Alweer 2 januari

Vandaag is het alweer 2 januari. Oud en Nieuw zijn we met ons viertjes gezellig doorgekomen. Overdag de voorbereidingen en ‘s avonds lekker eten, kletsen, wat tv-kijken etc. Gisteren heeft (bijna) iedereen lang uitgeslapen maar rond een uur of één! vonden we dat ook wel genoeg en hebben de kinderen uit bed getrommeld.

IMG_1768

Het vuurwerk hadden we al een paar dagen eerder gekocht. Zelf vonden we een beetje wel genoeg. Als het aan de kinderen had gelegen was de hoeveelheid aanzienlijk groter geweest en hadden we Stöllet tot diep in de nacht onveilig gemaakt. Verder moest het vooral “los” vuurwerk zijn. Ze verkopen ook batterier (batterijen) die je één keer aansteekt waarbij je dan een kleine vuurwerkshow hebt. Een keer aansteken en dan kijken vinden ze toch minder leuk.

IMG_1839

Als laatste hebben we een Khom Loy ballon opgelaten. Het duurde even voordat hij de lucht in wilde maar uiteindelijk begon hij toch langzaam op te stijgen.

IMG_1854

Het blijft een mooi gezicht zo’n ballon die langzaam in alle stilte de lucht in gaat. Het was helder en we konden de ballon heel lang volgen.

IMG_1859

Nieuwjaarsdag begon grijs en erg zacht, het vroor nauwelijks nog. Afgelopen nacht is het ook boven nul gebleven en regende het wat. De komende dagen trekt de sneeuw zich even terug. Volgens de voorspellingen blijft het een paar dagen zacht. Het heeft zo zijn voor- en nadelen. Als het te koud is sneeuwt het nauwelijks, als het te warm is regent het. Ertussenin is precies goed. De winter is nog lang niet voorbij, vandaag wordt het een graad of 3 maar volgende week daalt de temperatuur al weer naar -8 en wordt er weer sneeuw voorspeld.

IMG_1769

45529Gisterochtend heb ik de resten van het vuurwerk opgeruimd. De standaarden voor de marschhaller (soort buitenkaarsen) die ik vorige week, bij -20, met een hamer de grond in heb geslagen kreeg ik nu natuurlijk met geen mogelijkheid meer uit de grond. Ze blijven dan maar staan tot de vorst uit de grond is. We hebben gemerkt dat dat heel lang kan duren hier. Vorig jaar mei merkten we dat er nog ijs zat in de paal van de droogmolen en die zit niet zo heel ver in de grond.

De oliebollen zijn op en de kerstboom wordt opgeruimd. We gaan het nieuwe jaar beginnen!

Gelukkig Nieuwjaar!

Gelukkig Nieuwjaar

Het jaar is al weer bijna om. Net zoals de voorgaande jaren staat vandaag de Top 2000 op en worden oliebollen en wafels gebakken. Het was weer een jaar waarin we leuke dingen hebben kunnen doen in Stöllet en omgeving. Dit jaar hebben we weer van alles meegemaakt: Daisy is mee geweest, werken in Stöllet, de groeve in Falun bezocht, een paar dagen naar Stockholm geweest, met onze kano gevaren, weer gesleed bij Hans en Yvonne (was weer gezellig!!!), geskied op Branäs, voor het eerst waren we met pasen in Stöllet, de bosbranden in Sala, bessen geplukt en jam gemaakt, ontdekt dat een lemming een plekje in de muur gevonden had, we hadden een prachtige zomer, de Carl Larsson Gården bezocht, Gerda en René (en Stian) die op bezoek kwamen, kennisgemaakt met Ghislaine en Harrie die een huis een eind verderop gekocht hebben, gebarbecued, gewandeld, schilderen van de fundering en kozijnen in de kelder, grasmaaien (hoewel Hans dat meestal gedaan heeft, dank je wel !!!), Gammelvala, de Classic Car Week in Rättvik, we waren voor het eerst met ons tweetjes in Stöllet, het was schitterende winter en gisteren hebben we voor het eerst een gave tocht met sneeuwscooters gemaakt. Verder ben ik ongetwijfeld nog wat vergeten. Kortom een jaar waarin we heel veel genoten hebben van Zweden!

De dagen worden weer heel langzaam langer, morgen is het alweer 1 januari. We zijn benieuwd wat 2015 ons gaat brengen.

Gelukkig Nieuwjaar! Gott Nytt År!

 

 

Met de sneeuwscooter!

Een paar dagen geleden hadden we een sneeuwscootersafari geboekt in Sälen. Vandaag was het dan zover, om kwart voor twaalf werden bij Högfjällsgården in Sälen verwacht. We verwachtten met een grotere groep te zijn, maar we waren alleen met ons vieren en een gids. Na een korte instructie over starten, stoppen, gas geven, remmen, afstand houden, handvatverwarming en verlichting gingen we op pad. Suzanne en ik bestuurden ieder een scooter, de kinderen zaten achterop. Onze gids leidde ons eerst de “drukte” rondom Sälen uit en even later reden we met onze scooters over de bergen. Het uitzicht was overweldigend. Hoe verder weg we van de gebaande paden raakten hoe lastiger het af en toe was om de scooter goed te kunnen besturen, scheef hangen om de scooter recht te houden in de zachte sneeuw of juist wat tegensturen omdat je dwars over de helling reed. Op sommige vlakke rechte stukken kon ik af en toe even flink gas geven en dan schoot het wijzertje van de snelheidsmeter naar de 50 km/u. Als je rustig reed kon je op je gemak genieten van het uitzicht, wat een ruimte en wat een stilte!

Sneeuwscooter

Bijna klaar voor de start

IMG_1728

Kruisende skiërs en langlaufers hebben voorrang.

IMG_1743

Even pauze

IMG_1740

Is toch echt leuk zo’n sneeuwscooter

IMG_1739

Volg de gids. Toch handig zo’n oranje helm.

IMG_1738

Actiefoto van Suzanne.

IMG_1736

Een compleet verlaten landschap

IMG_1735

Sneeuw, sneeuw en nog meer sneeuw.

IMG_1734

Een hele uitgestrekte vlakte

IMG_1733

Het is heel erg stil daarboven. De zon lijkt al onder te gaan, het is pas 13.15u.

We hadden op internet al gezien dat er in de buurt een sneeuwscooterbaan was voor kinderen. Voor de kleinere kinderen hadden ze wat lichtere scooters, vanaf 12 jaar mocht je op een scooter van 125cc! Daan en Emma zagen dat wel zitten, nu mochten ze zelf ervaren wat het betekende om een sneeuwscooter te besturen. Ik moet zeggen dat die kleine scooters toch behoorlijk hard gingen en het kostte hun ook wat moeite om op de baan te blijven. Ze vonden het leuk om een keer zelf gedaan te hebben.

IMG_1751

Emma in actie

IMG_1746

Daan in actie

IMG_1808

Ze gaan hard!

We hebben een geweldige middag gehad in Sälen. In de zomer hebben we er wel eens gewandeld en dan is het al mooi, maar in de winter is het een compleet andere wereld.

In Sälen zijn er meer sneeuwscooterbedrijven. Wij waren bij:
Sälens Snöskotersafari AB
www.skotersafari.nu

Je went er aan

Het vriest nu al een hele tijd erg hard, ‘s nacht wordt het ongeveer -20, overdag wordt het hoogstens -15. In het begin vergiste ik me wel eens en als ik dan net wat langer buiten was dan ik dacht, stond ik te bibberen en was het gevoel in mijn vingers kwijt. Ondertussen zijn we er aan gewend, we gaan altijd warm aangekleed naar buiten, al is het maar voor even. Hoewel Daan het af en toe stoer vindt om in zijn pyjama afval in de container te gaan gooien.

Ondanks de kou, de sneeuw en het ijs gaat het leven hier gewoon verder. Wel gaat iedereen voorbereid op pad en wij dus ook. Warm aangekleed vergeet je de kou en is het echt genieten van de omgeving. In het dorp laten sommigen de auto stationair lopen als ze even boodschappen aan het doen zijn.

IMG_1718

 

Doordat het continu vriest, blijft alles bevroren en ontstaat er geen natte troep, de sneeuw blijft heel mooi wit. De bomen lijken ook steeds iets witter te worden omdat er toch iedere keer weer een beetje nieuwe rijp bij vriest. Het is vroeg donker maar de zonsondergangen zijn prachtig met dit weer.

En dan heb je nog die kleine onhebbelijkheden: de auto die moeilijk start en moeilijk op gang komt, je camera die uitvalt omdat het te koud is, de winterjas die stijf wordt van de kou, dat je geen metalen voorwerpen buiten met je blote handen moet aanraken omdat ze anders vastplakken (vriezen), autoruiten die aan de binnenkant bevriezen etc.

Krabben aan de binnenkant

Vanmorgen gaf de thermometer -21.8 aan. Zo koud was het de afgelopen dagen nog niet geweest. Een uurtje voordat we op pad zouden gaan naar Mora had ik de coupékachel aangesloten en in de auto gelegd. Die stopcontacten aan het eind van de oprit zijn toch wel handig in de winter. In ieder geval kon de auto nu van binnen opwarmen.

IMG_1700

De kabel netjes opruimen ging niet meer. Door de kou was deze zo stijf geworden dat die niet meer op te rollen was, ik heb ‘m maar provisorisch bij elkaar gepakt en binnen gelegd zodat hij weer soepel kon worden. De auto startte nog wel maar had het moeilijk, pas na een hele tijd liep alles weer soepel. Onderweg was het zo koud dat de verwarming in de auto het amper bij hield. In ieder geval konden we door regelmatig de stand van de verwarming te wisselen de voorruit ijsvrij houden en het grootste deel van de voorste zijruitjes. De achterruiten bleven bevriezen aan de binnenkant. De kinderen hebben we toen maar de ijskrabbers gegeven zodat ze onderweg af en toe hun ruit konden schoonkrabben.

In Mora hebben we gezellig gewinkeld. Bij Noret liggen de praktische winkels zoals de ICA Maxi, ÖoB, Biltema, Jula, Elgiganten etc. Het centrum van Mora is klein maar wel gezellig (het is eigenlijk maar één winkelstraat).

Mora

Mora

Het Siljan-meer was bevroren en in de verte zagen we mensen op het ijs. De kinderen wilden ook graag over het ijs wandelen, dus zijn we ook het ijs opgegaan. Het Siljan-meer is groot en het was een vreemde gewaarwording om zover het ijs op te kunnen lopen. Op het ijs reed een sneeuwschuiver de hele tijd rondjes over het meer om een schaatsbaan sneeuwvrij te maken.

Siljan

Vanaf het ijs heb je een mooi uitzicht op Mora. Alleen stopte mijn camera er mee vanwege de kou om toch een plaatje te hebben, heb ik maar een foto met mijn telefoon gemaakt.

IMG_0547

Onderweg naar huis was het al weer donker. Er is geen straatverlichting, hoogstens in de enkele dorpjes die je passeert. Hierdoor heb je onderweg geen idee waar je bent of hoe ver het nog is. We zijn dan blij met de navigatie in de auto zodat we in ieder geval ongeveer weten waar we zijn. Eenmaal thuis was het weer gezellig en warm. De echte koukleumen zochten een plekje dicht bij de haard.

IMG_1711

Even een frisse neus

Vanmiddag zijn we bij Brattfallet gaan wandelen. Het was weliswaar koud (-15) maar goed aangekleed is een stukje wandelen goed te doen. De waterval was nog niet helemaal bevroren maar als het weer zo blijft gaat dat nog wel gebeuren.

IMG_1682

Brattfallet

IMG_1687

IMG_1694

IMG_1696

 

Een tip: je kunt het touchscreen van je telefoon ook met je neus bedienen, je hoeft dan je handschoenen niet uit te doen (met dank aan Emma).

Thuis deden glögg en warme chocolademelk de kou vlug vergeten. Straks gaan we samen het kerstdiner klaarmaken.

Een rondje Stöllet

Vandaag is het Julafton. Het is dan nog stiller dan anders in het dorp. Vanmorgen zijn we voor wat kleine boodschappen naar de Coop gewandeld. Het was -17 en de zon scheen. Om verder niet weer hetzelfde verhaal als de voorgaande jaren te vertellen daarom nu een kleine impressie van Stöllet in de winter.

We wensen iedereen fijne feestdagen!

Nog een keer de kerk. Het blijft een mooi plaatje in de winter.

Nog een keer de kerk. Het blijft een mooi plaatje in de winter.

Een stukje van het kerkhof

Een stukje van het kerkhof

Het rijtje van drie huisjes die tussen Skolvägen en de Klarälv liggen.

Het rijtje van drie huisjes die tussen Kyrkvägen en de Klarälv liggen.

Skolvägen

Skolvägen

Lindvägen

Lindvägen

Nog een stuk Kyrkvägen

Nog een stuk Kyrkvägen

De Coop Nära in Stöllet

De Coop Nära in Stöllet

Skolvägen

Skolvägen

Winterwonderland

Dit jaar worden we verwend met een mooie winter met sneeuw, flinke kou (overdag is het tussen de -5 en de -10) en zon. De dagen zijn kort, rond een uur of 9 wordt het licht en om 3 uur begint het alweer te schemeren. Maar die momenten dat het licht is en de zon komt er ook nog even door dan is het genieten.

IMG_1627

Je doet de voordeur open en dan is dit het eerste dat je ziet.

Ons huis in de sneeuw

Ons huis in de sneeuw

In de verte ons huis. Rechts is het kerkhof, links het speeltuintje. Nog verder naar links ligt de school. De andere gebouwtjes zijn de fritidsgård en wat schuurtjes die bij de kerk horen.

Een blik op de kerk. Ondertussen heb ik die al tientallen keren op de foto gezet.

Een blik op de kerk. Ondertussen heb ik die al tientallen keren op de foto gezet.

De toegangspoort naar het kerkhof. Deze ingang wordt nauwelijks nog gebruikt, aan de andere kant ligt de 62.

De toegangspoort naar het kerkhof. Deze ingang wordt nauwelijks nog gebruikt, aan de andere kant ligt de 62.

De ijzeren kruisen op het kerkhof raken ook bevroren.

De ijzeren kruisen op het kerkhof raken ook bevroren.

In de bossen tussen Stöllet en Malung.

In de bossen tussen Stöllet en Malung.

Even na half drie 's middags de zon gaat al langzaam onder.

Even na half drie ‘s middags, de zon gaat al langzaam onder.

Tändstickor

Vanmorgen liepen er plotseling twee mensen de oprit op. Ze wilden aan de achterkant door de sneeuw naar de veranda lopen maar ik gebaarde dat ze beter om konden lopen naar de voordeur want daar had ik sneeuwgeruimd. We dachten al wat nu weer? Het waren geen mensen die we kenden.

LantaarnHet bleek een echtpaar te zijn dat op het kerkhof een grafkaars wilde aansteken maar geen lucifers bij zich hadden. Ze vroegen of wij lucifers in huis hadden. Die hadden we niet maar wel een gasaansteker. Het grappige was dat het gesprekje in rap zweeds verliep en dat tussendoor even gevraagd werd of we uit Nederland kwamen.

Het kaarsje wilde niet echt goed branden en als ze ook nog met dat vlammetje helemaal naar het kerkhof gingen lopen zou het vast uitwaaien. Ik heb gezegd dat ze de aansteker maar mee moesten en bij het graf rustig het kaarsje aansteken en in de lantaarn zetten.

Even later kwamen ze de aansteker weer terugbrengen en met een “God jul” vertrokken ze weer.

(“Tändstickor” betekent lucifers in het zweeds, letterlijk vertaald betekent het “aansteekstokjes” maar lijkt erg op het nederlandse “tandenstokers”)

De nieuwsbrief

NieuwsbriefWe hebben een nieuwsbrief aan onze weblog toegevoegd. Als je je aanmeldt ontvang je een keer per dag een e-mail met de nieuwe berichten (als er geen nieuws is ontvang je geen e-mail). Je hoeft dan in ieder geval niet meer naar de site om te kijken of er een nieuw stukje staat.