Een terugblik op de Zweedse Kerstmarkt

Afgelopen weekend stonden we op de Zweedse Kerstmarkt in de oude Suikerfabriek in Groningen. Op zaterdag toen we onze auto inpakten sneeuwde het flink. Na Zwolle sneeuwde het niet meer en konden we gelukkig weer vlot doorrijden. Even na achten reden we het terrein van de Suikerfabriek op. Het was nog donker en veel standhouders waren hun stand al aan het opbouwen en inruimen. We kenden het gebouw wel maar we moesten toch nog even goed op de plattegrond kijken om onze plek te vinden. Het was erg koud binnen en de warmtekanonnen deden hun best om de temperatuur een beetje aangenamer te doen worden.

Toen we onze stand gevonden hadden stond er een kleine “goodiebag” klaar die alle standhouders kregen. Een erg leuk gebaar van de organisatie waardoor we ons extra welkom voelden. Daarna zijn we de kraam gaan vullen met onze spullen. Terwijl Suzanne de laatste hand legde aan de opstelling ben ik even een rondje gaan maken door het gebouw. Het was leuk om even bij te praten met bekenden en iedereen een goede beurs te wensen. Om tien uur gingen de deuren open en stroomde het publiek binnen. De zaterdag vloog om, we waren druk met het beantwoorden van vragen, vertellen en reisgidsen verkopen. Ondertussen zorgde Rick Puls naast ons voor live muziek. De markt duurde tot vijf uur en tot op het allerlaatst liepen er bezoekers door het gebouw. We hebben naast Nederlanders, ook Duitsers en Zweden(!) op onze stand ontmoet.Om vijf uur was de markt afgelopen en vonden we het ook wel mooi geweest voor die dag. We hebben ons hotel opgezocht dat op een paar minuten van de Suikerfabriek lag. Onder het eten hebben we nagepraat over de afgelopen dag op de markt. Wat was het leuk en wat kregen we hier energie en nieuwe ideeën van. We waren ook benieuwd naar wat de zondag zou brengen. Het KNMI had code oranje afgegeven voor het hele land omdat er veel sneeuw zou vallen. Als veel bezoekers thuis zouden blijven kon het wel eens een hele stille dag worden. Maar afwachten dus, eerst maar eens goed slapen.

Op zondagochtend was er in Groningen nog geen vlokje sneeuw te bekennen, toch gold nog steeds code oranje voor het hele land. Na het ontbijt zijn we weer naar de Suikerfabriek gereden om onze stand klaar te maken. Even voor tien uur stonden er al flink wat bezoekers bij de ingang te wachten. Gelukkig, er waren in ieder geval bezoekers. Nu maar kijken wat de rest van de dag zou brengen. We hadden de indruk dat het zelfs nog drukker was dan zaterdag. Veel mensen hadden zich dus niet laten afschrikken. In de loop van de ochtend kwam Paulien van de organisatie even langs om een praatje te maken. Erg leuk om te zien met wie we de afgelopen tijd gemaild hadden over de kerstmarkt. Ook vandaag kwamen de hele dag door bezoekers langs en waren we druk. Om vijf uur was de markt afgelopen en gingen de grote lichten aan. We konden onze spullen weer gaan inpakken. Toen we buiten kwamen sneeuwde het flink. De hele weg naar huis bleef het sneeuwen en op de snelweg werd langzaam gereden. We zijn veilig thuisgekomen en kunnen terugkijken op een geslaagd weekend. Morgen ruimen we op en gaan we weer nieuwe plannen maken. Hopelijk heeft iedereen van het bezoek aan de Zweedse Kerstmarkt genoten en is ook weer veilig thuisgekomen. Als je nog even terug wil kijken op het weekend of gewoon zien wat je gemist hebt kijk dan op de site van de Zweedse kerstmarkt.

Suzanne had onze reisgidsen voor de kerstmarkt als kerstcadeautje ingepakt. We hebben besloten om dit nog even vol te houden. Als je deze week een reisgids bestelt zorgen we ervoor dat je een ingepakt exemplaar ontvangt.

Kunnen jullie voor ons …

We reizen vaak op en neer naar Zweden en hebben zowel in Nederland als in Zweden een behoorlijk netwerk. De afgelopen jaren hebben we nogal wat verzoeken gekregen. We krijgen dan een mailtje of appje met daarin de tekst “Kunnen jullie voor ons …” of “Weten jullie …” of iets van die strekking. Vaak gaat het om eenvoudige dingen, mensen vragen naar openingstijden, een routebeschrijving, het weer of hoe mobiel internet werkt.

Een paar dingen springen er toch uit:

Onder het mom durf te vragen: “Nou heb ik een (brutale) vraag. Is het mogelijk dat jullie voor ons iets willen meenemen uit Zweden? Het gaat om een snoepje welke alleen te verkrijgen is …

Een appje met deze tekst kregen we terwijl we aan het rondkijken waren bij skischans in Falun. Na overleg hebben we een kilo van het gevraagde snoep mee naar Nederland genomen.

Zou ik jullie mogen vragen om reklame te maken voor ons huisje?

Onderweg naar Charlottenberg kregen we een vraag of we voor een vakantiehuis reclame wilden maken op een beurs. Uiteindelijk betekende dat voor ons een flyer ontwerpen, 1000 keer laten drukken, een deel meenemen naar de beurs en de rest van de flyers in Zweden persoonlijk afleveren.

Een kacheltang … Die kan je hier nergens vinden, …

Dus gaan we op zoek naar een kacheltang en leveren die keurig af.

We zijn geland in het mooie Zweden en we zijn toe aan de website …

Ook deze vraag pakken we aan. De eigenaren van de camping leveren zelf de teksten en foto’s aan terwijl wij de bestaande site aanpassen. Na afloop kunnen ze zelf de site onderhouden en voor vragen nog altijd bij ons terecht.

We hebben een oude website overgenomen van de vorige eigenaar maar …

Inmiddels zijn we bezig om de hele website voor deze camping opnieuw te bouwen aan de hand van de wensen van de nieuwe eigenaren. Ook hier is het de bedoeling dat zij de website naderhand zelf kunnen onderhouden.

Heb je nog Falurödfärg staan?

In het voorjaar kregen we de vraag of we nog Falurödfärg hadden. Afgelopen zomer kregen we bezoek en hebben een jampotje met Falurödfärg meegegeven zodat de vraagsteller zijn vogelhuisje kon schilderen.

Door toeval op jullie weblog gekomen, en zagen dat jullie in Stöllet wonen. Nu ben ik op zoek naar de familie …

Na wat zoeken vonden wij de gezochte familie.

Dit is nog maar een greep uit de vragen die zo op ons afkomen. Soms denken mensen dat we via onze websites ook sledetochten, sneeuwscootersafari’s en kano’s aanbieden, maar dat doen we echt niet. We kijken dan even naar wat de vraagsteller precies zoekt en verwijzen dan meestal door naar een van de contacten die we hebben.

Tussendoor werken we nog aan onze eigen websites, schrijven boeken en staan zo nu en dan op een beurs. O ja, en ergens moeten we ook nog “gewoon” werken. We vervelen ons nooit en pakken alles met plezier aan. We helpen graag, weten veel, maar ook niet alles. We proberen alle vragen zo goed mogelijk te beantwoorden en leren zo ook weer bij als we op zoek gaan. Dus heb je een vraag over Zweden of iets dat er mee te maken heeft?

En een van die vragen heeft ervoor gezorgd dat we nu met een erg leuk koffertje reizen.

 

Dag 2 van Scandinavië-XL

Gisteravond waren we zoals gezegd “op” en het uurtje extra slaap was van harte welkom. Daarnaast reden we vanmorgen ook wat later naar Nijkerk, onze stand stond al klaar en afgezien van wat dingen aanvullen en rechtzetten hadden we daar geen werk meer aan. Onderweg hebben we de dag van gisteren nog een keer doorgenomen en waren we benieuwd hoe vandaag zou lopen.

Voor de opening is het nog rustig.

Toen de deuren open gingen waren we vrij snel in gesprek met bezoekers over Zweden, Värmland, reisgidsen, campings, B&B’s, vakantiehuizen en vakanties. De hele dag door hadden we op onze stand erg leuke gesprekken met bezoekers. Iedereen die vragen stelde hebben we advies op maat gegeven, een reisgids verkocht of de meest geschikte flyers uit onze verzameling meegegeven. Het was ook leuk om lezers van onze blog en volgers van onze facebookpagina te ontmoeten en gewoon even kennis te maken.

Op onze stand.

De dag vloog om en voor we het wisten was het tijd om in te pakken. Onderweg hebben we ook deze dag doorgenomen, door de vele gesprekken die we vandaag gevoerd hebben, hebben we ook weer nieuwe ideeën opgedaan. Kortom we hebben nog genoeg plannen voor de toekomst. Thuis maken we de balans op en inventariseren we de verkopen en of we nog genoeg flyers hebben want ook daar zijn er veel van weggevlogen.

Onze reisgids “Winter in Värmland” is nu ook onze webshop te koop. Dus mocht je niet in gelegenheid zijn geweest om naar Nijkerk te komen of na je bezoek gedacht hebben dat je toch graag een van onze reisgidsen wilt hebben, ze zijn bestelbaar via deze link: Hem62 webshop.

O ja, 9 en 10 december kun je ons weer ontmoeten op de Zweedse Kerstmarkt in Groningen.