Een rustig dagje

Vandaag hebben we geen spannende dingen ondernomen. Vanmorgen heeft iedereen lekker uit kunnen slapen. Suzanne en ik zijn boodschappen gaan doen in Ekshärad, Emma en Daisy hebben Stöllet verkend, Daan heeft tv gekeken en spelletjes gespeeld.

Bevroren meer Nu bevroren en bedekt met sneeuw, afgelopen zomer hebben we hier heerlijk gepeddeld met onze kano.

SneeuwVanaf Ekshärad zijn we een stukje richting Torsby gereden en hebben daarna de weg door de bossen richting Segenässätern genomen. Onderweg hebben we kunnen genieten van een mooi winterlandschap.

 

Share

Hike!

HuskyVanmorgen reden we weer naar Spikebol om te gaan sleeën bij Hans en Yvonne van Highyard Sleddogs Adventure. We hebben al vaker bij hen gesleed maar het blijft iedere keer weer enorm leuk om te doen. We waren de auto nog niet uit of werden begroet door een luid geblaf en gehuil van alle husky’s. Voor Daisy was het nieuw en dan is het lawaai dat de husky’s maken nogal indrukwekkend. Maar na een tijdje was zij er ook aan gewend.

IMG_1176

Emma had de pups, die net voor kerst geboren waren, meteen al gezien en ging direct hun richting op gevolgd door Daisy en Daan. De pups waren nu een stuk groter en zijn door Emma, Daisy en Daan uitgebreid geknuffeld en geaaid, ze hadden aan aandacht vandaag absoluut geen gebrek. De pups zijn nog enorm speels, springen tegen je op, bijten zich vast in alles wat loszit en beginnen er aan te sjorren, met name veters en handschoenen moesten het ontgelden. Ondertussen wilden ze dan ook nog geaaid en geknuffeld worden.

Wij zijn ondertussen koffie gaan drinken met Hans en Yvonne, de kinderen hadden alleen maar aandacht voor de pups. Na de koffie zijn we de husky’s gaan inspannen en gingen we sleeën. De meiden zaten bij Hans in de slee en genoten van de tocht.

IMG_1187

 

IMG_1191

 

IMG_1193

 

IMG_1014

 

IMG_1207

Emma mocht op het eind nog een ronde zelf sleeën, ze is hier ondertussen erg goed in en staat stevig op de slee. Daan heeft een nog ronde bij Hans op de slee gestaan en heeft het laatste stuk terug naar de kennel bij mij op de slee gestaan terwijl Hans er zelf in zat. Emma heeft de driespan teruggesleed naar de kennel.

IMG_1220

Daarna hebben we met Hans en Yvonne nog een kop koffie gedronken en bijgekletst. De kinderen zaten ondertussen al weer bij de pups. Op de vraag of ze wat te drinken wilden was het antwoord “Nee”. Stel je voor je zou de pups alleen moeten laten.

Hans en Yvonne, dank jullie wel voor deze gezellige dag!

 

Share

Ski’s recht en gaan!

Vandaag zijn we gaan skiën op Branäs. Vanmorgen was het -8 met een strakblauwe lucht, een perfecte dag om te gaan skiën. Het was al weer een jaar geleden sinds we op ski’s gestaan hadden, de eerste stukjes gingen wat onwennig. Na een paar keer een kleine helling af te zijn gegaan zat alles er weer in en konden we de andere hellingen opzoeken.

Daan gaat het liefst meteen hard, of zo als hij zegt “ski’s recht en gaan”. Emma ging ook heel erg goed. Ik was diegene die wat meer moeite had om te wennen. Maar na een tijdje ging dat ook goed. Suzanne en Daisy hebben vooral rondgekeken en foto’s gemaakt. Branäs is erg mooi en niet zo heel groot, waardoor je diegenen die niet skiën weer met enige regelmaat ziet.

Tussen de middag hebben we in het restaurant op de Branäsberget wat gegeten en zijn daarna weer de piste opgegaan.

Om een uur of vier begon iedereen moe te worden. Emma en Daisy zijn met de sleetjes die we bij ons hadden een paar keer de sleehelling afgegaan en lagen in een deuk omdat heen van er weer afviel of de slee achterstevoren ging.

Uiteindelijk was Daan ook uitgeskied en zijn we de ski’s gaan inleveren en weer naar huis gereden. De zon was ook al bijna achter de berg verdwenen en het werd merkbaar kouder. Op de terugweg zagen we nog twee elanden op hun gemak langs de weg wandelen! Dit maakte de dag compleet.

En dan hebben we de foto’s nog (en morgen spierpijn).

IMG_0975 IMG_0976 IMG_0977 IMG_0979 IMG_0980 IMG_0981 IMG_1113 IMG_1116

Share

Nieuwer dan nieuw

Een paar dagen geleden meldde ik al dat we bezig waren een aparte site met toeristische informatie op te zetten. Ondertussen is het geen subdomein van westkreek.nl meer heeft de site een eigen plekje gekregen: www.visitvarmland.nl
(op deze site kom je ook terecht als je in het menu op “Toeristische informatie” klikt).

Share

Zon en sneeuw

Vanmorgen scheen de zon en vroor het een paar graden, het beloofde een mooie dag te worden. Na wat overleggen hebben we besloten om vandaag naar Nusnäs en Mora te gaan. Het lijkt een traditie te worden, iedere gast die voor het eerst langskomt belandt een keer met ons in Nusnäs. De rit ernaar toe is al heel mooi, bossen, bergen, meren, nauwelijks dorpjes en dan rij je na ruim 100km Mora in.

Op de heenweg zijn we even in Malung gestopt om wat te eten en drinken voor onderweg te kopen, waarna we weer zijn doorgereden. Een eindje na Johannisholm zijn we op een mooie plek gestopt om even te genieten van de zon en de sneeuw.

Poseren

 

De meiden vonden het wel leuk om even bij het hek te poseren. Daan was ondertussen al een stuk verder gelopen en stond al op het bevroren meer.

Hart

 

Door de laagstaande zon ontstonden er lange schaduwen. De meiden vonden het leuk om een hartje te maken. Daan is het spoor gaan volgen van een dier dat op het meer gelopen had. We hadden al bedacht dat het geen hond zou zijn, want er waren geen sporen van een eigenaar te zien, dus bleven de opties wolf of beer over. Hoewel een beer dan weer in winterslaap zou moeten zijn of er is er een wakker geworden vanwege de zachte winter. Wat het echt is geweest weten niet.

Vervolgens zijn we doorgereden naar Nusnäs om te zien hoe de dalapaardjes gemaakt worden. Het verbaast ons iedere keer hoe snel de dames zo’n paardje met al die kleuren en details kunnen beschilderen en dat de mannen die de paardjes uitzagen met een elektrische lintzaag alle vingers nog hebben.

NusnäsEn dan is het toch ook leuk om ook als tiener op het grote paard buiten te klimmen en te vragen of ze op de foto mogen. Tenslotte zijn we weer terug richting naar Mora gegaan. Hebben daar nog even rondgekeken en zijn vervolgens weer naar huis gereden.

 

Share

Sneeuw op Hovfjället

Vanmorgen was iedereen ondanks de vermoeiende reisdag van gisteren toch vroeg op. Zelf ben ik meestal rond een uur of zes wel op, terwijl de rest nog slaapt. Vanmorgen was iedereen echter om acht uur al weer beneden. We hebben rustig aan gedaan, de kinderen hebben zich vermaakt met tv kijken en spelletjes op de playstation.

Het weer in Stöllet is niet echt winters, het is net even boven het vriespunt en het dooit. Er ligt echter nog zoveel sneeuw dat die niet zomaar verdwenen is. Voor de rest van de week worden vorst en sneeuw voorspeld. Wat er nu ligt wordt als het goed is weer aangevuld met een verse voorraad.

Na de ochtend in alle rust te hebben doorgebracht zijn we na de lunch boodschappen gaan doen in Torsby. Onderweg zijn we even op Hovfjället gaan kijken, het ligt wat hoger en als het goed is zou daar flink sneeuw moeten liggen. Er hing een lichte mist op de top, maar er lag ook heel veel sneeuw.

IMG_0961IMG_0925IMG_0964IMG_0960

Share

Nieuw!

Met enige regelmaat krijgen we vragen over Zweden. De pagina met informatie op de weblog was nogal beknopt en zoeken op de weblog werkte ook niet heel handig. Om onze bezoekers beter te kunnen helpen, hebben we een nieuwe site in het leven geroepen. Op deze nieuwe website plaatsen we geen verhalen maar willen we een goed toegankelijk overzicht creëren van hetgeen er te zien en te doen is in Zweden en Noorwegen. Het is geen uitputtend overzicht, het zijn die dingen die we zelf bezocht of gedaan hebben of die in “onze” regio liggen en waarvan we alleen van het bestaan af weten.

Natuurlijk blijven we vragen beantwoorden! We vinden het iedere keer weer leuk om wat van een bezoeker te horen.

O ja, en dan natuur de link: varmland.westkreek.nl
(op deze site kom je ook terecht als je in het menu op “Toeristische informatie” klikt).

Share

Met een beetje vertraging

Dit keer hebben we weer een “gast” mee. Daisy, de beste vriendin van Emma, gaat een week met ons op vakantie. Gisterochtend hebben we haar thuis opgehaald, ze was nogal zenuwachtig en gespannen, een week lang met je beste vriendin is leuk, maar ja, die ouders en dat broertje en dan ook nog eens zo ver weg. Dat gaat zonder twijfel allemaal goed komen, we gaan er een gezellige week van maken!

In Eindhoven bleek dat de vlucht vertraagd was, op het bord stond achter de oorspronkelijke vertrektijd van 15.20 de nieuwe tijd 15.50. Een halfuur vertraging valt nog mee, het is hoogstens een beetje vervelend. Toen we even later keken stond er 15.59? Waarom 1 minuut voor vier? Zo nauwkeurig zijn die vliegtijden toch niet? Dan maar even blijven opletten en hopen dat de vertrektijd niet nog verder opschuift.

De meiden hebben ondertussen uitgebreid de winkel bekeken, Daan had zijn tablet mee met spelletjes en als je dan toch moet wachten kun je net zo goed even via de livestream van de olympische spelen het schaatsen kijken.

Schaatsen

Gelukkig werd de vertraging niet nog groter konden we wat verlaat aan boord.

Het waaide al de hele dag stevig waardoor het opstijgen een behoorlijk hobbelig verliep. Eenmaal op hoogte werd het rustiger. De vlucht is eigenlijk heel kort voor je het weet ben je al weer aan het dalen. En ook in Zweden was het stormachtig, de landing was nog onrustiger dan de start. Verder was het op Skavsta donker en miezerde het.

Zoals gewoonlijk staat de Zweedse douane bij de uitgang. Hun zwarte uniformen, hoofddeksels en legerkisten zien er altijd al indrukwekkend uit. Dit keer keken ze er ook nog eens heel nors bij, je zou spontaan je koffer open maken om te laten zien wat er in zit. Eenmaal voorbij de Douane zijn we naar de balie van Hertz gewandeld om de auto op te halen. Voor de geïnteresseerden, dit keer een Volvo V60, benzine/ethanol, automaat, cruise control, achteruitrijsensoren, stoelverwarming voor én achter, klimaatregeling, radio, een USB aansluiting in de middenconsole, spijkerbanden etc. We hadden een wat grotere auto gehuurd zodat er gemakkelijk drie personen op de achterbank konden.

Rond zes uur vertrokken we uit Skavsta en even voor achten zijn we in de buurt van Örebro gestopt bij de Max. Daisy zei nog dat ze niet zo’n trek had, maar ondertussen at ze wel zo goed als alles op. Met hernieuwde energie begonnen we aan het laatste stuk van de rit. Tot nu toe was het erg stil geweest op de achterbank, maar nu werd er gekletst en gelachen totdat we tegen elf uur in Stöllet aankwamen.

De oprit konden we niet op omdat er te veel sneeuw lag. Het plekje waar we nu geparkeerd hadden bleek uit water, sneeuw en drab te bestaan. En daar kom je pas achter als je uitstapt, dus onze schoenen waren meteen goed nat.

Binnen was het al lekker warm en de lichten waren aan. Kortom thuis! Hans had de brievenbus geleegd en de post op tafel gelegd, het was niet veel, wat reclame en een verlate kerstkaart. We hebben nog even wat gepraat en gedronken en zijn daarna naar bed gegaan. Morgen, nu ik dit schrijf vandaag, boodschappen doen en wat rond kijken.

Share

Toch nog sneeuw

De winter kwakkelt verder, gisteravond sneeuwde het en vanmorgen lag er nog een klein laagje.

Een beetje sneeuw

 

Vandaag wilden we wat meer sneeuw zien en hebben het wat verder naar het noorden gezocht, dus zijn we richting Sälen gegaan. In de bergen rondom Sälen lag voldoende sneeuw om te skiën, langlaufen, sneeuwscooteren en sledetochten te maken. Echter niet zoveel als daar normaal is in deze tijd van het jaar. Grote delen van de bergen waren in de mist en wolken gehuld waardoor we niet heel ver konden kijken.

 

IMG_0950

 

Om niet dezelfde weg terug te moeten rijden zijn we doorgereden naar Rörbäcksnäs, en via Höljes en Sysslebäck terug naar Stöllet. Op de terugweg zijn we nog even bij de kleine supermarkt in Rörbäcksnäs gestopt voor een versnapering.

 

Rörbäcksnäs kyrka

 

Rörbäcksnäs is een heel klein plaatsje en meer dan de supermarkt en de de houten kerk zijn er eigenlijk niet.

 

OnderwegOp en naast de weg van Rörbäcksnäs naar huis lag genoeg sneeuw. Hier moest je wel opletten. De sneeuw ziet er verraderlijk mooi uit, maar onder die mooie witte laag ligt ijs!

Eenmaal weer in Stöllet was de sneeuw verdwenen en was het alweer zo goed als donker.

 

Share

Alweer de vijfde keer

Wat gaat de tijd snel, dit is alweer onze vijfde jaarwisseling in Stöllet. De eerste keer was in 2009. We hadden het huis in november gekocht en kwamen een week voor kerst als trotse eigenaars in een volledig leeg huis wat nog helemaal ingericht moest worden. Inmiddels is Stöllet voor ons een thuis geworden.

Op oudejaarsdag kwamen we erachter dat we niet goed hadden opgelet bij het inpakken van de spullen. We hadden waspoeder en oliebollenmix  in dezelfde doos gestopt en toen we de oliebollenmix open maakten kwam ons de geur van waspoeder tegemoet. We hebben toen maar besloten om op de “ouderwetse” manier oliebollenbeslag te maken. We moesten toch nog boodschappen doen, dus konden we daarvoor meteen de goede spullen meenemen.

In de loop van de ochtend zijn we richting Torsby gegaan voor de boodschappen maar op de terugweg kwamen we erachter dat we nog een paar dingen vergeten waren. Dan maar even vlug naar de winkel in het dorp. Op het plakkaat buiten stond dat de winkel om 12 uur sloot en het was al ruim 1 uur, maar het licht was nog aan en de deur stond open. Toen ik aan de mevrouw vroeg of de winkel gesloten was zei ze, “nee hoor, kom binnen” en konden we toch de laatste boodschappen doen.

Oliebollenbeslag

‘s Middags hebben we oliebollen en appelbeignets gebakken, bowl gemaakt en nog wat andere dingen voor het avond eten.

Oliebollen

‘s Avonds hebben we tv gekeken en het cadeautjesspel gedaan en voor we het wisten was het alweer 12 uur en tijd voor gelukswensen en het afsteken van vuurwerk.

Vuurwerk

 

Gelukkig nieuwjaar!

Share