

Finnlines

Bijna bij de Öresundbrug.

Öresundbrug

Rond 12 uur konden we van boord voor onze rit door Zweden. Dit keer hebben we gekozen voor de route tussen de meren. De E6 vanaf tussen Malmö naar Göteborg schiet misschien wel wat sneller op maar is erg saai. We hebben de snelweg daarom maar een stukje gevolgd en zijn daarna afgeslagen richting Ullared voor een bezoek aan Gekås. Gekås is een enorm warenhuis met 78 kassa’s en duizenden parkeerplaatsen. Mocht je echt niet genoeg krijgen van winkelen, of er gewoon een tussenstop willen maken, er zijn ook een camping, hotel en vakantiehuisjes.

Gekås

Toen we uitgewinkeld waren zijn we doorgereden naar de Hornborgasjön. Dit meer staat bekend om de grote variatie aan vogels. Ieder jaar strijken hier eind maart, begin april zo’n 10.000 kraanvogels neer om uit te rusten, te eten en te dansen (baltsen). Onderweg naar het meer zagen we de nodige kraanvogels. Bij het meer zelf hebben we wel heel veel verschillende vogels gezien maar geen kraanvogels.

Hornborgasjön

Hornborgasjön

Daarna zijn we doorgereden voor het laatste stuk naar Stöllet. Onderweg zagen we nog een eland staan en hebben we een paar keer moeten remmen omdat er konijnen over de weg renden. Rond half twaalf waren we thuis en was het -3 buiten.

De reisgids is weer te koop!

Vanaf nu is onze reisgids
Värmland, ongerept en avontuurlijk Zweden
weer te koop.

 

Dikker dan de vorige uitgave, met nog meer verhalen, gedetailleerdere kaarten, toeristische informatie en foto’s. Bij iedere bestelling ontvang je ook nog een folderpakket met accomodaties in Värmland.
Wil je hem bestellen? Hier is de link naar de webshop: Värmland, ongerept en avontuurlijk Zweden